Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, 9-15 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Vakıflar Haftası dolayısıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Sur ilçesinde bulunan tarihi İskenderpaşa Konağı’ndaki kahvaltılı görüşmeye kentte görev yapan ulusal ve yerel basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Vakıflar Haftası’nı bu yıl Vakıf ve Sivil Toplum temasıyla kutladıklarını açıklayan Evsen, vakıfların en büyük sivil toplum kuruluşları olarak nitelendirilebileceğini söyledi.

Diyarbakır’da birçok tarihi cami, medrese ve kervansaray bulunduğunu hatırlatan Evsen, “Diyarbakır çok zengin bir kültüre sahiptir. Birçok tarihi cami, medrese ve kervansaray var. Bu yapıların korunması lazım. Vakıflar Genel Müdürlüğü, bölgemizde yapılan projelere her türlü desteği veriyor. 2002’den şimdiye kadar 90 eser restore ettik. Bölgemizde restorasyonunu gerçekleştirmediğimiz vakıf, kültür varlığımız kalmadı.” dedi.

Evsen, güvenlikle alakalı sıkıntıların olmaması durumunda yaşanan son olaylarda zarar gören eserlerin projelerine başlayacakları bilgisini verdi.

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Evsen, bir gazetecinin “Sur ilçesinde uzun süreden bu yana çatışmalı ortam vardı. Çatışmalarda ne kadar eser zarar gördü?” sorusuna şöyle cevap verdi:

“Bu konuyla ilgili çalışmalarımız oldu. Terörden etkilenen yapılarımızı arkadaşlarımızla beraber gezdik. Yaklaşık 10 eserimiz zarar gördü. Bunların başında Fatih Paşa Cami, Hasırlı Mescidi, Arap Şeyh Cami, Kadı Cami ve Ermeni Katolik Kilisesi ile Ermeni Protestan Kilisesi var. 4 ayaklı minare ve yanındaki Şeyh Mutahhar Cami de zarar gördü. Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. En kısa zamanda restorasyon çalışmalarına başlayacağız.”

Bölgedeki vakıf kiracılarından 2015 yılının Kasım ayı ile 2016 yılının Mayıs ayı arasında kira almadıklarını dile getiren Evsen, “Tüm bölgede bin 7 kiracımız var. 2 bin 200’ün üzerinde de gayrı menkulümüz var. Valimizin girişimiyle 2016 yılında hiçbir kiracımıza zam yapmadık. Bununla beraber 6 aylık periyodik süre içerisinde kira almama yoluna gittik. Sur içinde 700’e yakın kiracımızdan Kasım ve Mayıs ayları arasında kira almadık. Kasım ayından itibaren yatıranlar olmuş olabilir. Onlar da sonraki aylara mahsup edilir.” şeklinde konuştu.

Dünyanın en önemli eserlerinden biri olan tarihi Ulu Cami’deki restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Evsen, “Ulu Cami’nin restorasyonu bilim heyeti gözetiminde yapılıyor. Birçok üniversitede bilim kurulu nezaretinde kararlar alınıyor. Bundan sonra uygulamalara başlıyoruz. Aslında programımız 2016 yılında bitmeliydi ama olaylar süreci biraz uzattı. Yaklaşık 4-5 aylık süre boyunca çalışma yapamadık. Çalışmalar bu hafta itibariyle yeniden başladı. Herhangi menfi bir durumla karşılaşmazsak 2016 itibariyle Ulu Cami’deki restorasyon çalışmalarını bitireceğiz.” ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA)