GAP İdare Başkanlığı ve UNİCEF öncülüğünde Suriyeli gençlere yönelik Çalışma Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı düzenledi. Özel bir otelde düzenlenen çalıştay 2 gün boyunca sürecek.

Çalıştaya GAP İdare Başkanı Sadrettin Karahocagil, UNİCEF Temsilci Yardımcısı Lieke Van De Wiel, Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren GAP İdaresi Başkanı Sayın Sadrettin Karahocagil, Türkiye'de 2011 yılından itibaren 2 milyon 747 bin 946 Suriyelinin yaşadığını belirtti.

Amaçlarının bölge insanı ve Suriyeli misafirlerin uyum içinde yaşayabilecekleri ortamların oluşturulması, kamusal hizmetlere yeterli düzeyde erişimin sağlanması ve yerel işgücü piyasası üzerinde oluşan baskının azaltılmasına yönelik müdahale alanlarının belirlenmesi olduğunu aktaran Karahocagil, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile projeler geliştirdiklerini ifade etti.

Karahocagil, “Ülkemizde 2011 yılından bu yana Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye, 'açık kapı politikası' uyguladı. 2011 yılında göreceli olarak çok yüksek olmayan rakamlarda Suriyeli Türkiye’ye giriş yaptı. 2012 ve izleyen yıllarda, yaşanan iç savaşın ülke geneline yayılması ile birlikte Türkiye’de ki Suriyeli misafir sayısı artmaya başladı. Mart 2016 itibariyle ülkemizde 281 bin 943’ü kamp içi, 2 milyon 475 bin 134’ü kamp dışı olmak üzere 2 milyon 747 bin 946 Suriyeli misafir yaşamaktadır.” dedi.

Suriyeli misafirlerin yüzde 75’lik oranın çocuklardan ve gençlerden oluştuğunu söyleyen Karahocagil, “Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kamp dışında yaşayan Suriyeli sayısı 1 milyon 300 bindir. Bu sayının il bazında dağılımı sırasıyla Şanlıurfa 400 bin 967, Gaziantep 325 bin 67, Kilis 129 bin 162, Mardin ise 97 bin 719’dur. Suriyeli nüfusunun cinsiyet dağılımına bakıldığında yüzde 50,8’inin erkek, 49,2'sinin ise kadın olduğu görülmektedir. Yaş dağılımına bakıldığında ise nüfusun yüzde 20’si 0-4 yaş, 20,2'si 05-11 yaş, 14’ü 12-17 yaş, 42,3'ü 18-59 yaş, 3,6'sının ise 60 yaş ve üstünde bulunduğu görülmektedir. Nüfusun yaklaşık yarısı 12 yaş altı çocuktan, kadın ve çocuk oranı ise Suriyelilerin yaklaşık yüzde 75’inden oluşmaktadır.” şeklinde belirtti.

Karahocagil, son olarak şöyle konuştu: “Türkiye’de yaşayan Suriyeli nüfusunun yaklaşık yarısına ev sahipliği yapan bölgemizde, Suriyeli nüfusunun yoğunluğu eğitim, sağlık gibi temel hizmetler, kentsel alt yapı, yerel işgücü piyasası, belediye hizmetleri ve diğer kamusal hizmetler üzerinde baskı oluşturmuştur. Türkiye’deki vatandaşların ve Suriyeli vatandaşların bu hizmetlerden yeterli düzeyde faydalanması ve uyum içinde yaşayacakları ortamın oluşturulması gerekliliği ortaya çıkmıştır.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra kürsüye çıkan Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, Türkiye'ye yerleşen 3 milyona yakın insanın bulunuyor olması ve maddi-manevi isyanın olmamasının en büyük nedeninin birlik ve beraberlik olduğunu ifade etti.

Açık, “Suriyeli kardeşlerimizin nerede barınacaklarını, ne içeceklerini konuşurken, şu anda nerede istihdam edilecekler, çocuklar nerede okuyacaklar, gençler ne yapacaklar diye konuşmak güzel bir gelişmedir. Emeği geçen herkese teşekkür etmemiz gerekiyor. Burada STK’ların büyük bir önemi var. 3 milyona yakın bir insan memleketimize girdi. Urfa’da ise 400 bin kişi bulunuyor. Burada bir sosyal patlama yoksa maddi ve manevi bir isyan yoksa bunun sebebi birlik ve beraberliktir.” şeklinde konuştu.

Konuşmalarının ardından GAP İdare Başkanı Sadrettin Karahocagil ile UNİCEF Temsilci Yardımcısı Lieke Van De Wiel arasında işbirliği protokolü imzalandı. (Ramazan Casuk-İLKHA)