Bölgede yaşanan çatışmalarda yaralanan asker ve polislerin tedavi edilmemesine yönelik başlatılan soruşturmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sağlık-Sen Diyarbakır Şubesi Başkanı Nurhak Ensarioğlu, sağlık çalışanlarının asıl görevlerinin insan hayatını kurtarmak olduğunu belirterek, kayır dışı yaralı PKK'lileri tedavi edenlerin cezalandırılması gerektiğini ifade etti.

6-7 Ekim 2014'de suçsuz insanları katleden PKK'lilerin devlet hastanelerinde tedavi edildiklerine dair belgeler, olayların hemen ardından yazılı ve görsel basına yansımış ve kentteki bazı devlet hastanelerinin PKK'nin emrindeymiş gibi idare edildiği ortaya çıkmıştı.  

Diyarbakır'daki sağlık sorunlarıyla ilgili görüştüğümüz Sağlık-Sen İl Başkanı Nurhak Ensarioğlu, bölgede yaşanan şiddet olaylarının sağlık çalışanlarını etkilediğini belirterek, görevini yapmak isteyen sağlık çalışanlarının üzerinde baskı kurulduğunu belirtti.

Diyarbakır'daki hastanelerin bölgeye ve sınır komşularına hitap ettiğini söyleyen Ensarioğlu," Diyarbakır 2 milyona yakın bir nüfusu var ve bölgeye hitap ediyor. Ancak birçok alanda ihtiyaç olan hastanelerin yetersizliği ortadadır. Diyarbakır’daki hastaneler bildiğiniz gibi hem bölge halkına hem de sınır komşularına hizmet ediyor. Birçok alanda olması gereken ancak olmayan hastaneler, sağlık kampüsleri ister istemez olumsuzluklara neden oluyor. Bir fizik tedavi hastanesi yoksa, bir yanık hastanesi yoksa, bir psikiyatri hastanesinin olmaması, böyle metropol bir şehirde ciddi sıkıntılara kapı aralamaktadır.” dedi.

“Halkın güvenliği ne kadar önemliyse sağlığı da o kadar önemlidir”

Sur'da 24 saat aralıksız ambulansların hazır beklediğini kaydeden Ensarioğlu, gerek Sur’da gerekse Bağlar'da karakol yapılmak üzere yıkılan sağlık ocaklarının tekrardan sağlık hizmeti verebilecek bir yapıya dönüşmesi amacıyla yetkililer ile iletişim halinde olduklarını dile getirdi.

Bağlar'da sokağa çıkma yasağından sonra bazı sağlık ocaklarının yıkılarak karakol yapılmasıyla ilgili de konuşan Ensarioğlu, “Halkın mağdur olmaması adına tüm siyasi ve idari kesimlerle görüştük. Halkın mağduriyet yaşamasının önüne geçilmesini istiyoruz. Halkın güvenliği ne kadar önemliyse sağlığı da o kadar önemlidir. Sağlık hizmetlerinin aksaması, vatandaşlarımızın sağlık alanında mağduriyetler yaşamasının önüne geçilmesi adına elimizden geleni yapmaya çalıştık.” ifadelerini kullandı.

“PKK’li yaralıları kayıt dışı tedavi edenler cezasını çekmeli”

Sur'da PKK ile yaşanan çatışmalarda yaralanan polis ve askerlerin söz konusu hastanelerde tedavi edilmedikleri ve PKK’li yaralıların kayıt dışı tedavi edilmesi yönündeki haberler üzerine başlatılan soruşturma hakkında de konuşan Ensarioğlu, “Devlet hastanelerinde başlatılan PKK soruşturması üzerine hastaların giriş çıkışlarının kontrollü ve sistemli olması gerekiyor. Hastanın dili, dini ve ırkı tedaviye olması engel olmamalıdır. Ancak her hastaneye gelen, yasadışı, illegal, kayıt dışı gelmeye çalışanlar tedavi edilmemelidirler. Masum insanları katleden suçluların yasadışı yollarla hastaneye gelmesi durumunda sağlık çalışanları tedavi etmemelidir. Basına yansıdığı kadarıyla bazı sağlık çalışanlarının PKK’li olduğu ve PKK’lileri hastaları kayıt dışı tedavi ederek serbest bırakması. Eğer böyle bu durum varsa, gereken yapılmalıdır. PKK’li yaralıları kayıt dışı tedavi edenler cezasını çekmeli suçu neyse cezasını almalı, bedelini ödemelidir.” şeklinde konuştu.

Ensarioğlu son olarak, “Gerek sağlık çalışanlarımıza, gerekse de tesislerimize yapılan saldırılar insanlık işi değildir. Hangi ideoloji, hangi düşünce olursa olsun, insanların canını kurtarmak için mücadele eden bir sağlıkçıya ya da sağlık merkezine saldırmak insanlık değildir. Yapanlar da insanlıktan nasibini almamıştır. Sağlık merkezlerini ateşe verenler, insanlığı ateşe veriyorlar. ” ifadelerini kullandı. (M. Sıddık Bilge/Emrah Deniz – İLKHA)