Türkiyeli vatandaşların Avrupa Birliği ülkelerini vizesiz seyahat edebilmeleri için AB ile Ankara arasında yaşanan '72 kriter' sürecinde son 24 saate girildi. AB Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili gerçekleştireceği toplantıda alacağı karara ilişkin ise Batı basınında farklı iddialar ortaya atılıyor.

Avrupa Komisyonu'nun Çarşamba günü yapacağı açıklamayla Türkiye vatandaşlarına Schengen ülkelerine vizesiz seyahat hakkının tanınmasını tavsiye edeceği belirtiliyor.

BBC'ye konuşan AB kaynakları, Avrupa Birliği'nin Türkiye vatandaşlarına Schengen bölgesi için söz verdiği vize muafiyetine "şartlı onay" vereceğini söyledi.

İngiliz gazetesi Financial Times ise AB Komisyonu`nun Türkiye vatandaşlarına Schengen kapsamında kısa dönemli vizesiz geçiş hattı tanınması yönünde tavsiye kararı alacağını öne sürdü.

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında imzalanan göçmen krizi anlaşması kapsamında atılacak adım, Türkiye sahillerinden Yunan adalarına geçen göçmen sayısındaki kayda değer azalışla birlikte atılacak.

Reuters'a konuşan iki AB yetkilisi ise Komisyon'un Türkiye vatandaşlarına vize kolaylığı getirilmesini önereceğini iddia etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AB Bakanı Volkan Bozkır, vize muafiyetinin verilmemesi halinde Türkiye'nin de anlaşmayı uygulamaktan vazgeçeceğini daha önce ifade etmişti.

AB - Türkiye anlaşması kapsamında 20 Mart tarihinden sonra Türkiye'den Yunan adalarına giden Suriyeli mülteciler dahil tüm göçmenler, Yunanistan'da iltica başvurusu yapmadıkları takdirde Türkiye'ye iade ediliyor. İltica başvuruları reddedilirse göçmenlerin yine Türkiye'ye iadesi gündeme geliyor.

Türkiye'ye gönderilen her bir Suriyeli karşılığındaysa, AB ülkeleri Türkiye'deki mülteci kamplarından bir Suriyeli mülteciyi bir AB ülkesine yerleştiriyor.

İnsan hakları örgütleriyse anlaşmanın hukuka aykırı olduğunu savunarak, Türkiye'nin göçmenlerin geri yollanabileceği güvenli bir ülke olmadığını savunuyor.

Nisan ayı sonunda konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye'yle varılan anlaşmanın meyvelerini vermeye başladığını ifade etmişti. Türkiye'nin çabalarını öven Tusk, hükümetin yaklaşımı için "Mültecilere nasıl davranılması gerektiği konusundaki dünyadaki en iyi örnek" demişti.