Devlet Su İşleri (DSİ) Batman 103. Şube Müdürü Bedi İleri, Batman’da 12 mahalle ile 2 köyden geçerek Batman Çayı’na akan İluh Deresi başta olmak üzere merkez ve ilçelerde bulunan tüm derelerde yaptıkları çalışmalar hakkında İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) bilgi verdi.
İleri, DSİ olarak 2016 yılında yatırım programlarında yer alan Batman Şakuli Deresi inşaatı kapsamında 2015 yılında bitirilen 600 metre taş duvarın dışında mevcut Şakuli Deresi üzerinde bin 80 metre ve İluh Deresi üzerinde de 2 bin 195 metre beton korkuluk yapımına başladıklarını söyledi.
Batman merkezde bulunan Şakuli ve İluh Derelerinin beton bariyerlerinin Mayıs ayı sonu itibarıyla biteceğini belirten İleri, “Beton korkuluk yapımı, daha önce gündeme gelen ve zaman zaman kurumların eleştiri aldığı konulardan bir tanesidir. Derelerin içerisine insanların düşebileceği riski oluşturduğu ile ilgili olayları bertaraf etmek için kurumumuz korkuluk yapımı işine girdi. Daha önceki yıllarda İluh Deresi üzerinde yapılmış olan 3 bin 780 metrelik beton duvar üzerine şehir için geçiş güzergâhı üzerinde yaklaşık 2 bin 200 metre beton korkuluk yapılacak. Bu proje kapsamında İluh Deresi üzerinde yer alan tehlikeler de kısmen bertaraf edilmiş olacak. Bu proje kapsamında yer alan işler tamamlanmak üzere yapılan korkulukları Mayıs ayı sonunda bitirmiş olacağız. Yaptığımız korkuluklarla da hem Şakuli Deresi ile İluh Deresi’nin korkuluklarının bir kısmını yaparak derelerdeki emniyeti artırmış olacağız.” dedi.
Kent merkezinde bulunan dereler dışında ilçelerdeki dereler hakkında bilgi veren İleri, “Beşiri merkezde yer alan Kandiladizan Deresi’nde de bin 200 metrelik çift taraflı taş duvar yaparak burada da taşkın koruma tesisi oluşturuyoruz. Bu yıl içerisin de tamamlanarak tesis hizmete alınacak. Tesis yaklaşık yüzde 50 civarında tamamlanmış durumda. İklim şartları iyi gittiği süre içerisinde öngörülenlerden daha kısa bir süre içerisinde tamamlanarak hizmete konulacaktır. Dere çevresinde yer alan mahallede taşkın zararlarının önlenmesi amacıyla bu tesis yapıldı. Kozluk’ta yer alan Ganiserme ve Ganigodik Derelerinin de geçen sene taşkın koruma ihalesini yaptık ancak yıl sonu olması nedeniyle çalışmalara başlanılamadı. 2016 yılında yağışların durması ve derelerin kuruması bekleniliyor. Kısmen de olsa başlanılmış olan işe hız verilecek. Bu sene içerisinde iki tane dere yatağı da ıslah edilerek çalışmalar tamamlanacak.” ifadelerini kullandı.
İleri, devamında şunları kaydetti:
“Sason ve Gercüş ilçelerinde de geçmiş yıllarda müracaat eden ve planlama raporları hazırlanma aşamasında olan çeşitli işler var. Bunları biz listeledik. Sason merkez, Sason ilçesine bağlı Yücebağ, Kozluk ilçesine bağlı Bekirhan, Beşiri ilçesine bağlı Beşpınar, Gercüş İlçesine bağlı Hisar ve Kayapınar beldesinde taşkın koruma tesisleri yapılmasıyla ilgili planlama raporlarıyla ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Bu işlerde Gercüş Kayapınar taşkın koruma işi de bu sene programa alındı. Tesiste 600 metre çift duvar yapılacak işi ihale edeceğiz.”
“2016 yılında su sıkıntısı yaşanmayacağını tahmin ediyorum”
Son olarak barajın doluluk oranı ile ilgili bilgi veren İleri, “Havaların ısınmasıyla beraber özellikle baraj havzasında yer alan ve su kaynağını oluşturan kısımlarda yüksek rakımlı yerlerde karların erimesi sonucu sularımız gerek yağışlardan, gerekse de havaların ısınmasıyla artmaktadır. 2015 yılı içerisinde barajda yüzde 78 doluluk oranı vardı. Mayıs ayı başı itibarıyla 2016 yılında da yüzde 77’lik bir doluluk oranı var. Bu rakam doluluk oranı açısından iyi bir rakamdır. Bu dönem itibarıyla şu anda yapılacak sulamalar açısından herhangi bir risk olmadığını, bu doluluk oranının kısmen enerji üretimine dönüştürülerek düşürülmesi ,sulama sezonuna yaklaşmasıyla da kısmen de sulama amacıyla kullanılacağını, bu şekilde sıkıntıya yol açmadan 2016 yılını da sıkıntısız geçireceğimizi tahmin ediyorum.” şeklinde konuştu. (M.Sait Çelik – İLKHA)