DİYARBAKIR - Dondurucu soğuğun gündelik hayatı olumsuz etkilediği Muş`un Bulanık İlçesi Olurdere Köyü`nde ikamet eden Kadri Sırrı (44), Mehmet Vefa Üçkan (45) ve oğlu Sefa Üçkan (17), kamyonlarının yakıt deposu donunca, çareyi kamyonun altına ateş yakmakta buldular.

Bir süre sonra ısınmaya başlayan yakıt tankı birden patladı. Patlamada Kadri Sırrı (44), Mehmet Vefa Üçkan (45) ve oğlu Sefa Üçkan (17) ağır yaralandı. Vatandaşlar tarafından Bulanık Devlet Hastanesi`ne götürülen yaralılar, yapılan ilk müdahalenin ardından Muş Devlet Hastanesi`ne, oradan da Diyarbakır Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi`ne kaldırılarak tedavi altına alındılar.

Vücutları büyük ölçüde yanan 3 yaralının Diyarbakır`a sevkinin haberi alınır alınmaz Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nde hazırlıklara başlandı. Hastanenin Yanık Ünitesi`nde hemen üç hasta için yer ayarlanarak, yapılabilecek olası bütün tıbbi operasyonlar için gerekli donanımlar hazır hale getirildi.

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Prof. Dr. Yusuf Yağmur, beraberinde genel cerrahi doktorlarından Dr. Şemsettin Koç ve diğer deneyimli hocalar ile birlikte yaralılara ilk tıbbi müdahaleyi başarıyla gerçekleştirdi.

Adeta kırmızı alarm ilan edilen hastanede gerçekleştirilen başarılı operasyon ile hastaların hayati tehlikeyi atlatması sağlanırken, Yanık Ünitesi`ne alınan üç yaralının tedavilerinin sürdüğü kaydedildi.

Neye Uğradığımızı Şaşırdık!
Tedavi sonrası yaşadıkları olayı anlatan 1968 doğumlu 5 çocuk babası Kadri Sırrı, "Komşularım Mehmet Vefa Üçkan (45) ve Sefa Üçkan (17), soğuk hava nedeniyle kamyonun donan yakıt deposunu çalıştırabilmek için uğraşıyorlardı. Ben de yardımcı olmak için yanlarına gittim. Van`da yaşanan deprem sonrası hepimiz korku içinde yaşıyorduk. Ben hayvancılıkla uğraşıyorum. Baba Mehmet Vefa ve oğlu Sefa Üçkan, donan mazot deposunu ısıtmak için kamyonun altına odunları yığarak yaktılar. Mazot deposunun kapağı da açıktı. Birden büyük bir patlama oldu. Neye uğradığımızı şaşırdık. Alevler içinde kaldığımı hatırlıyorum. Sonra gözümü açtığımda Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nde idim. Vücudumun yarısında ikinci ve üçüncü derece yanık oluştu. Gövde, yüz, kol ve bacaklarım yandı. Yine de çok şükür. Sağ olsunlar bize Diyarbakır`da gereken bütün tıbbi müdahaleyi yaptılar. Şimdi durumumuz biraz daha iyi. Başhekim Yusuf Yağmur ve ekibi bizimle çok yakından ilgileniyor. İnşallah kısa zamanda iyileşerek, eski sağlığımıza kavuşuruz" dedi.

Patlama Sesiyle Alevler Her Tarafımızı Sardı
17 yaşındaki Sefa Üçkan ise halen olayın şokunda olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Ne olduğunu anlamadım. Birden bir patlama sesi duyuldu, alevler her tarafımızı sardı. Hiç bir sağlık güvencemiz yok. Tahsilimi tamamlamamış olmanın acısını çekiyorum. Belki okulumu okusam, bugün yaşadığımız felaket başımıza gelmezdi. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nde bize gösterilen ilgi, gerçekten takdire şayan. Benim vücudumda yüzde 25 yanık oluştu."

Dikkatsizlik ve İhmalin Kurbanı Olduk
Baba Mehmet Vefa Üçkan (45) ise, bir anlık dikkatsizlik ve ihmalin kurbanı olduklarını belirterek, "4 çocuk babasıyım. Taşımacılık ve nakliye işi yaparak, ailemi geçindirmeye çalışıyorum. Mazot deposunu ısıtıp arabayı çalıştırmaya çalışırken, şase yapınca birdenbire alevler arasında kaldık. Benim vücudumda üçte bir yanık oluştu. El ve ayaklarımın yanı sıra yüzüm ve başım yandı. Ben ve çocuğumun ve bize yardıma gelen komşumuz Kadri Sırrı da yandı. Adeta bizim için seferber olan Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Yusuf Yağmur ve bütün hastane personeline ne kadar teşekkür etsek azdır" diye konuştu.

Gerekli Bütün Tıbbi Müdahale Anında Yapıldı
Diyarbakır Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nin Başhekimi Prof. Dr. Yusuf Yağmur ise yanık vakasıyla hastaneye gelen 3 vatandaşa anında müdahale edilerek, gerekli bütün cerrahi operasyonların yapıldığını belirtti. Yağmur, "Bu üç vatandaşımızın Muş Devlet Hastanesi`nden İlimize nakledileceğinin haberi bize bildirilir bildirilmez, hemen hastane bünyesinde gerekli tedbiri aldık. Hastalarımız daha hastaneye varmadan Yanık Servisi`ni ayarlayarak, görevli bütün doktor, hemşire ve sağlık personelimizi hazır hale getirdik. Hastalarımızın yanık yüzdesi ikinci ve üçüncü derecede yanık… Yüzde kırk beşe varan yanıklar oluşmuş. Bunun yanı sıra 17 yaşındaki Sefa Üçkan`ın genital bölgesinde yanıklar olduğunu müşahede ettik. Hastalarımızın ayrıca el, ayak, vücut, yüz gibi çeşitli yerlerinde yanmalar oluşmuş. Süratle pansumanlarını yaptırarak, Yanık Ünitesi`ne çıkardık. Şu an ilgili doktorlarımız ve personelimiz gereken bütün ihtimamı gösteriyor. Bir süre daha misafirimiz olacaklar. İnşallah kısa zamanda tedavilerini tamamlayıp, taburcu olmaları için bütün olanaklarımızı seferber etmiş durumdayız" dedi.

M. Salih Keskin - İLKHA