ADANA - Van`da meydana gelen depremde eşi ve bir çocuğunu kaybeden Davut Sayan (34) isimli depremzede, diğer üç çocuğunu kayınbabasında bırakarak çalışmak için Adana`ya geldi. Mesleği olmadığından bir türlü iş bulamayan Sayan`ın yanındaki parası tükenince günlerce sokaklarda yattı. İş bulamadığı için tekrar Van`a dönmek istediyse de parası olmadığı için memleketine de dönemedi. Soğuk havalarda sokaklarda yattığından hasta da düşen Sayan, Van`a dönmek için yardım talebinde bulunduğu hiçbir kurumdan yardım görmedi. Son olarak Adana Umut Der`e müracaat eden Sayan, dernek tarafından memleketine gönderildi.

Depremde Eşim ve Oğlum Vefat Etti
Yaşadığı sıkıntıları dernek yetkilileriyle paylaşan Sayan, depremde eşini ve çocuğunu kaybettiğini, evinin enkaza döndüğünü söyledi. Sayan; "Van`daki ilk deprem ben çarşıdayken oldu. Eve koştuğumda artık yapacak bir şey kalmamıştı. Üç tane çocuğum oturmuş orada ağlıyordu. Eşim Hatice Sayan ile oğlum Umut (7), depremde enkaz altında kaldılar. İki üç saat arayla çalışmalarla cenazelerimiz çıktı. Cenazelerimizi defnettikten sonra ben üç çocuğumu alarak Hakkari Yüksekova`ya kayınbabama götürdüm"dedi.

Soğuk Havalarda Sokaklarda Yatmaktan Hasta Düştüm
Depremin ardından psikolojisinin bozulduğunu ve maddi sıkıntılar çektiğini belirten Sayan; "Çocuklarımı kayınbabama bıraktıktan sonra iş aramak için Adana`ya geldim ancak iş bulamadım. Açıkta dışarılarda kaldım. Yardım talep etmek için kaymakamlığa gittim ancak yanımda herhangi bir evrak getirmediğimden dolayı yardım alamadım. Zaten deprem şokuyla hiçbir evrak da getirmemiştim. Gittiğim hiçbir resmi kurum, bana yardımcı olmadı. Bunun üzerine tekrar Van`a dönmeye karar verdim, ancak yanımda hiç param yoktu. Otogara gittim, hiç bir firma beni Van`a götürmeye yanaşmadı; `Biletsiz götürmeyiz` dediler. Yirmi gündür dışarıda yatıyorum. Bundan dolayı hasta oldum. Buralarda perişan oldum" dedi.

Son çare olarak Umut Der`e gittiğini belirten Sayan; "Bana yardımcı olurlar diye esnaflardan Van Derneği`ni sordum ama bir türlü bulamadım. Burada Umut Der`in olduğunu söylediler. Ben de Umut Der`e gittim. Allah razı olsun bana dernek olarak yardımcı olmaya çalıştılar. Bu vesileyle memleketime gidebileceğim" dedi.

Sayan`a gerekli yardımı yaparak kendisini Van`a göndereceklerini belirten Umut Der sekreteri Abidin Serin; "Bu kardeşimiz, Van`dan Adana`ya göç eden depremzedelerin ne tür sıkıntılar çektiğine dair sadece bir örnek. Biz Umut Der olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama imkânlarımız kısıtlı. Bu meselede, birinci derecede Valilik ve Kaymakamlığın depremzedelere her türlü kolaylığı göstermesi lazım. Ama ne hikmetse evraklarıyla birlikte gelenlere dahi gerekli yardım yapılmıyor."dedi.

Ayhan Kaya - İLKHA