Diyarbakır merkez Sur ilçesinde yaşanan çatışmalardan dolayı kapanan Saray Kapı İçkale`de bulunan tarihi Hz Süleyman Camii, çatışmaların sona ermesiyle aylar sonra ibadete açıldı.

Diyarbakır`ın Müslümanlar tarafından fethedilmesinden günümüze kadar önemini kaybetmeyen ve halkın maneviyat dünyasında değerini koruyan Hz Süleyman Camii, yaklaşık 5 aydan sonra ibadete açıldı.

Diyarbakır`ın manevi sembolü olan ve yılda yaklaşık 100 bin kişi tarafından ziyaret edilen cami, bahçesinde fetih sırasında şehit olan 27 sahabenin türbesini barındırıyor.

Caminin ibadet ve ziyarette tekrardan açılmasına memnun olduklarını ifade eden Diyarbakırlılar, bir daha çatışmaların yaşanmaması temennisinde bulundu.

Caminin kapalı kalmasını yanlış bulduğunu belirten Nurettin Büyüm, caminin ve sahabelerin kıymetinin iyi bilinmesi gerektiğini dile getirdi.

Türbeleri ziyarete gelen misafirlere tavsiyelerde bulunan Büyüm, insanların türbelerden medet ummasının yanlış olduğunu belirterek, insanların Allah'ta dua edip O'ndan istemesi gerektiğini söyledi.

Misafirlerin caminin adabına uygun hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Büyüm, "Bu ruhu atmosferi mutlak suretle bizim yaşatmamız lazım. Ama böyle davranarak o maneviyatı öldürüyor.” dedi.

Caminin ve içinde metfun bulunan sahabelerin kıymetinin iyi bilinmesi gerektiğini ifade eden Büyüm, “Buranın kıymeti bilmesek hiç kimse bilemez. Burayı fethedenlerin yüzünü ak çıkarmamız lazım.  Utanç duyulması gereken konu belediyenin akan bu suyu 12 kez araştırması ve kesmek istemesidir ki halen de bu suyun kaynağı bulunmuyor. Su sürekli akar ama belediyenin büyük bir çabası var kesmek için. Artık vazgeçsinler rabbime yönelsinler.” şeklinde konuştu.

Caminin yapılışı

Hz. Süleyman Camii Diyarbakır'ın İslam'la şereflenişinin ardından Nisanoğulları'nın hâkimiyetinde bulunan Nisanoğulları döneminde inşa edilmiştir. Merkez Sur İlçesi Saraykapı yanında bulunan Hz. Süleyman Camii, Nasıriyye, Murtaza Paşa, Kale ve Halid b. Velid Camii isimleri ile de anılmaktadır. Minare üzerindeki kitabeye göre 555/1160 tarihinde Nisanoğulları döneminde Cemalüddevle ünvanlı Nisanoğlu Kemaleddin Ebu'l Kasım Ali (1156-1179) tarafından yaptırılmıştır. Mimari net olarak bilinmemekle beraber Nisanoğulları dönemi yapılarında adı geçen Hibetullah el- Gürgani olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca Eviye Çelebi caminin fetih sonrası yapılan ilk cami olduğunu söylemektedir. Diyarbakır'da bulunması ve çevresinde 27 Sahabe kabrinin bulunması sebebiyle her dönemde en çok ziyaret edilen mekânlar arasında yer alan camiye, farklı dönemlerde eklemeler yapılmıştır.

Diyarbakır`da, fetih sırasında şehit olan 40 sahabe ile eceliyle ölenlerle birlikte yaklaşık 500 sahabe kabrinin bulunduğu olduğu rivayet edilir.

Hatırlanacağı üzere, PKK`liler tarafından Sur ilçesinde çukurların kazılması ve barikatların kurulması sonrası ilçede çatışmalar başlamış ve halk evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Çatışmalarla birlikte evlerin büyük bir bölümü adeta harabeye dönerken, Hz. Süleyman Camii ve 27 Şehit Sahabe Türbesi güvenlik nedeniyle uzun bir süre kapalı kalmıştı. Bugün ise aylar sonra açılan cami ve türbeler ziyaretçi akınına uğradı. (Emrah Deniz, Yunus Sırat- İLKHA)