Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın (UCLG-MEWA) 5’inci Kongresi Gaziantep’te başladı. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın da katıldığı büyük kongreye, 14 ülkeden yaklaşık 50 belediye başkanı ile toplam 160 yabancı temsilci katıldı.
Gaziantep’te iki gün sürecek olan kongrenin bugün özel bir otelde düzenlenen ilk oturumuna Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "D-8" örgütü Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, 14 ülkeden yaklaşık 50 Belediye Başkanı ile toplam 160 yabancı temsilci katıldı.
Kongrede konuşan D-8 Örgütü Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi Dünyada Yaklaşık 20 milyon mültecinin olduğunu ve toplamda 60 milyon insanın yerinden yurdundan edildiğine dikkat çekti
Musavi, "BM Suriye'de yaşanan bu çatışmalar neticesinde 4 milyon insanın mülteci olarak başka ülkelere sığındığını tahmin etmektedir. Özellikle Türkiye, Suriyeli göçmenleri burada ağırlayan en önemli ülkelerden bir tanesidir. Bunun yanında İran, Mısır, Bangladeş ve Lübnan da bu mültecilere kucak açan ülkeler arasında. Gaziantep’te bu anlamda Suriyeli mültecilerin ağırlandığı önemli kentlerin başında geliyor. Mülteci konusu dünyanın gündemini meşgul ediyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için çalışıyoruz.” dedi.
Yardımcısı Yalçın Akdoğan’da konuşmasında Suriye’de yaşan kriz ve yaşanan acılara değinerek, Suriye’deki savaşın ikinci dünya savaşından bu yana yaşanan en büyük insani kriz olduğunu söyledi.
"Belediyecilik doğumdan ölüme kadar hayatın her alanı ile ilgilidir"
Akdoğan, konuşmasında ilk olarak 14 ülkeden yaklaşık 50 belediye başkanına seslenerek, “Artık devletler ve ülkeler birbirleriyle yarışmıyor. Şehirler ve kentler birbirleriyle yarışıyor ve rekabet ediyor. Bu yüzden bizde hükümet olarak temel önceliği yerel yönetimlerin güçlendirilmesine verdik. Ana sloganımız ‘Demokrasi Yerelde Başlar’, ve ‘Kalkınma Yerelde Başlar’ şeklinde oldu. Tabi artık belediyecilik anlayışı klasik bir takım alt yapı hizmetlerini gerçekleştirmenin önüne geçti. Madem kentler birbirleriyle yarışıyor. O zaman belediye başkanlarının da bütün kenti topyekun kuşatan bir hizmet anlayışı ile hareket etmelidir. Belediyecilik doğumdan ölüme kadar hayatın her alanı ile ilgilidir. Doğrudan insana temas edersiniz.” ifadelerini kullandı.
"Her 100 kişiden 3’ü göçmen durumundadır"
Dünya genelinde her 100 kişiden 3’ünün bugün göçmen durumunda olduğunu belirten Akdoğan, “Aynı zamanda insanlar işsizlik, kıtlık, açlık, kuraklık ve soğuk gibi nedenlerle ilgili de insanlar evini barkını terk edebiliyor. Buda büyük nüfus hareketlerinin yaşanmasına sebep oluyor. Bugün dünya genelinde 244 milyon göçmenin olduğu söyleniyor. Her 100 kişiden 3’ü göçmen durumundadır. Her 122 kişiden biri yerinden ve yurdundan edilmiş durumdadır. Siyasi istikrarsızlıklar, savaşlar ve birçok sebep nüfus hareketlerini tetikliyor.” şeklinde konuştu.
Suriye’deki insani krizin ikinci dünya savaşından bu yana yaşanan en büyük insani kriz olduğuna dikkat çeken Akdoğan, 500 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini, 6 milyonu çocuk olmak üzere toplam 14 milyon insanın, insani yardıma muhtaç durumda olduğunu söyledi. Akdoğan, 6,5 milyon insanın, yerinden olduğunu ve 4.6 milyon insanın ise komşu ülkelere göç etmek durumunda kaldığını da sözlerine ekledi.
"Türkiye’de 2 milyon 750 bin Suriyeli var"
“Bütün bu insani krize karşı Türkiye açık kapı politikası izledi." diyen Akdoğan, "Din, dil ve ırk ayrımı yapmadan herkese kucağını, gönlünü, kapılarını ve sınırlarını açtı. İnsanların hayata tutunması için Suriyeli ve Iraklı kardeşlerinin hayata tutunması için ne gerekiyorsa yaptı. Mazluma kimliğini sormadık. Hiçbir ayrım yapmadan Mevlana’nın dediği gibi ‘Ne olursan ol, yine de gel’ dedik. Sadece insan nazarıyla baktık. Türkiye bugün dünyanın en çok Suriyeliye ev sahipliği yapan ülke. 280 bin kişi kamplarımızda kalıyor. 10 şehirde 26 geçici barınma merkezimiz var. Suriye tarafında hemen Öncüpınarın karşısında 10 tane daha kamp kurduk. Oralarda da 120 bin insan kalmaktadır. Türkiye’de 2 milyon 750 bin Suriyeli var. 200 bine yakın Iraklı var. Onun dışında farklı ülkelerden gelen mazlum ve mağdurlar var. Bütün bu insanların her türlü masraf ve ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da Suriyeli sığınmacıları en iyi şekilde ağırlamaya çalıştıklarını ve bunu sadece Allah rızası için yaptıklarını dile getirdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, Gaziantep'in ve Gazianteplilerin Suriye'de yaşananlara kayıtsız kalmayarak mazlumlara destek olma gayretinde olduklarını belirtti.
Bu gün başlayan kongrenin yarında devam edeceği ve kongrede ayrıca Ortadoğu Belediye Başkanlığı seçimi yapılacağı da belirtildi. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)