Doğruhaber / Haber Merkezi

Dağlı yazısında, "Mısır öyle karıştı ki, Mübarek`i deviren, Mursi`ye darbe yapan 6 Nisan Hareketi ile Temerrüdçüler sokaklara indi, Sisi`nin kellesini istedi."

“Toprak namustur” diye gösteriler düzenleyen "Mısırlılar, Sisi`yi istifaya çağırdı." Mısır`ın dört bir yanında tıpkı Arap Baharı başlangıcında olduğu gibi devrim manzaraları ortaya çıktı.

Mısır`ın ekonomisi bugün Hüsnü Mübarek döneminden de Mursi döneminden de beter halde olduğunu yazan Taha Dağlı; "Mısır`da fırından ekmek alabilmek için karne gerekiyor yani ekmek bile karneyle dağıtılıyor.

Halkın artık Sisi'yi istemediğini, Ordunun da Sisi`ye artık güven duymadığı onu gözden çıkardını belirtiliyor. Ordunun özellikle de askeri istihbaratın Hamas dahil bir çok konuda Sisi`yi hesaba katmadan hareket ettiği biliniyor" diye yazdı.

İşte Dağlı'nın o yazısı:

Kral Selman bir taş attı, iki ayrı yerden ses geldi.Suudi Arabistan, 66 yıl önce Mısır`ın himayesine bırakılan Kızıldeniz`deki 2 adayı geri aldı.

6 NİSAN HAREKETİ VE TEMERRÜDÇÜLER SOKAKTA

Adaların el değiştirmesi İsrail ve Mısır`da geniş yankı uyandırdı.

Mısır öyle karıştı ki, Mübarek`i deviren, Mursi`ye darbe yapan 6 Nisan Hareketi ile Temerrüdçüler sokaklara indi, Sisi`nin kellesini istedi.

“Toprak namustur” diye gösteriler düzenleyen Mısırlılar, Sisi`yi istifaya çağırdı. Mısır`ın dört bir yanında tıpkı Arap Baharı başlangıcında olduğu gibi devrim manzaraları ortaya çıktı.

MÜBAREK YÖNETİMİNİ BUNLAR İNDİRDİ

Sokaktaki kalabalığı yönlendiren iki önemli grup var.

Biri 6 Nisan hareketi diğeri ise Temerrüd grubu.

Bunlar, Arap Baharı sürecinde 2011`de 30 yıllık Hüsnü Mübarek dönemini sonlandıran devrimin baş aktörleriydi.

Tahrir ruhu denilince akla onlar geliyordu. Her ne kadar o gösterilerde Müslüman Kardeşler akılda kalsa da ön planda olanlar 6 Nisan Hareketi ile Temerrüd üyeleriydi.

2011`de Mübarek`i deviren o iki grup, 2013`te Mursi`ye darbe yapanlardı aynı zamanda. 2,5 yıl sonra bu kez darbe için Tahrir`e indiler.

6 Nisan ve Temerrüd hareketinin başlattığı Haziran 2013`teki İhvan iktidarı karşıtı eylemler, darbeyle sonuçlandı.

İHVAN DARAĞACINA

Darbe sonrası askeri yönetim döneminin ardından darbeci Genelkurmay Başkanı Sisi, Cumhurbaşkanı seçilince, 6 Nisan ile Temerrüd hareketi sanık sandalyesine oturtuldu, darbe yönetimi, İhvan liderlerini darağacına yollarken, o iki grubu da tasfiye etmeye çalıştı.

Mısır`ın ekonomisi bugün Hüsnü Mübarek döneminden de Mursi döneminden de beter halde. Sisi, Mısır`ın milli kanal projesini Batı ülkelerine peşkeş çekti. Ülkenin doğalgaz kaynaklarını ucuzdan İsrail`e sattı.

EKMEK İÇİN BİLE KARNE GEREKİYOR

Mısır`da fırından ekmek alabilmek için karne gerekiyor yani ekmek bile karneyle dağıtılıyor.

Ekonomi ile birlikte Adalet mekanizması da çökmüş durumda, 2 yaşındaki bir çocuk cinayet suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılıyor.

Böyle bir durumda Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz, Mısır ziyaretinde, 66 yıl önce Mısır`ın himayesine bırakılan Kızıldeniz`deki 2 adayı geri alınca, tüm şimşekler Sisi`ye yönlendirilmiş durumda.

SİSİ TOPRAK SATTI

Halk toprak satan lider istemiyoruz diyerek Sisi`nin istifası için sokaklara dökülürken, Mısır`da devlet denince akla gelen ordunun da Sisi`ye artık güven duymadığı belirtiliyor.

Ordunun özellikle de askeri istihbaratın Hamas dahil bir çok konuda Sisi`yi hesaba katmadan hareket ettiği biliniyor.

SELMAN'IN KRİTİK HAMLESİ

Suudi Arabistan Kral Selman`ın geri aldığı 2 adanın İsrail için de önemi büyük. Çünkü o iki ada, İsrail`in Kızıldeniz`e açılan kapısı olan Eilat limanının önünde uzanıyor.

Şimdi İsrail`in Mısır`la yaptığı 1979`daki Camp David anlaşması, o iki adanın statüsünün değişmesi nedeniyle tehlikeye girdi. İsrail, Suudi Arabistan`dan yazılı garanti alındığını söylese de Kral Selman ada hamlesiyle İsrail-Mısır ittifakında stratejik önemi olan bir noktada söz sahibi olmuş durumda.