Geçen hafta Kutlu Doğum etliklerinin Fransa'nın Strazburg şehrinde startını veren Diyanet İşleri Türkiye İslam Birliği (DİTİB), Almanya'nın Haltingen  kasabasında Weil am Rhein, Lörrach, Schopfheim, Zell im Wiesental, Rheinfelden, Bad Säckingen ve Lauchringen cemiyetlerinin katılımlarıyla Kutlu Doğum programı düzenledi.

Haltingen Festhalle'de düzenlenen ve  Weil am Rhein Eyüb Sultan Camii imamı Erdal Şentürk'ün sunuculuğunu yaptığı program, saat 15.00'de Schopfheim Mevlana Camii imamı İdris Öztürk'ün okuduğu Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Kur'an tilaveti sonrası yapılan selamlama konuşmasının ardından önce Weil am Rhein cami öğrencileri ilahiler seslendirdi, ardından Çağrı İlahi Grubu ilahi ve ezgiler seslendirdi.

"Tevhid inancının bir yansıması da güvendir"

Yapılan Kutlu Doğum slayt gösteriminin akabinde Strazburg Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Fevzi Hamurcu, konuşmasını yapması için mikrofona davet edildi.

Konuşmasında Tevhid ve Vahdet kavramları üzerinde duran Hamurcu, "Peygamber Efendimiz (sav) İslam'ı ve Müslümanı tarif ederken, güven duygusuna önem veriyor. Tevhid inancının bir yansıması da güvendir. Müslümanı şöyle tarif ediyor: 'Müslüman öyle bir kimsedir ki; diğer Müslümanlar o kişinin elinden ve dilinden emin durumdadırlar.' Bir başka hadis-i şerifinde şöyle buyuruyor: 'Müslüman öyle bir kimsedir ki; diğer insanlar O Müslüman'ın elinden ve dilinden emin durumdadırlar.' Peki bu hadis-i şerifleri okuduktan sonra bir soru daha soralım, 'Biz komşu ve akrabalarımıza güvenebiliyor muyuz? Onlara malımızı, paramızı, mukaddes değerlerimizi, sırrımızı emanet edebiliyor muyuz?' Lütfen herkes bu soruyu kendisine sorsun." dedi.

"Merceği kendi üzerimize tutalım"

Asıl can alıcı noktanın aynı sorunun merkezine kendimizi koymamız olduğuna vurgu yapan Hamurcu, "Merkeze kendimizi alalım, merceği kendi üzerimize tutalım. Biz ne kadar güvenilir durumdayız? Komşum bana yeteri kadar güveniyor mu, ben o güveni komşuma verebildim mi? Peygamber Efendimiz birinci hadisinde, 'Müslüman, diğer Müslümanların elinden ve dilenden emin olduğu kimsedir' buyurmuştu. Ben komşuma karşı, akrabama karşı, aynı şehirde yaşadığımız diğer Müslümana karşı yeteri kadar emin miyim? Diğer hadisi şerif ise, 'Diğer insanların emin olduğu kişi' demişti. Yani bunun içinde sadece Müslümanlar değil, gayri Müslimler de gird.i" ifadelerini kullandı.

Vahdet çağrısı yaparak konuşmasını sonlandıran Hamurcu'ya, DİTİB 11. Bölge Cemiyetleri adına plaket verildi.

Program, Schopfheim cami öğrencilerinin seslendirdiği ilahilerin ardından Rheinfelden Alperenler Camii imamı İrfan Bayrak'ın yaptığı Vahdet Duası ile sona erdi. (Basri Özmen – İLKHA)