'15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü' dolayısıyla değerlendirmelerde bulunan Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, bebeğin iyi beslendiğinin en iyi göstergesi, standartlara uygun büyüme ve gelişmesi olduğunu belirterek, yeni doğan bebek iyi büyüyor ve yeterli, dengeli besleniyorsa çocuğun gelişiminin iyi olduğunu ifade etti.

Büyümenin izlenmesinin çeşitli ölçütlerle yapıldığını belirten Söyiler, Büyümenin Değerlendirilmesi için; Vücut ağırlığı ve artış hızı, boy uzama ve artış hızı, baş çevresi ve artış hızı. Gelişmenin Değerlendirilmesi için; Kemik gelişimi, diş gelişimi, duyu organlarının gelişimi, zihinsel ve sosyal gelişim, cinsel gelişim kriterleri, takip edilmektedir. Bu izlemler persentil eğrisi denilen grafikler yardımıyla kontrol edilmektedir.” diye belirtti.

"Bir annenin, bebeğine verebileceği en muhteşem armağan şüphesiz anne sütüdür"

Söyiler, “Hamilelik süresince büyük bir özlem duyarak bebeğini dünyaya getiren annenin, bebeğine verebileceği en muhteşem armağan şüphesiz anne sütüdür. Minik bebeğiniz sağlıkla doğduktan sonra, onun sağlıklı yaşam kazanımı bir bebeğin en doğal hakkıdır. Bebeğin tüm biyolojik gereksinimleri için en iyi ve eksiksiz besin anne sütüdür. Bebeğin sağlıklı gelişmesini ve büyümesini ve hastalıklardan korunmasını sağlar. Doğumdan sonraki ilk günler bebeğiniz, günün büyük bölümünü uyuyarak geçirir. Emme ve yutma reflekslerine sahiptir. Lohusalık döneminin ilk yarım saatinde bebekle annenin tensel teması sağlanarak, mutlaka ilk ağız sütü verilmelidir. Bebeğe 6'ncı ayın bitimine kadar anne sütünden başka hiçbir gıda, su dahil verilmeden emzirme 2 yaşına kadar sürdürülmelidir. Unutmayın! Bebeğinizin bağışıklık sistemini (hastalıklarla mücadele eden sistem) en iyi geliştiren tek besin, anne sütüdür.” ifadelerini kullandı.

"Tarama testi ücretsiz"

Tarama testlerinin önemine dikkat çeken Söyiler, “Yeni doğan işitme tarama testi ücretsiz olarak doğumdan sonraki ilk 15 gün içinde yapılmaktadır. Erken dönemde işitme kaybı tanısının konulması ile uygun tedaviye başlanarak bebeğinizin gelişiminin normal düzeyde seyretmesi sağlanmaktadır.” dedi.

"Doğumdan itibaren bebeğinizin aşılarını mutlaka yaptırınız"

Aşı, vitaminler ve sağlıklı büyümeyle ilgilide konuşan Söyiler, “Doğumdan itibaren bebeğinizin aşılarını mutlaka yaptırınız. Bebeklerde sık görülen bazı hastalıklardan korunmanın en güvenilir, en kolay ve en ucuz yolu onları düzenli aralıklarla ve aşı takvimine uygun aşılatmaktır. Bebeğinize 15'inci günden itibaren D vitamini profilaksisine başlanılmalı ve 11'inci aya kadar günde 3 damla D vitamini kullanılmalıdır. Bebeğinize yine 4-12 aylık döneminde bebek demiri profilaksisi ile anemiden korunmalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü almış ve demir profilaksisine uygun zamanda ve dozda başlanmış bebeklerde zekâ puanının 10-15 puan arttığı bilimsel gerçektir.” ifadelerini kullandı.

"Sağlıklı büyüme sürecinde sürekliliğin sağlanmasıdır"

"Bebeğinizin ve çocuğunuzun özellikle Aile Sağlığı Merkezinizde, Aile Hekiminiz tarafından büyüme ve gelişmeleri yukarıdaki kriterler doğrultusunda düzenli aralıklarla izlenmesi, sağlığı için oldukça önemlidir.” diyen Söyiler şunları kaydetti: “Aile Hekiminiz, sorumlu olduğu nüfus içerisinde bulunan bebek ve çocukların izlemlerini belirli periyotlarla yapmaktadır. Bir bebek; İlk 6 ay; ayda en az 1 kez, 6-24 ay; 3 ayda en az 1 kez, 2.ve 3. Yaş; 6 ayda en az 1 kez, 4 ve yaş ve üzeri yılda 1 kez izlenmelidir. Büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörlerin başında ise, cinsiyet, genetik faktörler, hormonlar, beslenme ve metabolik hastalıklar, doğum öncesi faktörler, kronik hastalıklar, ilaç ve kimyasal faktörler, doğum ile ilgili sorunlar gelmektedir."

Çocuklarınızın sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için dengeli beslenmeleri gerektiğini belirten Söyiler, "Bulaşıcı hastalılardan korunmaları, aşılarının zamanında ve tam yapılmış olması hedefimizdir. Sağlık kuruluşlarımız, her konuda olduğu gibi, büyümenin izlenmesi konusunda da ücretsiz hizmetinizdedir. Siz kıymetli anne babaların, bilinçli olarak çocuklarının büyüme ve gelişmelerini yakından takip ederek sağlık personelimizle işbirliği içinde olmanız, oluşabilecek problemlerin önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır. Sağlıklı nesiller, umutlu geleceğimizdir.” (Nihat Kanat-İLKHA)