Uzmanlar, özellikle yaz aylarında bol miktarda tüketilmesi tavsiye edilen taze meyve ve sebzelerin içerdikleri A ve C vitaminleriyle vücudu birçok olumsuz etkiye karşı koruduğunu söyledi.

Kayısı, portakal, havuç, domates, şeftali ve üzüm gibi meyvelerle yeşil yapraklı sebzelerin A ve C vitamini bakımından oldukça zengin besinler olduğunu kaydeden uzmanlar, "Bununla birlikte meyve ve sebzelerin geneli, A ve C vitaminlerinin içeriğinde bulunan antioksiden maddeler nedeniyle genel vücut sağlığının korunmasında çok faydalıdır.

Antioksiden maddesi, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığa karşı direnci artırır, hücreleri dış etkenlere karşı korur ve hücrelerin yıpranmasını engeller. Özelikle A vitamini vücudu mikroorganizmalara karşı koruma özelliğine sahiptir. Antioksiden maddesinin bu özelliği ile meyve ve sebzeler, yaşlanma etkilerini geciktirir.

Ayrıca, hücrelerin yıpranmasını engellediği için meyve ve sebzelerin kansere karŞı koruma sağladığı da söylenebilir. Çünkü kanser, hücrelerin kendini yenileyememesi sonucu ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.

Gerekli hijyen sağlanamadığı takdirde meyve ve sebzelerin birçok zararlı sonuçları ortaya çıkardığını ifade eden uzmanlar, "Meyve ve sebzeler, özellikle tarım ilaçlarından arındırılması için bol suyla yıkanmadan kesinlikle yenmemelidir.

Meyve ve sebzelerin üzerlerine işleyen tarım ilaçları, kısa sürede etki yapmamakta, ancak vücutta birikerek ileriki zamanlarda ciddi enfeksiyonlara yol açmaktadır.

Sindirim rahatsızlığı olmayan insanların iyice yıkadıkları sebze ve meyveleri çiğ olarak yemeleri vitamin kaybını önlemek açısından daha faydalıdır. Ayrıca, soyulan meyve ve sebzeler de bekletilmeden tüketilmelidir" diye konuştu.