Dünya hızlı değişiyor ve teknoloji akıllara durgunluk verecek şekilde ilerliyor. Teknolojinin ilerlemesi, sanayinin gelişmesi, nüfusun çoğalması gibi pek çok etken bazı mesleklerin yok olmasına sebep oluyor. Bugün taşçılık, değirmencilik, semercilik, dokumacılık, çömlekçilik, demircilik, kalaycılık, tenekecilik, hancılık, sepetçilik gibi meslekler değişen ekonomik koşulların bir sonucu olarak seri üretime, robotlara, makinelere yenik düştü. Bu mesleklerin tekrar canlanması için Mardin’de kurs açılmasına karar verildi.

Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Doğan Gazan ile Artuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şehmus Sümer arasında Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme çalışmalarıyla kaybolmaya yüz tutmuş meslekler için protokol düzenlendi. Protokol gereği, mesleki kurslar açılacak.

Protokol imzalama töreninde konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Şehmus Sümer, “Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği gereğince merkez ilçede sivil toplum kuruluşları ile hayat boyu öğrenme alanında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, etkinlikleri birlikte planlamak amacıyla yeni kurslar açmak için  Mardin Esnaf Odalar Birliği ile işbirliği yaparak kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere yönelmeleri ve bu mesleklerin tekrar işlevliğini artırmak gayesiyle Mardin Esnaf Odaları Birliği ile protokol yapıyoruz. Kursiyerlerimize hayırlı olmasını diliyoruz.” diye konuştu.

MESOB Başkanı Doğan Gazan ise kaybolmaya yüz tutmuş el sanatları arasında sedef kakma, semercilik, çömlekçilik, bakırcılık gibi meslek türlerini kurslar sayesinde canlandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Gazan, “Tarihi bir miras olan Mardin’imizde unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarınımızın sürdürülebilirliğini sağlayan, yâda iş kurmak isteyen insanlarımızın toplumsal yaşama daha fazla dâhil olması, ekonomik ve sosyal yönden güçlenmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Bizlere düşen ne görev varsa her zaman yapmaya hazırız. Kursiyerlerimiz kurs sonunda hem meslek öğrenecek hem de belge alacaklardır.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)