İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI 2015 askeri harcamalar raporunu açıkladı. Raporda çarpıcı veriler bulunuyor. SIPRI'nin raporuna göre, askeri harcamalar 4 yıl aradan sonra yeniden yükselişte. Askeri harcamaların yükselişe geçmesinde Doğu Avrupa ve Ortadoğu'daki savaşlar ile örgütlerin saldırı tehditlerinin etkili olduğu belirtiliyor.

NATO'NUN HARCAMLARI AZ GERİLEDİ

SIPRI'nin 2015 raporuna göre, dünyada 1.7 milyar dolar askeri harcama yapıldı. Büyük bölgesel farklılıklara dikkat çeken SIPRI raporu, askeri harcamalarda en fazla artışın Doğu Avrupa ve Ortadoğu'da görüldüğünü ortaya koydu. Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'da ise, 2015'te askeri harcamalar hafif geriledi. NATO üyesi ülkelerin askeri harcamaları da 2014 yılına göre yüzde 0.3 azaldı.

ABD İLK SIRADA YER ALIYOR

SIPRI'nin 2015 raporunda, ABD'nin askeri harcamaları düşmesine rağmen birinciliğini koruyor. ABD 2015'te askeri harcamalara 595 milyar dolar harcadı.

Askeri harcamalarda ikinciliği ise Çin aldı. Çin'in 2015'te askeri harcamaları yüzde 7.4'lük artışla 215 milyar dolara yükseldi. SIPRI'nın raporunda üçüncülüğü ise, Yemen'e askeri operasyonlar düzenleyen Suudi Arabistan aldı. Suudi Arabistan'ın askeri harcamaları yüzde 5.7'lik artışla 87 milyar dolar oldu. Listenin dördüncü sırasında ise Rusya yer alıyor.

Rusya'nın askeri harcamaları yüzde 7.5 artışla 66 milyar dolar oldu.

Özellikle Rusya ve Çin'in askeri harcamalarındaki artışa dikkat çekilen raporda, Avrupa'da da Rusya'ya komşu ülkeler ve Ukrayna'nın askeri harcamaları artırdığı kaydedildi.

SIPRI'nın rapora göre dünyanın en büyük silah ihracatçıları ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya olarak sıralandı. Dünyanın en büyük silah alıcıları ise Hindistan, Suudi Arabistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avustralya oldu.

RAPORDA TÜRKİYE DE VAR

SIPRI'nin raporunda Türkiye'ye de yer veriliyor. Türkiye 2011-2015 döneminde en fazla silah alan 6'ıncı ülke oldu. Bu dönemde en fazla silah satın alan ilk 10 ülke sırayla şöyle: Hindistan, Suudi Arabistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Avustralya, Türkiye, Pakistan, Vietnam, ABD, Güney Kore.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI raporunda silah satışlarının 2011-2015 döneminde, 2006-2010 dönemine göre yüzde 14 artış gösterdiğine dikkat çekildi.

Dünya çapında askeri harcamalar 1998-2011 yılları arasında 13 yıl boyunca artmış, 2011-2014 arasında hafif gerileme göstermişti. 

NTV