Daha önceleri kitap, gazete ve dergi okunup, İslami sohbetlerin yapıldığı yerler olarak kullanılan kıraathaneler, günümüzde ise çeşitli kumar ve şans oyunlarının oynandığı, boş vakit geçirilen  mekânlar olarak kullanılıyor.

Kıraathanelerin, özünde olduğu gibi kitap okuma yerlerine dönüştürülmesini isteyen Diyarbakırlılar, bu tür mekânlarda boş vakit geçirmenin hiç kimseye bir fayda sağlamayacağını belirtti.

Merkez Bağlar ilçesinde 1999 yılından bu yana çay ocağı işleten Nusret Tekirdağ, işyerinde yaptırdığı kitaplığa çeşitli kitaplar bırakarak, insanların bunlardan faydalanmasını sağlıyor.

Okuma yerleri veya mekânları anlamında olan kıraathanelerin eski fonksiyonundan uzaklaştığını, artık kıraathane denilince kumar oynanan yerlerin akla geldiğini ifade eden Tekirdağ, “Eskiden kıraathane denildiğinde kitap okunan yer akla gelirdi. Bir âlim sohbet verir, etrafında toplanan insanlar da onu dinlerdi. Ama bugün kıraathanelerin yerini kumarhaneler almış. İnsanları yozlaştırmak, dinden uzaklaştırmak için her şeyi yaptılar. İnsanların tekrar özünü yakalayabilmesi için kitaplara dönmesi lazım.” dedi.

Müslümanların, Allah’ın kitabına ve Hazreti Muhammed’in (sav) sünnetine sarılması gerektiğini vurgulayan Tekirdağ, bu yola uyulduğu takdirde her şeyin daha güzel olacağını kaydetti.

Aynı ilçede 11 yıldan bu yana kitabevi işleten Abdurrahman Yılmaz ise kıraathanelerin eskisi gibi olmasını arzuladıklarını dile getirdi.

Sadece şans oyunları oynayıp, boş vakit geçirmek için kıraathanelerin tercih edilmemesi tavsiyesinde bulunan Yılmaz, “Kıraathanelerin sadece oyun oynama yeri olmaması lazım. Mesela şark köşesi gibi belli bir köşe olabilir. Kitapların bulunduğu bu köşede insanlar kitap okuyup, araştırmalarını yapabilmeli. Böyle bir uygulama faydalı olur. Biz, kıraathanelerin eski asli fonksiyonuna dönmesini istiyoruz.” diye konuştu. (Hamza Adiyaman, Emrah Deniz- İLKHA)