Kılınmayan farz namazların kazası uzun süre dahi olsa kılınmalıdır. Fakat öncesinde Allah`a tövbe edilmelidir. Çünkü Namaz her daim kılınması gereken ve kılınmaması için hiç bir bahanenin bulunmadığı bir ibadettir. Konuyla ilgili mezhep âlimlerinin ihtilaflarını göz önünde bulundurursak bazı imamların 'namaz kılmayanın dinden çıktığı' görüşüne gitmesi, meselenin ne kadar önemli ve dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu gösterecektir. Bu bakımdan kimin üzerinde uzun yıllar boyunca kılmadığı farz namazlar varsa zannı galibiyle bunların sayısını belirlesin sonrasında ise her gün bunların kazasını yapsın. Mezhep imamlarının büyük çoğunluğuna göre kaza namazlarında tertip farz değildir. Tertibe uyulmadan kılındığı takdirde geçerli olur. Şafi mezhebine göre kaza namazları az olsun çok olsun tertibe uyulması menduptur.
Üzerinde kaza namazı olanlar günlük olarak vakit namazlarını kıldıktan sonra veya önce, sünnet namazları yerine kılmadığı bu farzların kazasını yapmalıdır. Şafi mezhebine göre üzerinde kaza olan kimsenin nafile namaz kılması caiz değildir. Hanefi mezhebine göre ise üzerinde kaza namazı olanların nafile namaz kılmasında bir sakınca yoktur ancak önceliği kazaları olmalıdır.
Kaza namazlarının niyeti ise şu şekildedir; “niyet ettim üzerimde olan sabah namazının kazasını kılmaya” artık kişi kılacağı namaza göre niyetin lafzını değiştirir.
Uzun Süre Kılınmayan Namazların Kazası Nasıl Olur?
SORUNUN DETAYI: 14 yaşında namaza başladım, 20 yaşına kadar kıldım. Ama askere gidip geldikten sonra namazdan uzaklaştım. Sonra 28 yaşında elhamdulillah tekrar dönüş yaptım. 6 yıllık kaza namazlarımı nasıl kılmalıyım?
Namaz her daim kılınması gereken ve kılınmaması için hiç bir bahanenin bulunmadığı bir ibadettir. Konuyla ilgili mezhep alimlerinin ihtilaflarını göz önünde bulundurursak bazı imamların 'namaz kılmayanın dinden çıktığı' görüşüne gitmesi, meselenin ne kadar önemli ve dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu gösterecektir. Bu bakımdan uzun süre boyunca namazlarını aksatanlar Allah'a tevbe etmeli, yapmış olduğu bu büyük hatadan dolayı bağışlanma dilemelidir.
Kılınmayan namazlar en kısa sürede kaza edilmelidir. Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyuruyor:
Sizden biri uyur da namazı kaçırırsa veya namazdan gaflet edip (vaktini geçirirse), onu hatırladığı zaman kılsın. (Müslim)
Kılınmayan farz namazların kazası uzun süre dahi olsa kılınmalıdır. Bu bakımdan kimin üzerinde uzun yıllar boyunca kılmadığı farz namazlar varsa zannı galibiyle bunların sayısını belirlesin sonrasında ise her gün bunların kazasını yapsın.
Bu bakımdan üzerinde kaza namazı olanlar günlük olarak vakit namazlarını kıldıktan sonra veya önce, sünnet namazları yerine kılmadığı bu farzların kazasını yapmalıdır. Şafi mezhebine göre üzerinde kaza olan kimsenin nafile namaz kılması caiz değildir. Hanefi mezhebine göre ise üzerinde kaza namazı olanların nafile namaz kılmasında bir sakınca yoktur ancak önceliği kazaları olmalıdır.
Kaza namazları kılındığı zaman vakit olarak tertibe uyulması daha iyidir. Şöyle ki; sabah namazının farzını kılan bir kimse, öncesinde kılmadığı sabah namazının kazasını kılsın. Daha sonra vakit namazını eda etsin. Öğle, ikindi, akşam ve yatsı için de aynı şekilde yapsın.