Gaziantep'in ilçe ve köylerinde hazırlanarak Kalealtında bulunan köy pazarına getirilen Antep peyniri satışlarının başladığını belirten üreticiler, peyniri sezonun her yıl Nisan ayında başladığını ve Mayıs ile Haziran aylarına kadar devam ettiğini ifade ettiler.

Gaziantep’te yaklaşık 18 yıldır peynir ve süt ürünleri satışı yapan Orhan Konaç, Antep peynirinin tercih edilmesinin sebeplerinde birde köyde ve doğal ortamda yetişmesinin olduğunu söyledi.

"Antep peynirinin özelliği doğal olmasıdır"

Antep peyniri genelde Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında üretildiğini belirten Konaç, “Bizim Antep yöresine göre, köylerinde yapılan en güzel kaynamış peynirlerden bir tanesidir. Gaziantepliler genelde kış sezonunu için peyniri alıp tuzladıktan sonra kahvaltıda tüketilir. Bu peynirler bizim kendi üretimimizdir.” dedi.

Antep peynirinin sağlık açısından da çok faydalı olduğunu belirten Konaç, “Bizim peynirlerimiz aynı zamanda sağlık yönünde de çok faydalıdır. Bir kış ve sene boyu evinizde ailenizle birlikte yiyebilirsiniz. Antep peynirini kış aylarında evlerimizde mutlaka bulundurmamız gereken peynirlerdendir. Bu peynir diğer fabrikasyon peynirleri gibi çok faydalı ve lezzetli peynirdir. Çünkü bu peynirlerde emek sarf edilir. Bu peyniri köylü ablalarımız var onlar yaparlar. Genelde de bahar aylarında alınır.” ifadelerini kullandı.

"Peynir sezonu Eylül ayına kadar devam eder"

Antep peynirinin genelde keçi ve koyun sütünden yapıldığını ifade eden bir diğer peynir üreticisi Ercan Özdemir ise Antep peyniri sezonunun başladığını söyledi.

Özdemir, “Antep peyniri keçi ve koyun sütünden elde edilir. Otlar çıktıkça yani Nisan ayının başından itibaren Antep peyniri sezonu açılır. Peynir sezonu Eylül ayına kadar devam eder. Vatandaşlar bu mevsimde peynirlerini alarak evde tuzlu suya basarlar. Kış mevsiminde de tüketilir. Şu anda peynir fiyatları 15 ile 17 TL arasında değişiyor. Bu peynirler doğal peynirlerdir. Keçi sütünden yapılır. Tercih edilen de zaten keçi sütünden yapılanıdır. Çünkü keçi sütünden yapılan peynir biraz daha hafif olur. Yağ oranı az olur. Bundan dolayı vatandaş genellikle keçi sütünden yapılmış peyniri tercih ediyor.” diye konuştu.

Antep peynirinin yöresel ve doğal olduğu için kent halkının en çok sevip tükettiği peynir türlerinden biri olduğunu belirten Kalealtı esnafından Arif Şimşek de Antep peyniri yapımının daha çok bahar aylarında başlandığını belirtti.

Baharın gelmesi ile birlikte peynir satışlarının arttığını belirten Şimşek, “Baharın gelmesiyle peyniri sezonu açıldı. Önümüzdeki ay, yani Mayıs ayıda girdiği zaman peynirde kalite inşallah daha da artacaktır. Müşterilerimiz yavaş yavaş kışlık peynirlerini almaya başlarlar. Şu anda genelde peynirler Araban ve Yavuzeli tarafından geliyor. Mayıs ayı girdiği zaman Pazarcık tarafından da peynirler gelir. O zaman tamamen sezon açılmış olur. Antep peyniri koyun sütünden, inek sütünden, keçi sütünün kaynatılması ile yapılıyor.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)