Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde topladığı hurdalarla geçimini sağlamaya çalışan Ayniya Kaya, hayırseverlerden yardım bekliyor.

90’lı yıllarda Kulp ilçesinde köylerinin yakılmasından dolayı ailesiyle beraber Bağlar'a göç eden Kaya, ilçede 15 Mart'ta ilan edilen ardından 21 Mart'ta kaldırılan kısmi sokağa çıkma yasağında da kısa süreliğine evini terk etmek zorunda kaldı. Yasak süresince PKK'lilerin evine girip zarar verdiğini söyleyen Kaya, yaşadığı mağduriyeti İLKHA'ya anlatı.

İlçede çatışmaların olduğu sırada hurda topladığını ve can havliyle kendini eve attığını söyleyen Kaya nine, evde olduğu bir gece silahlı PKK'lilerin geldiğini ifade ederek, "Gece saat 01.00’da silahlı kişiler kapıma gelerek benim evden çıkmamı istediler. Bende korkudan evimi terk ettim. Yollara düştük, yaya olarak kızımın yanına gittim. Bir hafta kızımın yanında kaldıktan sonra eve geldiğimde evim darmadağındı. Ne kapım kaldı, ne pencerem, ne de ev eşyalarım. Evimi dağıtmıştılar. Halılarımın hepsini attım. Kimse kimseye böyle yapmaz, kâfir bile kâfire bile böyle yapmaz. Çok mağdur olduk, ne yapılım bilmiyorum. Nereye gidelim.” dedi.

“Torunum halen ‘bomba patlayacak’ diye bağırıyor”

Torunlarının meydana gelen çatışmalardan dolayı psikolojik olarak etkilendiklerini dile getiren Kaya nine, “Çatışmaların yaşandığı gece torunlarım ağlayarak feryat ettiler. Babaları onları sakinleştirmekte zorluk yaşıyordu. Halen torunlarımdan biri korkuyor. Kendiliğinden ‘bomba patlayacak’ diye bağırıyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.” diye belirtti.

“Köyde durumumuz çok iyiydi, geçiminizi çok rahat sağlıyorduk”

90’lı yıllarda Kulp ilçesinde köylerinin yakılmasından dolayı Bağlar ilçesine göç ettiklerini söyleyen Kaya, eski günlerin özlemini çektiğini dile getirerek şöyle konuştu:

“Köyde durumumuz çok iyiydi, geçiminizi çok rahat sağlıyorduk. Ama şimdi burada hiçbir şeyimiz yok, perişan olduk. Buraya ilk geldiğimizde hiçbir şeyimiz yoktu, komşularımızın yardımıyla hayata tutunmaya başladık. Şimdi de halkın çöpe attığı eskileri toplayıp evimde biriktirerek hurdacılara satıyorum. Geçimimi bu şekilde sağlıyorum. Bu oturduğum ev kiradır ve her ay kira vermek zorundayım. Evim yaşanılacak bir ev değil ve ağıl bile buradan daha iyidir."

Çocuklarına da sitemde bulunan Kaya nine, "Halimi görüyorsunuz. 5 oğlum var hiçbiri beni sahiplenmiyor. Sabahtan akşama kadar sokaklarda geziyorlar. Hiç annelerini düşünmüyorlar. Bana yardımda bulunmuyorlar. Allah hakkımı bırakmasın. Bu çatışmalar ile de mağdur olduk. Yetkililerden ve hayırseverlerden bana gelecek yardımı bekliyorum.” ifadelerini kullandı. (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz- İLKHA)