Kalpten çıkan aort damarında genişleme, yırtılma ve göğüs boşluğunda kanama tanısıyla Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'ne getirilen hastaya Çukurova, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde ilk kez gerçekleştirilen bir yöntemle hibrit ameliyatı yapıldı. Operasyonda aynı zamanda yapay damar da takılan hasta, hayata yeniden tutundu.

Alınan bilgiye göre, özel bir firmada çalışan Aslı Oymak (31) 5 gün önce koma halinde Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'ne getirildi. Burada yapılan tetkiklerde, kalpten çıkan aort damarında genişleme, yırtılma ve göğüs boşluğunda kanama tespit edilen Oymak, kalp ve damar cerrahisi kliniği tarafından acil ameliyata alındı. Çukurova, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde ilk kez gerçekleştirilen hibrit yönteminin ardından Oymak’a yapay damar takıldı.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kalp ve damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Kemal Salih, Yard. Doç. Dr. Uğur Göçen, Yard. Doç. Dr. Atakan Atalay ile Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı'n dan Yard. Doç. Dr. Abdullah Ülkü'nün birlikte gerçekleştirdiği operasyonun başarılı geçtiği bildirildi.

Hibrit ameliyatı ve yapay damar hakkında bilgi veren Yard. Doç Dr. Uğur Göçen, önce açık ameliyat ile hastanın karın bölgesindeki karaciğer, dalak, mide ve bağırsaklara kan sağlayan damarlara yapay damar ekleyerek, bağlantı yapıldığını belirtti. Göçen, Daha sonra hastanın anjiyo ünitesine çıkarılarak kasık bölgesindeki damardan endovasküler işlem ile göğüs ve karın bölgesinde bulunan damardaki genişleme ve yırtığın yapay damar (stent) konarak tedavi edildiğini vurguladı.

Yapılan yöntemin tüm bölgede ilk olma özelliğine sahip olduğunu dile getiren Göçen, koma halinde gelen hastanın hayata yeniden dönmesinden son derece mutlu olduklarını ifade etti.

Hasta Aslı Oymak ise yaklaşık bir haftalık süreçte yaşamla ölüm arasında ince bir çizgide gidip geldiğini şimdi ise yeniden sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. (İLKHA)