Gaziantep’te Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır’ın katılımıyla sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere yerel yönetimler, iş dünyası kuruluşları ve üniversitelerin temsilcilerinin katıldığı ‘Türkiye'nin AB'ye Üyelik Süreci’ konulu sivil toplumla diyalog toplantısı düzenlendi.
Gaziantep Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Bozkır, 1988'de Saddam Hüseyin'in Irak'ta Halepçe kasabasını kimyasal silahlarla bombalamasının ardından 500 bin Iraklıya Türkiye’nin 2 sene ev sahipliği yaptığı gibi bu gün de Türkiye’nin Suriyelilere kapılarını açtığını söyledi.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın da katıldığı toplantıya, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Gaziantep Milletvekilleri ve Gaziantep Medya Mensupları Derneği (GAMED) yetkililerin de yer aldığı birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
Konuşmasına geçtiğimiz Pazar günü Ankara'da meydana gelen patlamaya değinerek başlayan Bozkır, “Vatan hainleri tarafından, gerçekleştirilen alçakça saldırıda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet ve yaralılara da acil şifalar diliyorum. Bu gün birlik ve beraberlik günüdür.”dedi.
Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından “Güçlü bir sivil toplum ve güçlü bir Türkiye anlayışıyla şimdiye kadar İstanbul, İzmir, Konya, Adana, Bursa, Antalya, Samsun, Eskişehir, Ankara ve Kayseri’de sivil toplumla diyalog toplantısı düzenlediklerini aktaran Bozkır, bu toplantılara binlerce sivil toplum kuruluşunu temsilen yaklaşık 22 bin kişinin katıldığı bilgisini verdi.
Bakanlık olarak en büyük önceliklerinin sivil toplum olduğunu anımsatan Bozkır, “Bugün Gaziantep'te iki amacımız var. Bir tanesi Avrupa Birliği üyelik süreciyle ilgili görüş alışverişinde bulunmak. Fakat ondan daha önemlisi sivil toplumu, gerçekten olması gereken noktada ve daha ileriye gittiği noktada görevlendirmektir. Sivil toplumumuz ne kadar gelişirse, Türkiye'de demokrasi o kadar gelişecektir. Türkiye daha ileriye gidecektir. Bu açıdan en büyük önceliğimiz sivil toplumdur.”ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin her zaman tarih boyunca zor durumda olan insanlara gönlünü, kalbini ve evini açmış bir ülke olduğunu belirten Bozkır, “Benden 522 yıl önce safafideki Musevileri, İspanya'daki engizisyondan kaçtığı zaman yine bu topraklarda misafir edilmişlerdir. 1988'de Saddam Hüseyin'in Irak'ta Halepçe kasabasını kimyasal silahlarla bombalamasına 500 bin Iraklı kardeşimizi yine bu ülkede onlara 2 sene ev sahipliği yapmışızdır. 1989'da Bulgaristan'da o dönemki Jivkof yönetiminde, soydaşlarımıza baskı uyguladığı dönemde de yine 350 bin soydaşımız bu ülkeye gelmiştir onlara ev sahipliği yapmışızdır ve onlara yuva sağlamışızdır. Suriyeli göçmen kardeşlerimiz, Türkiye'ye geldiklerinde de bizim için zaten başka bir alternatif olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır.”şeklinde konuştu.
2 milyon 700 bin Suriyeli sığınmacının Türkiye’de barınmasının bir iftihar konusu olduğunu belirten Bozkır, “Bugün yaşadığımız yıllar, ileride geriye doğru bakıldığında iftihar konusu olacak. Bakın dünya, ibret alacağı meselelerle karşı karşıya. Gaziantep'te 700 bin Suriyeli misafirimizi ağırlarken, bir tek Türkiye vatandaşı da çıkıp, 'Bunlarla niye ekmeğimi, işimi paylaşıyorum' demediği bir ortam yaşıyoruz. Tarih bunu hep hatırlayacak. Biz bunları yaparken dünyanın farklı ülkelerine baktığımız zaman gördüğümüz manzaralar da tarihe kaydedilecek. 700-800 kişi için referandum yapan ülkeler de var. ülkelerini misafirlere açarken insanlığa yakışmayacak davranışlar da var. Üzerlerindeki paraları kıymetli eşyaları ihalede satıp ülkenin masrafını karşılayanlar var. Bu insanları savaş esiri gibi ortalıkta dolaştıran, atlı polisleri çerçevelediği ortamlarla esir kampına götürür gibi manzaralar da var. Bu konuda sizlerin yaptığı insanlık, kardeşlik, onurlu davranış tarihin her döneminde yer alacak.”şeklinde konuştu.
AB üyeliği konusunda Türkiye'nin önemli günler yaşadığını ifade eden Bozkır, “Türkiye'nin bu anlamda AB üyeliğinin uzun yıllar devam ettiği gibi görülse de '50 yıldır niye bu işin içindeyiz, ne gerek var' diyenler de olabilir. Ama aile ilişkileri dışındaki tüm ilişkilerde esas olan ortak çıkarlardır. Çıkar olduğu sürece ilişki devam eder. Çıkarlar bittiği zaman belki ilişki devam etmeyebilir. Türkiye'nin bu ilişkileri sürdürmesinde çıkarları vardır.”diye konuştu.
Türkiye vatandaşlarının bu yıl vize uygulamasından muaf tutulması için çalışmaların devam ettiğini belirten Bozkır, “Türkiye vatandaşlarının vizenin kalkmasıyla tüm Schengen bölgesindeki ülkelerin tamamına sadece pasaportlarını göstererek girebileceklerini de sözlerine ekledi.
Toplantıda daha sonra, Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin kısa bir konuşma yaparken, toplantı STK temsilcilerinin konuşmaları, talep ve şikayetlerini dile getirmeleri ile devam etti.
Daha sonra toplantıda bir konuşma yapan Gaziantep İmam Hatipliler Derneği Başkanı Abdulkadir Aydoğan, şunları dile getirdi:
“Derneğimizin amacı İmam Hatiplilerimizi, gençlerimizi malumunuz başbakanımızın söylediği gibi ‘Dindar Gençlik’ söylemini hayata geçirmek amacıyla kurduk. Bütün insanlığın kurtuluşu için çalışalım. Bizler Afrikaya ve Somaliye giderken sömürmek için değil kardeşlik ve ümmet bilinciyle gidiyoruz. Bugün Avrupa Aylan bebeğin resmini çizip dalga geçerken, bizler bütün dünyanın ilahi adaletle yönetilmesini istiyoruz. Biz bu coğrafyanın insanları olarak bunu gerçekleştirebiliriz.” (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)