Bingöl Ziraat Odası Başkanlığı Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Erdoğan Yener, Bilinçsiz gübreleme hem cebe, hem de toprağa zarar verdiğini, zamanında ve dozunda kullanılması gerektiğini söyledi.

Baharın gelmesi ile hububat ve bahçe bakımlarının başladığını ve bu bakımlarda en önemli payın gübreleme olduğunu belirten Ziraat Mühendisi Yener, üreticilerin gelişigüzel gübre kullanmaması uyarısında bulundu.

Bilinçsiz gübre kullanımının zararlarına değinen Yener, "Fazla gübre, fazla ürün demek değildir. Önemli olan toprağın yapısına göre ve ürünün çeşidine göre bilinçli gübre kullanılmalıdır." dedi. Yener, gübrelemenin üretici için ürünün miktarını ve kalitesini belirleyen en önemli faktör olduğuna dikkat çekti.

"Bilinçsiz gübreleme toprak yapısını bozuyor"

İyi bir gübrelemenin kullanılan gübrenin kalitesine, çeşidine en uygun yöntemlerle, tavsiye edilen miktarlarda ve zamanında uygulanmasıyla beklenen sonucu vereceğini söyleyen Yener, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Kaliteli ve bilinçli bir gübreleme, bu toprakları bizden sonrakilere de bırakacaktır. Çoğu üreticilerimiz bilinçsiz gübre kullanılıyor. Yani toprak tahlili yaptırılmadan, toprağın ihtiyaç duyduğu gübre belirlenmeden gübreleme yapıyor. Hâlbuki toprağın belki de en ucuz gübreye ihtiyacı var. Bilinçsiz gübre kullanımı aynı zaman hem toprak yapısının bozulmasına ve hem de israfa yol açıyor. Bizler, gittiğimiz köy çalışmalarında çiftçilerimize toprak tahlilinin önemini anlatıyoruz. Çiftçilerin toprak tahlili yaptırmadan bilinçsiz şekilde gübreleme yaptığını bunun da zararlı olduğunu söylüyoruz."

"Gelişigüzel gübre kullanılmamalı"

Ürün veriminde önemli yer tutan gübreleme işleminde üreticilerin dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Yener, "Üreticilerimiz gelişigüzel gübre kullanmamalı. Erken dönemde yoğun bir şekilde kullanılan azotlu gübreler bitkinin erken uyanmasına yol açabiliyor ve bu durum muhtemel doğal afetlerde bitkinin daha fazla zarar görmesine neden olabiliyor. Ancak azotlu gübreyi zamanını geçirerek geç dönemlerde uygularsak bu seferde verimde kayıplar yaşamamız söz konusu oluyor. O zaman ne yapmalıyız? Gübreyi, doğru zamanda ve doğru miktarda vermeliyiz.” dedi.

"Toprak analizi yaptırılmalı"

Gübre ve gübrelemenin teknik bir konu olduğunu söyleyen Yener, “Çiftçinin kaliteli ve verimli bir ürün alabilmesi için tohum kadar gübre de önemli. Fakat bunu da çok bilinçli bir şekilde yapmalıyız. Toprağın yapısına göre ve ürünün çeşidine göre teknik bir şekilde gübreleme yapmalıyız. Yoksa ne verimli ürün alabiliriz nede toprağı düzgün bir şekilde kullanabiliriz. Topraklarımızın daha verimli olmasını istiyorsak mutlaka bilinçli gübre kullanmamız gerekiyor. Bu nedenle çiftçilerimiz mutlaka toprak analizi yaptırsın ve ona göre gübrenin çeşidini ve oranını belirlesin.” diye konuştu.

"Azotlu gübrenin iki seferde verilmesi gerekiyor"

İlkbahar bakımlarının ilk döneminde kullanılan azotlu gübrenin tek seferde atılmaması gerektiğine dikkat çeken Yener, “Ancak ilimizdeki hava koşuları nedeni ile gübreleme tek seferde uygulanmaktadır. Şayet çiftçilerimiz bu uygulamayı yapıyorsa yüzde 26’lık can gübresi veya yüzde 46’lık üre gübresini kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Buna karşın en doğru olan uygulama, gübrelemenin iki seferde uygulanmasıdır. Bunu yapan çiftçilerimiz ilk seferde yüzde 26’lık N Can gübresi, ikincisinde ise yüzde 33’lük amonyum nitrat gübresini kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca ikinci gübrelemenin akabinde sulamaya da dikkat edilmelidir.” hatırlatmalarında bulundu. (Nihat Kanat-İLKHA)