Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen ve daha çok dağlık bölgelerde yetişen kenger (kereng), pazar tezgâhlarındaki yerini aldı.
Genellikle taze dallarının kabukları soyularak tüketilen kenger, Diyarbakır’daki semt pazarlarında kilosu 5 TL’den satılıyor.
Bağlar ilçesinde açtığı tezgâhta kenger satışı yapan Necdet Arıcan, halkın, sağlık açısından birçok faydası bulunan kengere rağbet gösterdiğini söyledi.
Diyarbakır’da daha çok Karacadağ bölgesinde yetişen kengerin, doğal olarak yetişmesinin tadını güzelleştirdiğini dile getiren Arıcan, “Kenger doğaldır, organiktir. İlaçsız bir şekilde dağda yetişmiştir. Gübre değmeden gelişimi tamamlanmıştır. 10 gün önce çıkmaya başladı. Zaten her yıl bu vakitlerde yetişiyor. Baharın başlangıcıyla birlikte kengerleri görebiliyoruz.” dedi.
Kengerin insan sağlığına birçok faydası olduğunu anlatan Arıcan, “Faydası sayılamayacak kadar çoktur. Dişlere, mideye ve iç organlara faydalıdır. Temizliği yapıldıktan sonra yemeklerde kullanılıyor. Yumurta ile tavada kızartan, haşlama yapan ve pilavın içine koyan var. Kilosunu 5 TL’ye sattığımız kengere halk ilgi gösteriyor. Zaten memleketimizde şu an en doğal bitki budur.” diye konuştu. (Hamza Adiyaman/Yunus Sırat-İLKHA)