Bingöl’de Tükiye Gençlik Vakfının(TÜGVA) organize ettiği ve ‘Yeni anayasa ve Başkanlık Sistemi' konuşulduğu Çalıştay’a 70’e yakın STK temsilcisi, Akademisyen ve Üniversite kulüplerinin temsilen öğrenciler katıldı.

TÜGVA Bingöl Şubesinin düzenlemiş olduğu 'Yeni anayasa ve Başkanlık' sistemi ile alakalı olarak programa davet edildiklerini ifade eden Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava, Türkiye'nin gelişmesi için mevcut anayasanın değişmesi gerektiğini söyledi.

Askeri darbe döneminde kalan anayasanın değişmesi gerektiğini belirten Kava, "Tabi ülkemizde yeni anayasa değişikliği hep gündemde, atılan tüm olumlu adımlara rağmen mecliste bununla alakalı halen bir konsensüs sağlanamadı. Nerdeyse yaklaşık 17 defa 1982 anayasası değişime tabi tutulmasına rağmen bir gelişme sağlanamadı ve yamalı bohça haline geldi. Bunun artık Türkiye’nin gelişmesi adına süratle değişmesi ve en azından siyasiler bunu yapamıyorsa bunun halkın önüne referanduma getirerek, bu işin artık neticelenmesi gerektiğini düşünüyorum. ‘Yeni anayasa ve başkanlık’ sistemini konuşmak üzere STK’lar akademisyenler ve gençlik kuruluşları buradalar. Bu konularda sunumlar yapıldı ve istifade ettiğimiz bir program oldu ve İnşallah bu tür çalışmalar, ülke önünde engel olarak duran askeri darbe döneminde kalan anayasanın değişmesine vesile olur." dedi.

“Sivil anayasa artık bir zorunluluktur”

Türkiye Gençlik Vakfı’nın ‘Yeni anayasa ve Başkanlık’ sistemi ile alakalı çalışmasında Hukuki Araştırmalar Derneği Bingöl temsilcisi olarak bulunduklarını belirten Avukat Nur Zeynep Canlı Varan, Sivil anayasanın zorunluluk olduğunu ifade etti.

Başkanlık sisteminin insanların anlayacağı şekilde kamuoyuna anlatılması gerektiğini söyleyen Varan, "Aynı zaman Hukuki Araştırmalar Derneği olarak ilk faaliyetimiz budur. Diğer arkadaşların da belirttiği gibi Sivil anayasa artık bir zorunluluktur. Bu husus tartışılmayacak kadar nettir. Dolayısıyla mevcut iktidarın ve muhalefetin halktan gelen bu isteğe bir çözüm sunması gerekir ve bir an önce halkla birlikte hazırlanmış anayasanın yine halkın oyuna sunması gerekir. Başkanlık sistemi ile alakalı olarak ta şunu söylemek gerekir ki, temsilde adaleti yönetimde istikrarı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu bakımdan klasik parlamenter sistemin getirdiği sıkıntıların ve yaşattığı krizlere bir çözüm olacağını düşünüyoruz. Fakat yine de bunun özelikle kamuoyu nezninde tartışabilir ve kamuoyuna açık bir şekilde insanların anlayacağı şekilde anlatılması gerekir. Bu manada umarım bugünkü çalışmamız faydalı olur ve ilgili yerlerden karşılık bulur diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

“İslami hassasiyeti ve halkın menfaatlerini düşünerek hareket edeceğiz”

Bingöl’de yaklaşık olarak altı aydır faaliyette bulunduklarını ifade eden Türkiye Gençlik Vakfı Bingöl İl Temsilcisi Suat Çiçin, 'Başkanlık sistemi ve yeni anayasa' Çalıştay'ının Bingöl'de ilk defa yapıldığını belirtti.

"Bizler İslami hassasiyeti olan sorgulayıcı ve ülke menfaatlerini düşünerek hareket eden bir misyona sahibiz." diyen Çiçin, şöyle konuştu: "Yaptığımız Çalıştayla inşallah Türkiye gençliği olarak, kendi ülkesini kendi geleceğini ve hedefleriyle ilgilenen konularda söz sahibi olması adına böyle bir çalışma yaptık. Bingöl’de yaptığımız ilk çalışmamızdır. Yapacağımız güzel çalışmalarla birçok konuya ümit ışığı olacağız. Gençler olarak, daha önce yapılan toplumsal konularda ve anayasa çalışmalarında hiç söz sahibi olamadık. Bundan sonraki süreçlerde inşallah daha aktif ve katkı verici şekilde faydalı çalışmalara öncüler oluruz inşallah."

“Ortak bir ihtiyaç konuşuldu”

Toplumun yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bingöl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Mehmet Güven, "Bu anlamda yapılan çalışmaları faydalı buluyoruz. Dolayısıyla bugün çok sayıda STK temsilcisi bir araya gelerek, ortak olan bir ihtiyacı dillendirilmesi ve şekillendirilmesi ile yeni fikirlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Şu bir realite ki, artık mevcut anayasa ihtiyaca cevap vermiyor ve bunun değişmesi lazım. Bu bir süreçtir, bunun toplumun uzak kesimlerine ve farklı kesimlerine yayılması güzel bir çalışma olarak görüyoruz. Bu anlamda tebrik ve teşekkür ediyorum. Başkanlık sistemi ile alakalı olarak özelikle STK’ların veya siyasilerin toplumu bilgilendirmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

“Yeni anayasanın tüm kesimlerinin katkı sunduğu bir anayasa olmalıdır”

 ‘Yeni anayasa ve Başkanlık Sistemi’nin ele alındığı Çalıştay'a çağrıldıklarını söyleyen Tavz-Der Başkanı Murat Soysal, "Türkiye'nin gündeminde olan bu konular ele alındı. Katılımcılar karşılıklı olarak fikirlerini paylaştı. Yeni anayasanın bütün kesimlerinin uzlaşı olduğu ve katkı sunduğu bir anayasa olmalıdır. Yapılan Çalıştay'ın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.

“Yeni anayasa yapılırken, meclis dışındaki partilerin katkısı da olmalıdır”

Yeni anayasa yapılırken meclis dışındaki partilerinde katkı sunması gerektiğini belirten Bingöl Üniversitesi Erdemli Gençlik Kulübü yönetim kurulu üyesi Kadri Ayik, "Çalıştay da 'Yeni Anaysa ve Başkanlık Sistemi' konuları hakkında konuştuk. Bizler üniversite gençleri olarak, vesayetten ideolojiden arındırılmış, sivil, milli ve değerlere uyumlu bir anayasa istiyoruz. Yeni anayasa yapılırken, sadece mecliste de olan partilerin değil,  meclis dışındaki partilerin katkı sunması ve muhatap alınması gerekiyor. Ayrıca sivil toplum kuruluşları ve tüm kesimlerin paydaş olduğu bir yeni anayasa yapılmalıdır." şeklinde konuştu.

“Tüm kesimlerin katılımıyla yeni bir anayasa yapılmalıdır”

'Başkanlık Sistemi'nin halkın yabancı ve bilgi sahibi olmadığı bir konu olduğuna dikkat çeken Cihannüma Derneği Bingöl Temsilcisi Orhan Buğruhan, "Bu konular çok ciddi toplumda konuşulması ve tartışılması gereken konulardır. Yeni bir anayasanın zorunlu olduğu hepimizin malumu. Başkanlık sistemi halkın yabancı olduğu ve yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı bir mesele.  Maalesef anayasalar hep taklit yoluyla geldi. Mevcut anayasanın 1982 askeri darbe olduğu ve nasıl hazırlandığı hepimizin malumu ve hepimiz bundan çok çektik. Artık bu anayasanın değişme zamanı gelip geçmiştir. Yapılan ve yapılacak bu Çalıştaylarla halkımız bilinçlenir. Yeni ve sıfır kilometre bir anayasa ama tüm kesimlerin katılımıyla yapılacak sıfır kilometre bir anayasa yapma zamanı gelmiştir.” İfadelerini kullandı.

Çalıştay'a katılan 70’e yakın STK temsilcisi, Akademisyen ve gençlerin katıldığını ve  faydalı bir Çalıştay'ın olduğunu söyleyen Türkiye Gençlik vakfı Yükseköğretim Koordinatörü Bayram Kayantaş, “Yapılan Çalıştay'ın faydalı ve verimli geçtiğini düşünüyorum. Dolayısıyla katkısı olan herkese ve katılımcılara teşekkür ediyoruz.” dedi. (Nihat Kanat-İLKHA)