Bazı temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Diyarbakır Valiliğinde düzenlenen istişare toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Sur ile ilgili konuşan Bakan Yılmaz, burada sıradan bir çalışma yapmayacaklarını söyledi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Şırnak ziyaretinin ardından Diyarbakır’a geldi. Diyarbakır Valiliğini ziyaret eden Bakan Yılmaz burada sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş dünyasının önemli isimleri ile bir toplantı gerçekleştirdi.
Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Yılmaz, Sur’la ilgili konuştu.
Çatışmalarda hasar gören yapıların ve evlerin imar edileceğini belirten Bakan Yılmaz, insanların yaşam şartlarının iyileştirilmeye çalışılacağını söyledi.
Hızlı bir şekilde zarar tespit çalışmalarının başlatıldığını ifade eden Bakan Yılmaz, İdil’de operasyonlarının bittiğini ancak ince aramaların devam ettiğini dile getirdi. Silopi’nin ise riskli alan ilan edilerek uygun bir şekilde imar ve şehirleşmenin yapılacağına değindi.
Birçok şehirde eskiden günümüze kalan çarpık şehirleşmenin olduğuna dikkat çeken Bakan Yılmaz, yerel yönetimleri topa tutarak, “Ne imar yapmışlar, ne planlama yapmışlar. Dolayısıyla çarpık bir şehirleşme ile karşı karşıyayız.” diyerek yerel yönetimlerin sağlıklı hizmet üretemediğini vurguladı.
Terör olayları olsun, olmasın bu şehirleri daha düzgün bir hale getirmemiz gerekiyor. Daha kaliteli bir yaşam ve ekonominin iyiye gitmesi için bu gerekiyor.” diyen Bakan Yılmaz, Silopi’de bin 200, Cizre’de 2 bin olmak üzere Toplum Yararına Çalışma Programları' (TYÇP)'nin başlatıldığını ifade etti.
Gençler için meslek, kadınlar için mikro kredi
Esnaf ile ilgili zarar tespit ve çalışmalarının yapıldığını söyleyen Bakan Yılmaz, evleri yıkılanlar için de geçici barınma destekleri başlattıklarını belirtti.
Gençler için aynı zamanda mesleki eğitim kapsamında çalışmalar başlattıklarını kaydeden Bakan Yılmaz, “Bu gençleri aldık, çalıştırmayacağız diye bir yaklaşımımız yok. Hem çalışacaklar hem de mesleki eğitimler alacaklar. Kadınlara yönelik mikro kredi destekleri sunmaya çalışıyoruz. Hem aileler rahatlasın, hem de yerel ekonomiyi canlandırıcı bir etki yapmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
“Cevat Paşa mahallesini tamamen açacağız”
Diyarbakır’ın özel bir konuma sahip olduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, Diyarbakır Surlarının sadece ve Türkiye değil, tüm insanlığın mirası olduğunu ifade etti.
Sur’da çarpık bir yapılaşmanın söz konusu olduğunu bildiren Bakan Yılmaz, şöyle konuştu: “Cevat Paşa Mahallesi'ni tamamen açacağız. Orası artık sokağa çıkma yasağının olmadığı bir alana dönüşecek. Dabanoğlu mahallesi kısmen açılacak. Gazi Caddesi'ni ise tamamen açacağız. Geriye kalanı ise güvenlik şartları iyileştikçe, kaldırılmış olacak. Ardından Sur’la ilgili daha kapsamlı bir çalışma başlatacağız. Sur’da sıradan bir çalışma yapmayacağız. Kentsel dönüşüm diye bir kavram da kullanmıyoruz.”
“Siyasi özgürlükler ile şiddeti birbirine karıştırmayacağız”
Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Diyarbakır’ın değerleriyle ilgili sorumluluk alacağına dikkat çeken Bakan Yılmaz, “Eski Diyarbakır kültürü ve mimarının ihya edilmesine dönük geniş bir çalışma planlıyoruz. Bunu 2012’de herkesin onayıyla yapılan Koruma İmar Planı yapacağız. İki danışma ekibi oluşturulacak. Bu ekiplerle bu süreç yürütülecek.” diye konuştu.
Güvenliğin olmadığı yerde hiçbir işin yürümeyeceğini belirten Bakan Yılmaz, “Siyasi özgürlükler, demokratik haklarla terörü birbirine karıştırmayacağız. Gerekli tedbirleri alacağız.” diye konuşmasına son verdi.
Diyarbakır Valisi Aksoy, Sur’u değerlendirdi
Bakan Yılmaz’ın konuşmasının ardından Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, yapılan çalışmaların özetini sunum yaparak anlattı.
Vali Aksoy, Diyarbakır’ın sosyal, tarihi ve manevi değerleri hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, “Sur ilçesinin toplam nüfusu, 117 bin 698’dir. Sokağa çıkma yasağı ilan etmek zorunda kaldığımız 6 mahallemizin, TUİK verilerine göre 22 bin 300’dür. Bu son olaylarda yaklaşık 450 ailenin etkilendiğini değerlendiriyoruz. 6 mahallemizden Sur’un diğer mahallelerinde bin 128 mahallenin, Bağlar'a bin 93 ailenin, Yenişehir’e 883 ailenin, Kayapınar’a 572 ailenin, diğer ilçelerimize de oldukça az sayının olduğunu görüyoruz. İl dışına ise tespit ettiğimiz 41 aile var.” dedi. (M. Sıddık Bilge- İLKHA)