Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2012 yılına damgasını vuracak gelişmeler ve başta Kanal İstanbul olmak üzere mega projeler hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.
 
Yıldırım, “Türkiye`nin 3 ay içinde yerli uçak yapabilecek durumda olduğunu” belirterek, “Ama dünyanın sizin uçağınıza yol vermesi lazım. Bu alanda Boeing ve Airbus`ın fiili tekeli var. Onlara rağmen uçak yapıp, uçuramazsınız” dedi. Yıldırım, Türkiye`nin önce büyük bir üreticinin lisansıyla uçak yapacağını, 2023 yılına kadar da ‘özgün` uçağını yapmayı hedeflediğini söyledi. “Türkiye, neden uçak yapıyor?” sorusunu gündeme getiren Yıldırım, “En ufak bir karışıklıkta hemen ambargo uygulanıyor. O zaman da adamlar, size bunları vermiyor. Daha önce Kıbrıs harekâtında bunu gördük. Gün gelir ihtiyaç olur, kimse de o zaman sertifika filan aramaz” dedi.
 
JAPON DESTEK VAR
Yıldırım, yeniden örgütlenen bakanlıkta daha önce ‘sahipsiz olan, derli toplu mevzuatı olmayan` uzay ve havacılık alanına da yeni yapılanmada yer verildiğini vurgulayarak Türkiye`nin Japonya ile uydu ve uzay teknolojileri alanında işbirliği protokolü imzaladığını kaydetti.
 
‘KANAL İSTANBUL`DA İHALE 2013`TE`
Bakan Yıldırım, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından genel seçimler öncesinde açıklanan ‘Çılgın Proje` olarak da adlandırılan Kanal İstanbul ile ilgili üç ayrı alternatif güzergâhın belirlendiğini söyledi. Yıldırım, proje için 2013 yılında yap-işlet-devret modeli ile ihaleye çıkılacağını açıklarken, 3. köprünün yer seçiminin de bitmek üzere olduğunu ifade etti.
 
MARMARA`DAKİ YOL KAVGASINA İNCELEME
Yıldırım, Marmara`da önceki gün feribot ve Ro-Ro gemisi arasında ‘yol vermeme` nedeniyle yaşanan ve faciadan dönülen kazayla ilgili olarak da inceleme başlattığını, görüntülerin inceleneceğini söyledi. Kazanın yol vermeme nedeniyle yaşandığının açık olduğunu vurgulayan Yıldırım, Osmangazi-1 feribotunun kaptanını tanıdığını belirterek, “İDO Genel Müdürlüğü yaptığım dönemden bu kaptanı tanırım. Çok deneyimlidir. Onun basiretiyle büyük bir kazadan dönüldüğü anlaşılıyor” dedi.
 
Habertürk