Bahar aylarında ani hava değişimlerinin hastalıkları da beraberinde getirdiğini belirten Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Hamza Ağca, mevsim geçişlerinde hastalıklarla baş etmenin en etkili yolunun ise güçlü bir bağışıklık sistemi olduğunu söyledi.

Her mevsimin kendine özgü hastalıklara sahip olduğunu ifade eden Ağca, özellikle bahar aylarında polenlerin artması ile beraber ağaçlarda ki polenlerin artışı ile bahar alerjisinin sık görüldüğünden dolayı vatandaşların alerjen olan ortamlardan mümkün mertebe uzak durması uyarısında bulundu.

Mevsim geçişi dönemlerinde özellikle soğuk algınlığı ve nezleye sık rastlanıldığını belirten Ağca, "Her mevsim dönüşünde yani bahar aylarında vücut kendisini önümüzdeki dönemin havasına göre ayarlar. İşte yaz sıcakları olur. Yaz havası başka türlü kış başka türlü. Elbette mevsim geçişlerinde giyinme önemli bir faktördür. Hava şartlarına göre giyinme çok önemlidir." dedi.

Bahar aylarında hava dönüşümü olduğu için insanların kıyafetlerine dikkat etmesi gerektiğini tavsiye eden Ağca, "Çünkü bazen hava sıcak bazen de biraz daha soğuk ve serin olur. Aynı kıyafet gün içerisinde bazen az, bazen de fazla gelir. Bu nedenle de gün içerisinde aynı gün içerisinde belli dönem terler, belli bir dönemde de soğuk olur üşütür. Bundan dolayı mevsim geçişi dönemlerinde özellikle soğuk algınlığı ve nezleye sık rastlıyoruz. Bunun içinde gerekirse gün içerisinde birden fazla kıyafet değiştirilebilir. Özellikle iç kıyafetleri değiştirmek lazım. Sıcak havalarda yanımızda bir hırka olabilir. Güneşli vakitlerde hırkaya ihtiyaç olmaz. Ama akşam saatlerinde hırka gerekebilir." tavsiyesinde bulundu.

Özellikle serin dönemlerde sıvı ve sıcak içeceklerin vücudun kendini korumasını sağladığını aktaran Ağca, "Tabi ki beslenme önemlidir. Düzenli uyku önemlidir. Bunları da aksatmamamız gerekir. Yine bahar aylarında gördüğümüz önemli bir hastalık da çoğunluğumuzda da var olan bir hastalık. Bahar alerjisi. Bahar aylarında polenlerin artması ile beraber ağaçlarda ki polenlerin artışı ile bahar alerjisini de sık görmekteyiz. Bunlar içinde vatandaşlar kendilerini koruyabilirler. Bahar alerjisi için alınacak önlem ise alerjen olan ortamlardan mümkün mertebe uzak durmak." ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)