Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel`den dönüş yolunda uçaktaki gazetecilere konuştu, uzun ve gergin zirvenin perde arkasını anlattı.

Türkiye'nin AB'nin beklemediği şekilde toplantının akışını değiştirdiğini ifade eden Davutoğlu, AB liderlerinin önce kendi konseylerini toplamak zorunda kaldığını söyledi. Türkiye'nin taleplerini tartışmak için topladıkları konseyi Merkel'le mesajlaşarak takip ettiklerini ifade eden Davutoğlu, AB ile Kayserili pazarlığı yaptıklarını vurguladı.

BÖYLE BİR HAMLE BEKLEMİYORLARDI
"İyi bir süreç oldu. Sıkıntılı bir zirve olacak kanaati hâkimdi... Bu tür durumlarda beklenmedik hamle karşı tarafı normalde alamayacağı kararlara yöneltebilir. Arkadaşları giderken burada topladım. Onları dinledikten sonra 12 maddelik bir plan söyledim. AB`nin yapacakları, bizim yapacaklarımız. Zaten (Almanya Başbakanı Angela) Merkel ile (AB Dönem Başkanı Hollanda Başbakanı) Rutte ile ‘Akşamdan buluşalım` diye konuşmuştuk. Akşam 09.00`dan gece 03.00`e kadar altı saat görüştük... Böyle bir hamle beklemiyorlardı. Mülteci geçişini 6 binden 1.800`e düşürdük ama bu da büyük rakam, ayda 60 bin kişi demek neredeyse. Ertesi sabah (önceki gün) önce AB Parlamentosu Başkanı Schulz, AB Komisyon Başkanı Juncker ile bir araya geldik. Sonra (Yunanistan Başbakanı) Çipras ile görüştük ve zirveye gittik. Yeni formül ortaya çıkınca Merkel ‘Akışı değiştirelim` dedi. Onların kendi konseylerini yapma ihtiyacı oldu, 12 maddelik planı kendi konseylerine kabul ettirmek için. (Öğle) Yemekte bir araya geldik, 28 lidere ne düşündüğümü anlattım, onlar sorular sordu, ben cevaplarını verdim. Sonra bir ara verdik, bu sefer onlar kendileri 28 konsey üyesi toplandı.

MERKEL İLE MESAJLAŞTIK
Akşam yemek yiyecektik, (konsey toplantısı) o kadar uzun sürdü ki, 07.00`de (19.00) yemeğe oturacakken, onların 11.00`e (23.00) kadar görüşmeleri sürdü. İlginçtir, Merkel`le de arada telefondan mesaj gönderiyoruz toplantıya ilişkin.

Bir kere burada iyi olan 4.5 ay öncesine göre Türkiye, AB ilişkileri bir başka düzleme geldi. Mülteci meselesi Türkiye`nin Avrupa için önemini gösterdi. Beklemedikleri hamle ne oldu? Dediğimiz şu: ‘Gerçekten bizim için de ağır yük olmaya başladı mülteciler.` Bir kere yol bulduğunu anlayınca. Gidiyor bir Afganistanlı sadece Suriyeli değil, Yunanistan tarafına geçiyor, akrabasına telefon ediyor, ‘Şuraya gidersin, şuradan bot alırsın, Yunanistan tarafına geçtin mi… şöyle yapacaksın.`

SIKI PAZARLIK YAPTIK
Biz ilk 3 milyarı, bir yıl içinde demiştik. Onlar da iki yıl için ısrar ediyordu.‘Yeni bir boyut getirdik, bütün masraflar artacak, 3 milyar daha istiyoruz` dedim. ‘Geri kabulden kaynaklanan bütün masrafları da siz vereceksiniz` dedim. Diyelim, Ege Denizi`nden bin kişi bunların havayolu ile memleketlerine gönderilmesi sırasındaki masraflar da size ait. Kayserili pazarlığı iyi oldu. Artı üç milyar Euro yani. Onlar bunu açıklamalarında zikretmediler, çünkü bunun için zirve kararı lazım; 18 Mart`a hazırlık yapmaları lazım. 2018`e kadar 6 milyar olacak. Ayrıca beş fasıl var; 15, 23, 24, 26, 31`inci fasıllar açılsın. Bu da tabii önemli. Hollanda dönem başkanlığı boyunca bu beş faslın açılmasını bekledik. Rumlar direniyor ama 23, 24`ü kesin açarız diğerlerinden kaçmak istiyorlar… Tabii bunların hepsi 18 Mart`ta AB Konseyi`nde görüşülüp nihai karara bağlanacak orada da görmemiz lazım."