Genç Düşünce Akademisi (GEDAK) gençlere yönelik "İffet ve Hayâ Semineri" düzenledi. Şanlıurfa Şair Nabi Kültür Merkezi`nde gerçekleşen seminere katılımın yoğun olmasından dolayı salona sığmayan kimi katılımcılar yerde oturarak programı izledi.

'Zinanın, cehaletin yağmur gibi yağdığı bir zamanda kuru kalabilmenin adıdır iffet' temasıyla düzenlenen seminere konuk olarak Araştırmacı-Yazar Özkan Yaman davet edildi.

Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başlayan seminere, Özlem Ajans sanatçılarından Mustafa Altuntup`un okuduğu ilahileriyle devam etti. Daha sonra 'iffet ve hayâyı' anlatan kısa bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Açılış konuşması için kürsüye çıkan Genç Düşünce Akademisi Başkanı Osman Yavuz, fertleri ve toplumları bir araya getiren ve ayakta tutan etkenin ortak hedefler ve temel değerler olduğunu ifade etti.

“İffet ve hayâ değerler manzumesinin önemli halkalarındandır”

Günümüz toplumunun Müslüman gençlere yönelik sistematik bir şekilde yozlaştırma çabası içinde olduğunu vurgulayan Yavuz, “Her toplum kendi ideolojileri ve kültürleri doğrultusunda harmanlanmış bir değerler manzumesine sahiptir. Müslüman şahsiyetlerden müteşekkil İslam toplumunun da bir değerler manzumesi vardır. İffet ve hayâ söz konusu değerler manzumesinin önemli halkalarındandır. Günümüz toplumu Müslüman gençlerimize sistematik olarak adeta şunları dayatmaya çalışıyor. İffetli ve hayâlı bir birey olacağınıza parlak bir kariyer yapın, iffetli ve hayâlı bir şahsiyet olacağınıza bol para kazanan birisi ol. İffetli ve hayâlı bir evlat olacağınıza eve gelir getiren birisi ol deniliyor.” dedi.  

Açılış konuşmasından sonra sahneye çıkan Araştırma-Yazar Özkan Yaman, İffet ve Hayâ üzerinde önemli değerlendirmelerde bulundu.

“Müslümanın hayatı iffetle örülüdür”

“İffet denilirken sadece hayâ ve edebi değil, hayatın tüm evrelerine sirayet eden bir ahlak olarak anlamalıyız” diyen Yaman, “İffet derken edebi anlıyoruz, ahlakı, hayâyı anlıyoruz, tesettürü anlıyoruz ama iffet derken aslında biz en başta haysiyeti, şerefi, onuru, itibarı ve izzeti anlıyoruz. iffeti olmayanın izzeti yoktur. İzzeti olmayanın şerefi yoktur. Şerefi olmayanın haysiyeti yoktur. İffeti biz sadece zinayla alakalı olarak düşünmememiz lazımdır. Dilin iffeti de vardır, esnaflığın, ticaretin iffet ve edebi vardır veya anneliğin, babalığın iffeti vardır. Öğrenciliğin, hocalığın, arkadaşlığın, kardeşliğin iffet ve edebi vardır. Aslında hayatımız ve Müslümanın hayatı iffetle örülüdür.” ifadelerini kullandı.

Toplumumuzda ahlaksızlığı yaymaya çalışan çetelerin olduğunu da sözlerine ekleyen Yaman, "Her şeyden önce edebi öğreneceksin. Bugün Müslümanların arasında İslam toplumu arasında ahlaksızlığı yaymaya çalışan çeteler, şebekeler, şeytanlar, kâfirler ve zalimler var. Öyle ki gece gündüz çalışıyorlar. Şu anda o ahlaksız gazeteler sabaha gazete yetiştirmek için gece gündüz çalışıyorlar. Şimdi internette facebookla ve diğer sosyal medya gruplarında ahlaksızlığı yaymak için gece gündüz çalışıyorlar adeta yağmur gibi yağıyor. Peki, biz bu tuğyana karşı, bu ahlaksızlığa karşı ne kadar tedbir ve önlem alıyoruz. Dikkatli olmamız gerekiyor." diyerek ailelere ve gençlere uyarıda bulundu.

Şanlıurfa Kardeşler Çocuk İlahi Grubunun seslendirildiği ilahilerden sonra yapılan dua ile son buldu.

Program çıkışında katılımcılara Söz ve Kalem dergisi hediye edildi. (Ramazan Casuk- Mustafa Gül-İLKHA)