Dünyanın en eski satış tableti (senedi) Mardin Müzesi`nde. M.Ö. 7-8. yüzyıla ait olan senet, bir meyve bahçesinin satışına ilişkin. Eserin çok sayıda yerli ve yabancı turisti kente çekmesi bekleniyor.
Tabletle ilgili açıklama, Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan`dan geldi.
Erdoğan, Prof. Dr. Hayat Erkanal başkanlığında Nusaybin ilçesine 4 kilometre uzaklıktaki Gırnavaz Höyüğü`nden 1994 yılında gerçekleşirilen kazılarda çıkarılan tabletin, yaklaşık bir yıldır müzede sergilendiğini söyledi.
Yapılan tercüme ve araştırmalar sonucunda tabletin, dünyanın en eski satış tableti olduğunun belgelendiğini bildiren Erdoğan, şöyle konuştu:
``M.Ö 7-8. yüzyıla ait bu senedin dünyada bundan en eski satış senedi olduğunu fark ettik. Bu nedenle dünyanın ilk tapu belgesi olarak kabul ediyoruz.
O dönemde özel mülkiyet kavramının olduğu ortaya çıkıyor. Bu çivi yazılı tablet, M.Ö 7–8. yüzyılda Yeni Asur Dönemi diye tabir ettiğimiz dönemde bir meyve bahçesinin satış senedi. Yaklaşık 3 bin yıl önce bir satış sözleşmesi vermişler. Bu, dünyanın bulunan en eski tapu senedidir.
Bu senette `Sarri` ismindeki babanın 3 oğluna ait meyve ağaçları ve içindeki meyvelerle beraber `Nabulu` ismindeki şehrin kuzeyindeki, nehrin hemen kenarındaki bir meyve bahçesini, `İstarnadin` adlı bir adama satma sözleşmesi yer alıyor. Burada 4 başka adamın mühürleri ile şahitlik yapmaları söz konusudur.
Zaten 2 bin 900 yıl öncesine gittiğimizde Nusaybin`in eski isminin `Nabulu` olduğunu biliyoruz. Bu eser sayesinde çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçinin Mardin`e geleceğini düşünüyoruz.``
AA