VAN - Van`da yaşanan depremler nedeniyle Öze Dönüş Platformu tarafından basın açıklamasında bulundular. Saat 12.30 da başlayan basın açıklaması, Öze Dönüş Platformu sözcüsü Uğur Özcaner tarafından okundu.

 

Basın açıklamasında Van şehrinin yeniden yapılandırılması, yeni yerleşim yerlerinin yapılması, eğitimin başlaması, esnafın durumu, yardımların devamı, merkezi ile yerel yönetim ile STK`lar ve Van halkının yapması gerekenler gibi birçok konuya maddeler halinde sıralayan basın sözcüsü Özcaner,

 

1 - Van`ın tarihi dokusu korunarak yeniden inşa edilmelidir. Van genelinde bulunan birçok alana el atılmalı, bunların bozuk olan tarafları bir an önce halledilmelidir.

 

2 - Göreve çağrılan tüm öğretmenlerin ihtiyaçlarına cevap verilmeli. Öğretmenlerin gıda, barınma… Gibi birçok soruna karşı önlem alınmalıdır.

 

3 - Depremin en büyük mağduru olan esnafın sorunlarının çözümüne yönelik atılan adımlar sıkıntıları gidermemiştir esnaf 2 yıllık süreyle vergiden muaf tutulmalıdır, elektrik kullanımı hem esnaf hem de halk için kışın zor şartları da göz önünde bulundurularak 6 ay süreyle ücretsiz olmalıdır. Vanlı esnafa öncelik tanınıp ekonomik canlanma sağlanmalıdır.

 

4 - Yapılan açıklamada konteynır sorununa da değinen Özcaner , "Çadır kentlerde yaşanan sıkıntılardan ders alınarak, oluşturulacak Konteynır kentlerde aynı hatalara düşülmemeli; gerekli sosyal yaşam alanları konteynır kentin merkezine kurulmalıdır" dedi.

 

5- Vatandaş için toplanan paraların miktarı ve nereye harcandığı kamuoyuna periyodik olarak açıklanmalıdır. Hükümet ve Valilik, halk için toplanan bu paraları kamu kurumlarının binalarına harcamamalıdır. Kamuoyunun bilgi alma hakkına riayet edilerek daha sık ve net bilgiler içeren periyodik kamuoyu bilgilendirme toplantıları yapılmalıdır.

 

6 - Halkımızı temsil etmeleri için Meclise gönderdiğimiz milletvekillerimizin, özellikle deprem sonrası Van`ın sorunlarının çözümü ve Van halkının yaralarının sarılması için gösterdikleri çabalar üzülerek belirtelim ki yeterli olmamıştır.

 

7 - Deprem korkusu nedeniyle il dışına gitmek zorunda kalan vatandaşa imkânların sağlanılmasını vurgulayan Özcaner, "Göç etmiş bulunan Vanlıların yardım alabilmelerinin önündeki engeller kaldırılmalı, sigortalı olmama, üzerinde herhangi bir gayrı menkul bulunmaması gibi şartlar konulmamalıdır, zengin - fakir ayırt etmeksizin birçok depremzedenin mağdur ve muhtaç durumda olduğu görülmelidir.

Burhan Teke - İLKHA