VAN - 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihinde Van`da meydana gelen depremler ve devam eden artçılar Van`da ve Van`da yaşayanların hayatında tarihi kırılmalara yol açtığını belirten Eğitim Bir Sen Van Şube Mali Sekreteri Naci Dündar, ölenlere Allah`tan rahmet, depremzede vatandaşlara başsağlığı ve sabır dileğinde bulundu. Yaraları sarma zamanı olduğunu belirten Dündar, "Şehrin canlılığı ve hayatın normalleşmesi için şüphesiz okulların açılması gerekir. Ama okulların açılması için eğitim çalışanlarının, öğrencilerin ve velilerin psikolojik olarak hazır olmaları şarttır. Bu psikolojik hazırlık olmadan okulların açılmasının çok da mantıklı olmadığını söyleyebiliriz." dedi.

Eğitim Çalışanlarının Barınma S"Bu şartlar ortada iken eğitim çalışanlarının görevlerini sağlıklı bir biçimde yerine getirmeleri imkânsızdır. Yetkililer her platformda eğitim çalışanlarının barınma sorunlarının olmadığını belirtmektedirler. Oysa veriler söylenenlerin aksine durumun çok daha vahim olduğunu göstermektedir. Elde ettiğimiz bilgilere göre beş bin küsur eğitim çalışanından ancak 1600 bekar eğitim çalışanının barındırıldığı, geriye kalan ve özellikle de evli olan eğitim çalışanları için hiçbir çalışma yapılmamıştır. Yetkililerce hiçbir çalışma yapılmadığı halde evli olan eğitim çalışanlarının ile getirtilmesi barınma konusunda büyük sıkıntılara yol açmıştır."orunu Hal Edilmedi
Depremden bu yana iki aydan daha fazla zaman geçmesine rağmen eğitim çalışanlarının hala barınma sorununun hal edilmediğinin altını çizen Dündar,  İfadelerini kullandı.

 

Bakanın Açıklamaları Eğitim Camiasını Derinden Üzdü
Van`daki eğitim çalışanlarının ve eğitimin devasa sorunları ortada iken bu sorunlarla ilgilenmeyip bakanın sürekli olarak personelini rencide edici açıklamalarda bulunmasının eğitim camiasını derinden üzdüğünü belirten Dündar, "Öğretmenlerimizin acil hal edilmesi gereken sorunları yanında, ekonomik kayıplarının da çözümü için depremden dolayı ödenmemiş ders ücretlerinin de bir an önce ödenmesi gerekir. Ayrıca depremden bu yana hiç izin alamayan ve fedakârlıkla çalışan yöneticilere de özel bir izin verilmelidir. Bilindiği üzere bakanlar kurulu kararı ile Van ve Erciş`te çalışanlara 6 ay süresince 300 tl lik tazminat ödenmesi uygun görülmüştür. Bu tazminatın Van`ın bütün ilçelerini kapsaması ayrıca en az üç yıl süreyle 500 tl olarak ödenmesi gerekir. Bu ödemenin sadece Van merkez ve Erciş ile sınırlandırılmasını eksik bir uygulama ve büyük bir hata olarak görmekteyiz. Bu kararın düzeltilmesi için yetkililere buradan çağrıda bulunuyoruz." şeklinde konuştu.

 

Dündar açıklamasını şöyle sürdürdü; "Öğretmenlerin özür grubu tayinleriyle ilgili yapılan geçici düzeltmeyi olumlu buluyoruz. Ama bu uygulamanın bütün özür gruplarını kapsaması gerektiğini ifade etmeliyiz. Özrü olan her eğitim çalışanının bu kapsama alınmasının insani ve hukuki bir gereklilik olduğunu buradan belirtiyoruz… Deprem bölgesindeki TOKİ konutlarının taksitlerinin en az bir yıl ertelenmesini ve taksit artış oranlarının TEFE ve TÜFE`nin en düşük oranına göre düzenlenmesini ayrıca taksit süresinin 15 yıla çıkarılması depremzedelere bir katkı olacağını düşünüyoruz… Memura toplu sözleşme içeren yasayı 15 aydır hala Meclis`e göndermeye vakit bulamayanlar, `şike yasasını` bir ayda iki kez çıkarmaya nasıl vakit buluyorlar ya da kendilerine, danışmanlarına, sekreterlerine ve şoförlerine ücret artışına nasıl vakit buluyorlar merak ediyoruz. Hükümet, eğitime en fazla bütçeyi ayırıyoruz, en çok eğitime önem veriyoruz diyor. Oysa bu duruma göre çalışan 5 öğretmen yatan bir vekil etmiyor. Hiçbir konuda uzlaşamayan 4 siyasi parti üyelerinin ekonomik çıkarları söz konusu olunca nasıl da bir araya gelip uzlaştıklarını görmek ibret vericidir. TBMM`de milletvekillerinin bir gece yarısı operasyonuyla emeklilik maaşlarını %100 arttırmalarını, mal kaçırma görüntüsünde ve ahlaksızca görüyoruz… Allah tüm insanlığı böyle afetlerden korusun."

Murat Dalgın - İLKHA