DİYARBAKIR - Diyarbakır`da 2011 yılında öne çıkan bazı haber başlıkları…
 
04 Ocak: Hizbullah Ana Dava Sanıklarına Coşkulu Karşılama
Yargıtay 9. Ceza Dairesi`nin, ağır ceza mahkemelerinde yargılama süresini 10 yıl olarak belirlemesi üzerine tahliye edilen ve saat 03.00 sıralarında Diyarbakır D Tipi Cezaevinden çıkan Hizbullah Ana Davası sanıkları binlerce kişi tarafından tekbirlerle karşılandı.
 
24 Ocak: Çocuk Masumiyeti Param Parça Ediliyor
Diyarbakır`da başörtülü olarak okula giden 6`ncı sınıf öğrencisi Şeyma Barce, İngilizce öğretmeni tarafından darp edildiğini ileri sürdü. Okul yönetimi ise görüş vermekten kaçındı.
 
29 Ocak: Kürt Sorununun Çözümü İttihad-ı İslam"da
Diyarbakır`daki İslami sivil toplum kuruluşları ve "Doğu-Batı Kardeşlik Platformu" Kürt sorununda çözümünü masaya yatırdı. Çalıştayda yapılan konuşmalarda, Kürt sorununun çözümü için İslami dinamizmin merkeze konulması gerektiğine vurgu yapıldı.

10 Şubat: Yüzlerce Kişi Adliye Önüne Toplandı
Diyarbakır, Nusaybin ve Ankara`da yapılan baskınlar sonucu gözaltına alınan 11 kişi Diyarbakır adliye sevk edilmesiyle yüzlerce kişi adliye önünde toplandı. Gözaltına alınan 11 kişinin soruşmayı yürüten cumhuriyet savsına ifade vermeleri bekleniyor.
 
04 Mart: Kur`an Kursunu Yıkmak İsteyen Ekipleri Halk Linç Etmek İstedi
Diyarbakır`ın Çınar ilçesinde yapımı devam eden bir Kur`an kursunun BDP`li belediye ekiplerince yıkılmak istenmesine sert tepki gösteren halkın, ekipleri linç etmek istediği belirtildi.
 
16 Mart: İran Uçağında Nükleer Arama
İran`dan Suriye`ye giderken Diyarbakır`a indirilen İran uçağından nükleer arama yapılıyor.
 
17 Mart: Zalimleri Kahhar Olan Allah`a Havale Ediyoruz
Mustazaf-Der Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu tarafından Dünya Mustazaflar Haftası münasebetiyle bayanlara yönelik olarak düzenlenen panelde, dünyada, Türkiye`de özelikle de Doğu ve Güneydoğu`da yaşanan zulüm ve katliamlar aktarılarak, zalimler Kahhar olan Allah`a havale edildi.
 
29 Mart: Diyarbakır`da 10 Silah Ele Geçirildi
Diyarbakır`ın iki ayrı ilçesinde yapılan aramalarda toplam 10 silah ele geçirildi, bir kişi gözaltına alındı.
24 Nisan: Bir Milyon Kişi Katıldı
Peygamber Sevdalıları Platformu, Diyarbakır İstasyon Meydanı`nda Bir milyon kişinin katılımıyla Kutlu Doğum" mevlidi düzenledi.
 
11 Mayıs: Mustazaf Der`den Yalan Haberlere Cevap
Yüksekova Mustazaf Der Şubesi`ne düzenlenen saldırı sonrası BDP/PKK yanlısı basında çıkan yalan haberlere cevap veren Musatazaf Der Diyarbakır Şubesi, söz konusu çevrelerin bu teknoloji çağında artık yalanlarının hiçbir şekilde tutmayacağının farkına varmaları gerektiğini vurguladı.
 
26 Mayıs: Diyarbakır`da Kalp Kapağı Ameliyatı`na Başlandı
Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ana Kampüs binasında kalp kapağı değiştirme ameliyatlarına başlandı. Ana binada ilk olarak Fahika Baran isimli hasta ameliyat oldu. Kalp kapakçığı değişen hastanın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
29 Mayıs: Diyarbakır`ın Fethi Coşkuyla Kutlandı
Sahabe Der tarafından, Diyarbakır`ın fethinin yıldönümü nedeniyle düzenlenen "Diyarbakır`ın fethi ve sahabeyi kiramı anma ve anlama" programına gerçekleşti.
 
09 Haziran: İHL`lilere Yönelik Saldırıları Kınandı
Son günlerde İmam Hatip Yurtlarına yönelik yapılan saldırılar üzerine Diyarbakır`daki 52 STK ortak basın açıklama yaparak, sorumluk sahiplerini sağduyuya, tüm siyasi çevreleri de saldırıları kınamaya ve herkesi bu tür olayları engellemeye davet etti.
 
20 Haziran: Başörtüsü Mağdurları Diyarbakır`da Buluştu
İkra Eğitim Der ve Hür Der`in başlattığı "Tesettüre Çağrı" kampanyası çerçevesinde başörtüsü nedeniyle ilköğretim okullarında mağduru edilen yaklaşık bin kız öğrenci aileleriyle birlikte Diyarbakır`da buluştu. Her ilden temsilen birer öğrenci yaşadıklarını anlatırken, aileleri de tesettüre sahiplenme sözü verdiler.
27 Haziran: Susa`ya Ziyaretçi Akını
PKK`nın 1992 yılında Diyarbakır`ın Silvan ilçesine bağlı Susa Köyü Camii`ne düzenlediği saldırıda katledilen 10 kişi, mezarları başında anıldı.
29 Haziran: Mustazaf Der`in Şeyh Said`i Anma Etkinliğine On Binler Katıldı
Şeyh Said ve 47 arkadaşının idam edilerek şehit edilmelerinin 86. Yıldönümünde Mustazaf Der öncülüğünde Diyarbakır Batıkent Meydanı`nda toplanan on binler, İstiklal Mahkemelerinin zulümlerini tel`in etti, haksızlığa uğramış insanları rahmetle yâd etti.
 
16 Temmuz: Diclekent Köprülü Kavşak
Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü`nün Diyarbakır`a yapılacağı 7 köprülü kavşaktan biri olan Diclekent Köprülü Kavşağı`nda çalışmalar başladı.
 
24 Temmuz: Hırka-i Şerif Ziyaretinde Heyecan Doruğa Çıktı
Diyarbakır Mustazaf Der Şubesi`nde halkın ziyaretine açılan Hırka-i Şerifin ziyareti esnasında izdiham yaşanırken, ziyarete gelen halkın Peygamber Efendimize duydukları saygı ve sevgiden dolayı büyük bir heyecan yaşadıkları görüldü.
26 Temmuz: Mahkumların Sürgün Zulmü Diyarbakır`da Protesto Edildi
Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi`ndeki Hizbullah hükümlüsü mahkûmların batı illerindeki cezaevlerine sevk edilmeleri Ak Diyarbakır İl Başkanlığı önünde protesto edildi. Hür Der`in düzenlediği protesto eyleminde, sevklerinin acil olarak durdurulması veya ailelerinin ikametgâhlarına uygun yerlere yapılması insanlık namına talep edildi.
 
21 Ağustos: İki Büyük Aşiret Barış Yemeğinde Buluştu
İzol Aşireti`inin Kılıçkaya (Kerik) köyü ile Nasıran Aşiretine bağlı Yoğunlu köyleri arasında 12 yıldır sürmekte olan kan davası çevre âlim ve şeyhlerin araya girmesi sonucu verilen bir barış yemeği ile son buldu.
 
21 Ağustos: 70`lik Dedenin Kur`an Öğrenme Aşk
Diyarbakır`da yaşayan Mehmet Şakir Canpolat 73 yaşında Kur`an-ı Kerim öğrendi. Yıllardır Kur`an öğrenme aşkıyla yanıp tutuşan Canpolat dede, herkesi Kur`an ve meal okumaya davet etti.
 
22 Ağustos: Diyarbakır`da Polise Saldırı: 1 Ölü
Diyarbakır`da yunus ekiplerine saldırı düzenlendi. İlk bilgilere göre, 1 polis hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı.
 
03 Eylül: Sevk Zulmü Devam Ediyor
Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi`nde bulunan 37 Hizbullah hükümlüsünün daha, ailelerinin oturduğu illerden yüzlerce kilometre uzaklıktaki cezaevlerine sevkleri çıkarıldı.
 
13 Eylül: Türkiye`nin Zenci Kadınları Başörtülüler
Mustazaf Der`in uzun bir süreden beridir Türkiye genelinde başlatmış olduğu `Tesettür Seferberliği` nin imza kampanyaları ayağı Diyarbakır ve diğer şehir merkezlerinde kurulan imza kampanyaları stantları ile devam ediyor.
 
14 Eylül: Kürt Sorununun Çözüm Adresi Kur`an ve Sünnettir
Kürt sorununun herkesin sorunu olduğunu söyleyen Diyanet Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, çözümün adresi olarak Kur`an-ı Kerimi işaret etti.
 
23 Ekim: İnanca Saygı ve Başörtüsüne Özgürlük Mitingi
Mustazaf Der Diyarbakır Şubesi tarafından Diyarbakır İstasyon Meydanı`nda düzenlenen "İnanca Saygı ve Başörtüsüne Özgürlük" mitinginde Kürtçe bir konuşma yapan Molla Osman Tayfur Hoca, tesettürün hayatın her alanında serbest olmasını istedi.
 
05 Kasım: Valilik Mustazaf Der`in Açık Alan Bayramlaşmasına İzin Vermedi
Kurban bayramı münasebetiyle Mustazaf-Der Diyarbakır Şubesi`nin Batı Kent meydanında düzenleyeceği toplu bayramlaşma etkinliği, valiliğin izin vermemesi üzerine Sümer Camii`nde gerçekleşeceği belirtildi.
 
12 Kasım: PKK Yandaşları Esnafa Saldırdı: 2 Yaralı
Diyarbakır`da gösteri düzenleyen PKK yandaşları, esnafı hedef aldı. Bağlar ilçesinde bulunan Ensar Markete taşlarla saldıran PKK`lılar işyeri sahiplerini yaraladı.
15 Kasım: Diyar Gaz Firması Halkı Sömürüyor
Diyarbakır`daki doğal gaz sıkıntılarına dikkat çekmek amacıyla basın toplantısı düzenleyen Memur Sen Konfederasyonu bağlı Bem-Bir-Sen Diyarbakır İl Başkanı İbrahim Gökdemir, doğal gaz abonelik ücreti Diyarbakır`da 212 dolar iken, komşu iller olan Elazığ ve Malatya`da ise 10-15 dolar olduğunu söyledi
 
17 Kasım: Depremzede Hastalar Diyarbakır`a Getirildi
Van`da meydana gelen 5.6`lık depremde hastanelerin hasar görmesi nedeniyle Van ve Erciş`ten 35 diyaliz hastası Diyarbakır`a getirildi
 
23 Kasım: Diyarbakırlı Hacılar Halkla Kucaklaştı
Diyarbakır`dan kutsal topraklara giderek hac ibadetini yerine getirdikten sonra kente dönen hacılar, Mustazaf Der Diyarbakır Şubesinde bir araya gelerek halk ile kucaklaştılar.
 
02 Aralık: Bir Kan Davası Daha Barışla Sonuçlandı
Diyarbakır`ın Bismil ilçesinde alacak verecek meselesi nedeniyle çıkan ve bir kişinin ölmesiyle sonuçlanan kavganın ardından başlayan kan davası, verilen barış yemeği ile son buldu.
 
05 Aralık: Kerbela, En İyilerimizi Feda Etmenin Örneğidir
Hz. Hüseyin`in şehadetinin yıl dönümü münasebetiyle, Mustazaflar ile Dayanışma Derneği (Mustazaf-Der) Diyarbakır Şubesi "Hz Hüseyin`i ve Kerbela`yı Anma" etkinliği düzenledi. Etkinlik konuşmasını gerçekleştiren Şefik Temel, Hz. Hüseyin`in akıtılan kanının yeryüzünde yeni tohumları fidanları yeşerttiğini ifade etti.
 
07 Aralık: Mustazaf Der`in Şeyh Said`i Anma Etkinliğine Soruşturma
Şeyh Said ve 47 arkadaşının idam edilerek şehit edilmelerinin 86. yıldönümü münasebetiyle Mustazaf Der Diyarbakır Şubesinin Batıkent meydanında düzenlediği kitlesel basın açıklaması hakkında "Miting" havasında geçtiği gerekçesiyle soruşturma açıldı.
 
14 Aralık: Diyarbakır Karanlık Günler Yaşıyor
Diyarbakır`da kış mevsiminde yaşanan elektrik kesintileri Diyarbakır halkını sokağa döküyor. 30 -40 gündür elektriklerinin olmadığını söyleyen bazı vatandaşlar, geçen yıl elektriğin bu kadar kesilmediğini belirterek, koskoca bir kentin karanlık günler yaşadığını vurguladılar.
 
19 Aralık: Gazze Halkıyla Dayanışmaya Soruşturma!
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Gazze ambargosunu kırmak için 15 ülkeden aktivistlerin bulunduğu "Asya Konvoyu"nu Diyarbakır İstasyon Meydanı`nda karşılayarak basın açıklaması düzenleyen STK başkan ve gönülleri hakkında soruşturma açtı.
 
20 Aralık: RanaTeyze Son Bir Defa Oğluyla Görüşmek İstiyor
77 yaşındaki kanser hastası Rana Teyze hasta olduğu için 18 yıldır cezaevinde bulunan oğlunun ziyaretine gidemediğini söyleyerek ya oğlumu tekrar Diyarbakır`a göndersinler ya da kendisine izin verip görüşmemizi sağlasınlar diyerek yetkililerden, yardımda bulundu.
 
21 Aralık: Korkunç Kaza: 25 Ölü 13 Yaralı
Diyarbakır-Batman karayolunda yolcu otobüsü ile TIR`ın çarpışması sonucu ilk belirlemelere göre, 25 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi yaralandı.
 
24 Aralık: Diyarbakır Umut Kapısı`nın Van`a Yardımları Sürüyor
Diyarbakır Umut Kapısı Derneği, 23 Ekim`de Van`da meydana gelen depremin ardından zor şartlar altında yaşamlarını sürdüren depremzedelere aralıksız gönderdiği yardımlarla yaralarını sarmaya çalışıyor.
 
26 Aralık: Diyarbakır`da Kuyumcu Soygunu
Diyarbakır merkez Sur ilçesinde silahlı üç kişi tarafından gerçekleştirilen kuyumcu soygununda, direnmeye çalışan işyeri sahibi soyguncular tarafından öldürüldü.
26 Aralık: Diyarbakır`da Polis Aracı Tarandı
Diyarbakır`ın Bismil ilçesinde sivil polis aracının taranması sonucu bir polis yaralandı, bir polis memuru hayatını kaybetti.
 
M. Salih Keskin - İLKHA