Gaziantep`te 25 yıldır topladığı geçmişteki medeniyetlere ait binlerce eşya ile açtığı Dünya el sanatları müzesinin isminin sergi salonu olarak değiştirilmesine tepki gösteren Antikacı ustası Hanifi Özaslan, amacının kent turizmine bir şeyler kazandırmak olduğunu ancak kendisine destek verilmesi yerine zorluk çıkartıldığını söyledi.
Gaziantep`te kendisi gibi farklı Antika ustalarının da müze açtığını ancak onlarında aynı zorluklar ile karşılaştığını belirten Özaslan, “Bizim biriktirdiğimiz eşyalar 150 yıllıktır. Yasak değildir. Tarihi eser değildir. Bir Avrupalı gelip bu değerli eşyaları alıp götürüyor. Biz de istiyoruz ki, bizim değerimiz olan bu eşyalar bizim ülkemizde kalsın diye böyle bir şey düşündük. Devlet ise bu konuda bize yardımcı olacağına zorluk çıkartıyor.” dedi.
“Kent turizmine katkı sağlamak isterken engeller ile karşılaştık”
25 senedir birikim yaptığını ifade eden Özaslan, "Köylerde bakır eşyaları satardık. Ben de 12-13 yaşlarından beri babamın yanında gezerdim o dönemden beridir, bende bir hastalık, zevk oldu. Babamla birlikte eski bakırlar tarihi eserler alıp satıyorduk. Böyle malzemeleri İstanbul ve Avrupa'dan gelip alıyorlardı. Ben de en iyi malzemeleri kendime saklamaya başladım. Bu evi satın alarak burayı müze yapmayı düşündük. Sonunda müze haline getirdik. Fakat biz kent turizmine katkı sağlamak isterken engeller ile karşılaştık.” ifadelerini kullandı.
“Sen burayı müze olarak kullanamasın”
Müze olarak açtığı sergi salonunda 6 bin adet kadar tarihi eser antika eşya olduğunu belirten Özaslan, “Benim yaşım 49, 15 yaşından beri bu işlerle uğraşıyorum. 25 senedir biriktirdiğim eşyaları burada sergiliyorum. 6 bin adet Osmanlı dönemine ait Avrupa ve dünyanın her tarafından topladığım eşyaları biriktirmişimdir. Kılıçtır, bakırdır ve sinema makinesidir. 6 bin parçanın içinde hiç birbirine benzeyen eşya yoktur. Bir Gaziantepli olarak bu kadar topladığım eşyalar ile bir müze kurmak istedim. 2 yıl boyunca bununla uğraştım. Evi de yaptırdık. Yalnız Turizm ve Kültür Bakanlığı`ndan gelip ‘Sen burayı müze olarak kullanamasın` dediler. Biz turizme bir şeyler kazandırmak istiyoruz. Onlar bize zorluk çıkarttı. Devlet destek olacağına zorluk çıkartıyor.” şeklinde konuştu.
“Devlet bize yardımcı olacağına zorluk çıkartıyor”
Antikacılığa merak sararak 25 yıl boyunca eski eşya topladığını aktaran Özaslan, Gaziantep`in tarihini gözler önüne serdiğini ve müze olarak açtığı evde eski dönemlere ait radyo, televizyon, savaşlarda kullanılan tüfekler, kömürlü ütü ve çan gibi çok sayıda eşyayı satmaya kıyamadığını söyledi.
Özaslan, “Şu anda biz dünya el sanatları kültür müzesi olarak kurduğumuz yerin ismini dünya el sanatları kültür sergi salonu olarak değiştirdik. Gaziantep`te şu an 8-10 tane müze var. Onlarda benim gibi mağdur durumdalar. Çünkü bizim biriktirdiğimiz eşyalar 150 yıllıktır. Yasak değildir. Tarihi eser değildir. Bir Avrupalı gelip bu değerli eşyaları alıp götürüyor. Biz de istiyoruz ki, bizim değerimiz olan bu eşyalar bizim ülkemizde kalsın diye böyle bir şey düşündük. Devlet ise bu konuda bize yardımcı olacağına zorluk çıkartıyor. Ben nerede 3 tane güvenlik, bir Arkeoloji uzmanı tutacağım.”diye konuştu.
Bizim amacımız Gaziantep turizmine bir şeyler kazandırmak
Asıl amacının antika eserlerini satarak gelir elde etmek olmadığını kent turizmine destek sağlamayı istediğini belirten Özaslan, “Bu bir Arkeloji müzesi değil. Arkeloji olması için bu müzedeki eşyaların 1000-1500 yıllık tarihe sahip ve yer altında çıkartılması lazım. Türkiye`de hangi şehre gitseniz bu tür antikacılarda bu tür malzemeler satılmaktadır. Biz bu zamana kadar devletten bir destek istemedik. Bazı kişiler 5 parça ile müze kuruyor. Devletten trilyonlarca para alıyor. Bizde şuan devletimiz bize sahip çıkmadığından dolayı benim gibi antikacılar üzülüyoruz. Bizim amacımız Gaziantep turizmine bir şeyler kazandırmaktır. Sergi salonu dediğimiz zaman kimse fazla ilgi göstermiyor. Fakat müze olunca insanların dikkatini daha çok çekiyor.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)