Resmi ziyaret kapsamında Fildişi Sahili'ne hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda gündemdeki konular hakkında değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle yeni Anayasa süreci, Suriye ve Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tahliyesine ilişkin konuştu.

“Suriye'nin kuzeyinde koridor oluşmasına imkân veremeyeceğiz”

Suriye'nin üçe bölünebileceğine yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine konuşan Erdoğan şunları söyledi: "Bu bölünmeyle ilgili endişeler şu anda herkeste var. Bu aynı şekilde bizde de var. Niye? Çünkü PYD ve YPG'nin kuzeyde sağlamak istediği koridoru birileri destekliyor. Bu destekleyenlerin kimler olduğunu sizler de bizler de takip ediyoruz. Biz Türkiye olarak Suriye'nin kuzeyinde böyle bir koridorun oluşmasına imkân veremeyeceğimizi daha önce söyledik ve bu konuda da üzerimize düşen neyse, bunu yapacağımızı da söyledik. Çünkü orada oluşacak böyle terörist örgütlerin koridoru, bizim için her an bir sıkıntıdır, tehlikedir. Buna fırsat veremeyeceğimizi tüm dostlarımıza söyledik. Özellikle koalisyon güçleriyle bunu paylaştık, paylaşmaya devam edeceğiz."

Anayasa Mahkemesi`nin Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkındaki kararını eleştiren Erdoğan, “Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dündar ile Ankara Temsilcisi Gül'ün tahliyesine ilişkin, "Anayasa Mahkemesinin verdiği karara uymuyorum, saygı da duymuyorum." dedi.

“Dünyanın hiçbir yerinde de medyaya sınırsız özgürlük yoktur”

Erdoğan, açıklamalarına şöyle devam etti: "Bana göre medyanın sınırsız özgürlüğü olamaz. Dünyanın hiçbir yerinde de medyaya sınırsız özgürlük yoktur. Bu haberlerde, bu ülkenin Başbakanına, Cumhurbaşkanına bugünkü göreviyle, her türlü saldırı vardır. Yani basın mensubu, yazılı-görsel kalkacak, Cumhurbaşkanına, Başbakana istediği gibi saldıracak istediği gibi onunla ilgili iftira oyunlarının içerisine girecek ve biz buna seyirci kalacağız. Böyle bir şey söz konusu olamaz."

“Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu karara sadece sessiz kalırım ama onu kabul etmek durumunda değilim, bu karara saygı da duymuyorum”

Dündar ve Gül`ün beraat değil tahliye edildiğine işaret eden Erdoğan, "Anayasa Mahkemesi bu şekilde bir karar vermiş olabilir. Ben Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu karara sadece sessiz kalırım o kadar. Ama onu kabul etmek durumunda değilim, bunu çok açık net söyleyeyim ve verdiği karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum. Niye? Çünkü ortada bir gerçek var. Bakın bu bir beraat kararı değildir. Bu bir tahliye kararıdır. Aslında onlarla ilgili kararı veren mahkeme kararında direnebilirdi. Eğer kararında direnmiş olsaydı bu bireysel başvuru veya Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu karar boşa çıkacak veyahut da şu anda tahliye edilmiş olan bu kişiler AİHM'e gideceklerdi." diye konuştu.

İfade ve düşünce özgürlüğünün sonuna kadar yanında olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Ama ifade ve düşünce özgürlüğü maskesi altında, bu ülkenin adına veya bu ülkeye saldırı hakkının da kimseye tanınmasına taraftar değilim. Çünkü bu bir casusluktur." dedi.

Yeni anayasa sürecine ilişkin de konuşan Erdoğan, "Eğer bir referandum yapılacaksa 330 reye ihtiyaç var. Eğer bu 330 sağlanabilirse ancak hangi konuda referanduma gidilmek isteniyorsa o konuda referanduma gidilebilir." diye belirtti.

Erdoğan, "330'u sağlamak için gayret gösteren siyasi partiler, ha burada yeni anayasayla ilgili mi bir referandum yapacaklar veyahut da başkanlık sistemiyle ilgili mi bir referandum yapacaklar veyahut da içinde başkanlık sisteminin de olduğu bir yeni anayasayla ilgili mi bir referandum yapacaklar, onun kararını bunun müteşebbisleri verecektir. Yani birinci derecede hükümetin böyle bir gayreti olduğunu biliyoruz. Böyle bir gayretin içinde olacaktır. Ama şu anda gördüğümüz kadarıyla yeni anayasa çalışmasıyla ilgili veyahut da Anayasa Mutabakat Komisyonunun çalışması adeta şu anda bir sıkıntıya uğramış vaziyette. Sayın Meclis Başkanımızın dört siyasi partiye tekrar bir mektubu oldu. Bu mektuptan ne gibi bir netice çıkar, bunu da göreceğiz." şeklinde konuştu.

Anayasa konusunun referandum ile halka sorulabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ifade etti: "Bu komisyon iş görür veya görmez önemli değil. Tek başına burada iktidar partisi dahi kalkar kendisi anayasayla ilgili önergesini hazırlar ki, başbakanlığım döneminde bizim yapmış olduğumuz hazırlıklar var bu konuda. Zaten neredeyse teklifimiz hazır durumda. Bunu parlamentoya sunar ve parlamentoda burada bu konuyla ilgili olarak bu önergeyle ilgili olarak tavrını ortaya koyar. Bu 330'u yakalarsa zaten mesele yok. Nereye gidilir, millete gidilir. Asıl bu işin sahibi, karar verecek olanı kimdir? ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.`”  (İLKHA)