Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), 79 kentteki özel güvenlikle korunan bina ve tesislerdeki önlemleri denetlemeye başladı.
Emniyet Genel Müdürlüğü`nce görevlendirilen polis müfettişleri, denetlemeye gittikleri kentlerdeki AVM`ler, havaalanları, otogarlar, metro ve tren istasyonlarını mercek altına aldı. Beş gün içinde tamamlanacak denetlemelerde görülen aksaklıklar ve sorunlar, rapor halinde EGM`ye iletilecek.
EKİPLER YOLDA
Bu kapsamda, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı, Şırnak ve Hakkari dışındaki 79 kentteki özel güvenlikçileri denetlemeye başladı. Başkanlık, kadrosundaki polis başmüfettişlerini gruplar halinde illere gönderdi. Çarşamba günü görevlendirildikleri kentlerde çalışmaya başladı. Ankara, Adana, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli`ndeki denetlemeler en az 12 kişilik özel denetleme gruplarıyla yapılırken, orta ve küçük ölçekli kentlere ise 2`şer kişilik ekipler gönderildi.
5 GÜN SONRA RAPOR
Müfettişler, beş gün sürecek denetleme çalışmalarında, görevlendirildikleri kentlerdeki havaalanları ve metrolar başta olmak üzere, halkın yoğun olarak bulunduğu AVM`ler, otogarlar ve tren istasyonlarında görev yapan özel kollulgörevlilerinin çalışma, verimlilik ve etkinliğini yerinde inceleyecek. Bu incelemelerle, söz konusu tesislerde görev yapan özel kolluk görevlilerinin yaşanan terör olaylarına karşı “duyarlı hale” getirilmesi sağlanacak. Denetlemelerde özellikle sabotaj ve canlı bomba eylemlerine karşı alınan önlemler kontrol edilecek.
Müfettişler, denetlemelerde tespit edecekleri sorun ve aksaklıklarla ilgili özel raporlarını hazırlayıp Emniyet Genel Müdürlüğü`ne sunacaklar. Belirlenen aksaklık ve sorunların giderilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü`nün hizmet veren özel güvenlik şirketleriyle temasa geçeceği belirtildi.
ANKARA'YA EK TEDBİR
17 Şubat'taki saldırının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında gerçekleştirilen güvenlik zirvesinde Ankara'ya özgü güvenlik konsepti oluşturulması kararından sonra çalışmalara başlandı.
Alınması karalaştıran tedbirlerin uygulanmasında kilit noktada bulunan Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesindeki Devriye Ekipler Amirliği'nde yaya devriye ekipleri kurulması kararlaştırıldı. Bunun için Asayiş Şube Müdürlüğü emrine diğer birimlerden yaklaşık 200 personel kaydırıldı.
Bu ekiplerin kritik noktalar ile halkın yoğun olduğu bölgelerde görünür olması için gerekli donanımda olması kararlaştırıldı. Ekipler, suçlulara karşı caydırıcı olmanın yanı sıra vatandaş ile diyaloglarında da samimi ve güler yüzlü olmaları için uyarıldı.
Ekiplerle birlikte çalışacak görev köpeklerinin temini için Türkiye genelindeki köpekli polis ekiplerinin sayıları ve bulundukların illerin risk haritaları çıkarıldı. Bazı illerden Ankara'ya ekip takviyesi yapılacağı öğrenildi.
İL GİRİŞLERİNDE DENETİMLER ARTACAK
Yeni güvenlik konsepti kapsamında transit geçişler ve Ankara'ya gelen araçlar sıkı denetime tabi tutulacak. Bunun için Ankara çevresinde iki güvenlik çemberi oluşturulacak. Şüpheli araçlar ilk çemberde jandarma, ikinci çemberde ise polis tarafından durdurulacak. Bunun yanı sıra hem jandarma hem de polis ekipleri gün içerisinde belli saatlerde uygulama yapacak. Uygulama her gün farklı saatlerde yapılacak.
Ankara genelinde ise bazı kamu binaları ile büyükelçilikler çevresindeki güvenlik önlemleri artırılacak. Sabit noktalarda bekleyen ekip sayıları takviye edilirken, araçlı devriyeler sıklaştırılacak. Bazı siyasi ve bürokratlar için koruma tedbirleri gözden geçirilecek.
TRAFİKTE DÜZENLEME
Asayiş tedbirlerinin yanı sıra yeni trafik tedbirleri de bu süreçte hayata geçirilecek. Kent merkezlerine kamyon, kamyonet gibi araçların giriş çıkış saatlerinde düzenleme yapılacak. Park yasağı olan yerlerdeki araçlar hızla kaldırılacak. Kaldırımlara park yapılamaması için kaldırım taşı seviyeleri yükseltilecek. Özellikle kritik konumdaki kamu binalarının önünde bulunan otobüs durakları daha uzağa taşınacak. İkiz plakalara karşı polis aşırı duyarlı hale getirilecek. Bunun için öncelikle plaka tanıma sistemi iyileştirilecek.