HÜDA PAR üyesi ve Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran`ın PKK`lilerce suikasta uğramasıyla ilgili dosya, güvenlik gerekçesiyle taşındığı Kayseri 2`inci Ağır Ceza Mahkemesinde 25 Şubat 2015 tarihinde görülecek.

Dava avukatlarından Abdulgani Orhan, suikastla ilgili soruşturma başlatan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, dava dosyasının üzerini kapatmaya çalıştığını belirtti.

Suikast Eşit Özgür Yurttaş Derneğinde planlanmıştı

Aytaç Baran suikastının, Eşit Özgür Yurttaş Derneği Şehitlik/Benusen Şubesinde planlandığını hatırlatan Orhan, “Eşit Özgür Yurttaş Derneğinde dağdan gelen 3 kişiyle beraber yapılan bir toplantı sonucu suikast eyleminin gerçekleştirileceğine karar verilmiş, akabinde Aytaç Baran`ın evi ve işyeri gözetim altına alınmış. Seçimden iki gün sonra yani 9 Haziran 2015 tarihinde Aytaç Baran, toplantıda alınan karar gereği, dernekten çıkıp evine giderken suikasta uğrayarak katledildi.” dedi.

“Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ciddi bir çalışma yapmıyor”

Adalet Bakanlığının güvenlik gerekçesiyle dosyayı Kayseri 2`inci Ağır Ceza Mahkemesine sevk ettiği bilgisini veren Orhan, dosyadaki bilgilere göre, soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının ciddi bir çalışma yapmadığını dile getirdi.

Aytaç Baran`ın bir katili, polisle girdiği çatışmada öldürülmüştü

Orhan, suikastta sadece tetiği çeken 2 şahsa dava açıldığını, bu şahıslardan Diyadin Gümüş`ün tutuklu bulunduğunu, Sezgin Demirok`un ise Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde polisle girdiği çatışmada öldürüldüğünü söyledi.

Dosyanın 2 kişiyle sınırlandırılmasına tepki

Dosyanın, tetiği çeken 2 kişiyle sınırlı kalmasına tepki gösteren Orhan, şunları söyledi:

“Sadece görüntüde bulunan ve tetiği çeken 2 kişiyle dosya sınırlı tutuldu. Dosyanın üzeri savcılıkça kapatılmaya çalışıldı. Diyadin Gümüş otogarda kaçma hazırlığı yaparken silahlı bir şekilde ve yanında 3 kişi ile yakalanmıştı. Yanındaki 3 arkadaşı serbest bırakıldı, dosyaya sanık olarak katılmadı.”

“Soruşturmanın genişletilmesini talep edeceğiz”

Perşembe günkü duruşmada soruşturmanın genişletilmesini talep edeceklerini vurgulayan Orhan, azmettirici konumunda olan şahısların tespiti ve dosyaya dahlini isteyeceklerini aktardı.

Gizli tanık toplantıda konuşulanları ve toplantıya katılanları bildirmiş

Suikastta dahli olan bazı kişilerin korunmaya çalışıldığını ifade eden Orhan, “Dosyada bir tane gizli tanık var. Bu tanık, Eşit Özgür Yurttaş Derneğinin içerisindeki bu toplantıdan haberdar ve toplantıda konuşulanlar, toplantıya katılanlar hakkında bilgi vermiş. İsimler içerisinde tetikçiler ve tetiği çekmeyen şahıslar da var. Ama o şahısları savcılık dosyaya sanık sıfatıyla dahil etmemiş. Bu da bazılarının korunduğu, dosyanın sadece tetikçilerle sınırlı bırakılmaya çalışıldığı şeklinde bir izlenim oluşturdu. Ayın 25`indeki duruşmada eksiklikleri dile getireceğiz.” şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman-İLKHA)