Gaziantep mutfağına özgü tatlar eşliğinde düzenlenen kahvaltılı basın toplantısına Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile davetliler katıldı. İstanbul`da özel bir restorasyonda düzenlenen tanıtım toplantısında Gaziantep`in başarısı yerel, ulusal ve uluslararası basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Gaziantep`in dünyadaki tarihi kentler sıralamasında ilk 10`da yer alan arkasında 6 bin yıllık gibi bir tarih barındıran kadim bir şehir olduğunu belirten Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep`in dünya turizminde sayısal olarak daha fazla yer almayı hak ettiğini söyledi.

Gaziantep`in gastronomi alanında 18 dünya şehrinden biri seçilerek Türkiye`nin öncü kenti olmasının hikayesini ve bundan sonra yapılacakların anlatıldığı toplantıda, Vali Yerlikaya ve Şahin soruları cevapladı.

Gaziantep`in dünyadaki tarihi kentler sıralamasında ilk 10`da yer alan arkasında 6 bin yıllık tarih barındıran kadim bir şehir olduğunu aktaran Yerlikaya, “Sözünü ettiğimiz mutfak 500 çeşit yemek içermektedir. Her bir yemekten bir kere tatsanız 1,5 yılda ancak bitirebilirsiniz. Bu kadar zengin bir mutfağın uluslararası anlamda taçlandırılması nedeniyle çok heyecanlıyız.”dedi.

Yerlikaya, “Gaziantep mutfağının dünya mutfakları arasında ilk 9`a girmesine neden olan annelerimize, onlardan aldıklarını en güzel şekilde dünyaya aksettiren kıymetli ustalarımıza, evlerde eşlerine ‘eline sağlık` diyen beylere, kebap kültürünü evlerde yaşatan Gazianteplilere şehrin valisi olarak şükranlarımı arz ediyorum.”ifadelerini kullandı.

Gaziantep`in dünya turizminde sayısal olarak daha fazla yer almayı hak ettiğine işaret eden  Yerlikaya, kentin yüzyıllar boyu İpek Yolu`nda misafir ağırlayan, elindekileri ve sofrasındakileri paylaşan bir şehir olduğunu da dile getirdi.

Kentte 350 bin Suriyelinin misafir edildiğini de hatırlatan Yerlikaya, “Sofralarımızı her zaman paylaştık paylaşmaya da devam edeceğiz. Bugün mutfağımızın başarısı dünyada tescillendi. Geçen sene dünya turizminin toplam sayısı 1 milyar 133 milyon olarak açıklandı. Araştırmalarda bir ülkeye gitme amaçlarından en önemlilerinden birinin gastronomi yani yeme içme kültürü olduğu ortaya çıkmış. Sizlerin aracılığıyla Türkiye`ye özellikle Gaziantep`e gelin, gönül sofralarımızı görün, yaşayın ve yaşamamış olanlara anlatın diyoruz.”şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, basın toplantısında, Gaziantep`in “Dünya Yaratıcı Şehirler Ağı”na gastronomi kategorisinde dahil edilmesinin aslında bu toprakların, medeniyetin yarattığı zenginliğin ödüllendirilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Bu unvanın kendileri için çok büyük önem taşıdığını vurgulayan Şahin, “Bu ağa dahil edilmek için çok büyük çaba sarf ettik.  Ama biliyoruz ki yolun daha başındayız ve dünyanın lezzet başkenti olma yolunda daha çok çalışacağız. Bu yolculukta yanımızda olan herkese çok teşekkür ediyorum. Tabii ki bu ödül akşamdan sabaha yapılmış bir çalışmanın karşılığı olarak alınmadı. İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişimiz, çok büyük ve zengin bir kültürel mirasımız var. Bu da bize büyük bir hazine veriyor. Bu hazinede Akdeniz ve Mezopotamya`nın güneşle birleşerek ortaya çıkardığı zenginlik, İpek yolu üzerindeki kentin tarihi var. İşte bunların sonunda gastronomi ile en güzel tacımızı aldık.” Şeklinde konuştu.

Yükselen değerimiz olan arkeoloji ile gastronomiyi bir araya getirmenin hak etiğimiz noktaya gelmek için büyük bir fırsat olduğunu ifade eden Şahin, Gaziantep`in UNESCO`nun Yaratıcı Şehirler Ağı`na girmesinin ayrıca bazı sorumlulukları da beraberinde getirdiğini belirtti.

Söz konusu sorumlulukların üzerinde çalışmaya başladıklarını anlatan Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Daha küçük mutfakları büyüteceğiz, kadın istihdamını artıracağız. Anadolu kadınının gücünü, zekasını girişime dönüştüreceğiz.Engelli kardeşlerimiz için engelsiz mutfaklar yapacağız. İnovasyon, arge çalışmalarına ağırlık vereceğiz, çalıştaylar, yarışmalar, festivaller düzenleyeceğiz. Bütün bunlarla sorumluluklarımızın çok olduğunun farkındayız. Ama büyük bir fırsat olduğunun da bilincindeyiz. Hem UNESCO hem de Avrupa Birliği çalışmalarımız sayesinde oluşan network bize çok şey kazandıracak. Bir yıllık planımızı yaptık. Bu sorumlulukların her birinin sınavından, alnımızın akıyla çıkacağımıza yürekten inanıyoruz. Bu onuru layıkıyla üzerimizde taşırken, başarımızda büyük katkısı olan ve bereketini bizden hiç esirgemeyen Anadolu topraklarının ve Anadolu kadınlarının, analarımızın, ninelerimizin hakkını teslim ediyor, her birinin el emeğini öpüp başımıza koyuyoruz. Gaziantep`in zengin mutfak kültürünün yanı sıra, barındırdığı antik kent Zeugma gibi değerleriyle Anadolu`dan dünyaya uzanan bir lezzet ve kültür köprüsü olmasını hedefliyoruz.”

Öte yandan loğlaz salatası, maş piyazı, semsek ve kahke gibi geleneksel Gaziantep lezzetlerinin özel sunumlarla basın mensuplarına ikram edildiği kahvaltının öncesinde de katmer ve menengiç kahvesi hazırlanarak katılımcıların beğenisine sunuldu. (İLKHA)