Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Kara operasyonu konusunu çok ciddi tartışmadı koalisyon. Karşı çıkanlar oldu ya da kendisi katılmayacak ama Türkiye yapsın ya da şu ülke yapsın gibi arzularını dile getirenler oldu" dedi ve şöyle devam etti:

"Biz, Suudi Arabistan ve bazı batı Avrupa ülkeleri kara operasyonunun gerekli olduğunu söyledik. Fakat bugüne kadar koalisyon içinde bir karar alınmadı. Bir strateji yok. Suudi Arabistan böyle bir durumda (asker) gönderebileceğini söylüyor. Ama o konuda da alınmış bir karar yok. Suudi Arabistan'ın incirlik hava üssüne uçak göndermesi konusunda bir prensip kararımız var. Henüz uçaklar gelmedi. Bu da yine koalisyon içinde uçaklar gelecek.

"Daha önce de başka ülkelerin uçakları geldi, ne için geldi, DAEŞ ile mücadele kapsamında. Dolayısıyla DAEŞ'e karşı hava mücadelesine katılmak için Suudi Arabistan da uçak göndermek istedi, biz de buna prensip olarak evet dedik ama henüz uçaklar gelmedi. Başka bir ülke diyelim İtalya göndermek istedi, biz buna da yardımcı oluruz. Çünkü hepimizin ortak amacı yanı başımızdaki bir terör örgütünü yok etmek. Yani ikili bir anlaşma çerçevesinde değil. Kara operasyonu konusunda böyle alınmış bir karar yok ama koalisyon içinde bir uçak gönderme kararı. Bunu net bir şekilde söyleyelim çünkü içerde ve dışarıda yanlış bir şekilde tartışılıyor."

Suriye'de Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın birlikte bir kara operasyonu yapıp yapmayacağı sorusuna Çavuşoğlu, "DAEŞ Türkiye'ye doğrudan tehdit oluşturuyor ama sadece Türkiye'ye değil. Koalisyon içinde 65 ülke olmasının sebebi bu" dedi ve şöyle devam etti:

"Tüm boyutlarıyla yüzden fazla ülkeyi etkiliyor. Dolayısıyla böyle bir mücadelede kara operasyonu yaparken sadece Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın katılması söz konusu değil. Yani bu sorun sadece üç ülkenin sorunu değil ki. Bu sorun hepimizin sorunu. Niye koalisyon içindeki 65 ülke de katılmıyor? O nedenle ortak bir operasyon olması lazım, olacaksa… Irak'ta da yine ortak bir operasyonla DAEŞ'e karşı mücadele çalışması var. Peşmerge var, Bağdat unsurları var, orada bazı ülkelerin güçleri var, Amerikalılar var, Bizim de Başika kampında eğittiğimiz Peşmerge var. Bunlarla birlikte DAEŞ'e karşı bir mücadele yapılabilir. Ama Suriye'de böyle bir kararlılık ve böyle bir strateji yok, mesele bu. Ama bunu sadece Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar'dan beklemek doğru da değil, gerçekçi de değil, eğer yapılacaksa hava operasyonlarında olduğu gibi hep birlikte yapmak gerekir."

Çavuşoğlu, bir kara operasyonunun halen fikir düzeyinde olduğunu bildirdi.

SİYASİ ÇÖZÜM

Çavuşoğlu, Suriye'de sorunun çözülmesi için her şartta müzakereden yana olduklarını belirterek, "Siyasi çözümden yanayız, beş yıldır bunu söylüyoruz. Suriye'de köklü çözüm siyasi çözümdür, siyasi dönüşümdür" dedi ve ekledi, şöyle devam etti:

"Suriye'de siyasi dönüşüm olmazsa DAEŞ'i yok etmek konusunda başarılı olunamaz. Yok etsek bile başka terör örgütü çıkar, anlamı kalmaz. Siyasi dönüşüm lazım, bunun için de müzakerelerin başlaması lazım. Gerçekçi olmak lazım, bir taraftan yukardan bombalar gelirken, bir taraftan rejimin baskısı altında insanlar katledilirken ya da açlığa mahkum edilirken müzakereler çok verimli geçmez. Gerçekçi olmak lazım...Biz Türkiye olarak başından beri siyasi çözümden ve müzakereden yana olduk."

Türkiye'nin terör örgütü olarak tanımladığı ancak ABD'nin terör listesinde bulunmayan Suriye'deki Kürt gruplardan PYD ve onun silahlı kanadı YPG konusunda son dönemde iki ülke arasında artan tansiyonu değerlendiren Çavuşoğlu, "Farklı düşünüyor olabiliriz ama farklılıkları gidermek için iki tarafın da daha çok çaba sarfetmesi lazım. ABD ile PYD/YPG konusunda farklı düşünüyor olabiliriz ama ABD'li dostlarımız YPG konusundaki hassasiyetimizi anladıklarını bize açıkça söyledi" dedi.

Çavuşoğlu, PYD'ye karşı operasyonun ne kadar süreceğine askerlerin karar vereceğini söyledi.

Reuters