Ülkelerinden göç eden kimi Suriyeliler, yerleştikleri şehirlerde de mesleklerini icra etmeye çalışıyor. Suriyeli baba-oğul olan Hasan ve Ali Hinkî, Gaziantep Bakırcılar çarsısında dede meslekleri olan bakırcılık zanaatını icra etmeye çalışıyor.
Suriye’nin Halep kentinde bulunan Bakırcılar Çarşısında dede meslekleri olan bakır işlemeciliği zanaatını icra eden Suriyeli Hasan Hinkî (54), oğlu Ali Hinkî (36) ile birlikte 44 yıldır yaptığı bakırcılık mesleğini Gaziantep’te de icra etmeye çalışıyor.
Ülkelerinde uzun yıllar bakırcılık yapan Hasan Hinkî, oğlu ile birlikte hem dede meslekleri olan bakırcılığı sürdürüyorlar hem de geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Suriyeli baba ve oğul’un bütün ürünleri göz doldururken, özellikle yaprak şeklindeki bakırdan yaptıkları Esma-Ül Hüsna tabloları ise halk tarafından büyük bir ilgi görüyor.
Yaklaşık 3 yıl önce Suriye'deki iç savaştan kaçarak ailesi ile birlikte Gaziantep’e sığındıklarını belirten baba Hinkî, bakır ürünlerini yapıp satarak yaşamını sürdürdüğünü, Suriye’de bakırcılık yaptığını, buraya geldikten sonra da tekrar mesleğine devam ettiğini belirtti.
“Ailece mesleğimizi burada da sürdürmeye çalışıyoruz”
Kiraladığı küçük bir işyerinde bakırcılık mesleğini sürdürmeye çalışan Hinkî, “Bakırcılık mesleği baba mesleğim. Biz ailece bakırcıyız. 3 yıl önce Suriye’deki savaştan dolayı buraya geldik. Ailece mesleğimizi burada da sürdürmeye çalışıyoruz.” dedi.
Esnaf komşuları ile arasının çok iyi olduğunu ifade eden Hinkî, “Esnaf komşularımız gibi bizde burada bakırcılık yapıyoruz. Tabi bizim buradaki ürünlerden farklı ürünlerimiz var. Suriyeliler gelip o ürünleri bizden alıyorlar. Sadece Suriyeliler değil, Gaziantepliler de ürünlerimizi alıyor. Son zamanlarda sürekli müşteriler bile kazandık.” diye belirtti.
Kendilerine evlerini açan Gaziantep halkına teşekkür eden Hinkî, “İnşallah bu savaş biterde Suriye’ye döneriz. Savaşın sona ermesiyle ülkemize dönüp mesleğimizi orada sürdürmek istiyoruz. Türkiye güzel, fakat kendi ülkemiz de güzel.” şeklinde konuştu.
Babası ile birlikte 15 yıldır bakırcılık yaptığını söyleyen Ali Hinkî ise daha çok Suriyelilerin kullandığı malzemeleri işlediklerini söyledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)