Güneydoğu Anadolu Profesyonel Sigorta Acenteleri Derneği (GAPSİAD) Başkanı İsa Döğmeci, trafik sigortasındaki yeni değişiklikleri ve düzenlemeleri değerlendirdi.

Hazine Müsteşarlığı, 2015 Haziran ayında uygulamaya giren trafik sigortasının genel şartlarında değişiklik yaptı. Bu kapsamda kusurlu sürücüye trafik sigortasından tazminat ödenmeyecek, sigorta şirketleri herhangi bir nedenden dolayı tazminat ödese bile sigortalı kişiden ya da yakınlarından talep edebilecek.

Güneydoğu Anadolu Profesyonel Sigorta Acenteleri Derneği (GAPSİAD) Başkanı İsa Döğmeci, sigortacılık kanununda yapılan değişikliklerle birçok problemin oluşacağını söyledi.

“Ağır Kusurlu kavramının altı doldurulmamış”

Sigorta genelgesinde yer alan ‘Ağır Kusurlu` kavramının altı doldurulmadığını belirten Döğmeci, “Son genelge ile yapılan ‘ağır kusurlu` kavramı çok daha ciddi sıkıntılara yol açacak duruma gelmiştir. Ağır kusur derken altı doldurulmamış sadece ağır kusur diye atfedilmiştir. Burada kırmızı ışıkta geçen, yaya geçidinde bir yayanın yaralanmasına veya ölmesine sebebiyet veren bir araç sürücüsünün, yayanın tazminatı almasından sonra sigorta şirketi buna tazminat ödeyecek ve daha sonra sigortalı araç sahibine ‘sen ağır kusurlusun bu parayı bize öde` diyecek. Bu da çok ciddi rakamlar olacağı için vatandaşın mağduriyeti söz konusu olacaktır. Burada vatandaşın sigorta yapmasının da çok büyük bir anlamı kalmayacaktır. Çünkü kazalarda illaki biri ağır kusurlu olacaktır.” dedi.

Sigorta şirketleri, rücu yoluyla ödedikleri tazminatları varislerden alabilecek

Çıkan yasayla sigorta şirketlerinin, ‘kusurlu sürücü` nedeniyle ödedikleri tazminatları kişinin mirasçılarından rücu edebileceğini, bunun da mağduriyetler yaşatacağını söyleyen Döğmeci, “Daha önceki kanunda ehliyetsiz ve alkollü olan sürücüler ağır kusurlu sayılıyordu ve bunlarla ilgili ödemeler rücu edilebiliyordu. Yargıtay ve mahkeme kararlarıyla alkollü ve ehliyetsiz sürücülerin vefatı ile ilgili aileler mahkemeye başvurup bu yolla tazminat almışlardır. Bu son çıkan yasada vefat eden kişinin ailelerine, varislerine de rücu etme hakkı doğmuştur. Bu da şirketlerden daha önce tazminat almış kişilerin ailesine sigorta şirketlerinin, rücu yoluyla varis sahiplerine döneceği ve bununda çok ciddi mağduriyetler yaşatacağı söz konusudur.” diye konuştu.

Hazine Müsteşarlığının yeni genelgeyi sigortacılarla istişare etmeden, kendi mantık çerçevesinde düzenlediklerini savunan Döğmeci, “Burada yasa çıkarılırken sektörde kimler baz alındı, kimlere başvuruldu bununla ilgili çok açıklayıcı bilgiler söz konusu değildir. Hazine Müsteşarlığı son zamanlarda bu konularda çok genelge yayınlamakta ve sigortacılık sektörünü ilgilendiren çok ciddi kararlar çıkmaktadır. Ama bu kararların STK`lar ile veya bu sektörün içerisinde olan sigortacılarla çok istişare edilmediği bunun kendi mantık çerçevelerinde yaptıkları görülmektedir. Bundan sonraki düzenlemelerde hem sektördeki STK`lar, hem de temsilcilerle görüşülüp bu konunun daha iyi düzeltilebilmesi adına konuşabilirler.” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Yeni genelgede değişiklik yapılmadığı zaman çok ciddi sıkıntıların yaşanacağını ifade eden Döğmeci, son olarak şöyle konuştu: “Genelgede daha önemli diğer bir konu; daha önce araç sahipleri hasar anında kusurlu olan araç sahiplerine yüklenirdi ve araç sahipleri tazminat ödemekle yükümlü kalırlardı. Son genelgeyle artık şoförler ücret ödeyecek, bu konuyla ilgili herhangi bir cezai işleme maruz kalmayacaktır. Vatandaşlar bu konuyu iyi irdelemeli, tepkisini koymalıdır. Çünkü bu genelgede herhangi bir değişiklik yapılmadığı zaman önümüzdeki süreçte çok ciddi sıkıntılar ve mağduriyetler yaşanacaktır. Bunun önüne geçilmesi için hazinenin bununla ilgili tedbir alması gerekiyor.” (Ramazan Casuk - İLKHA)