Fabrikasyon ürünlerin çok fazla ve ucuz üretilmesi yüzünden, ayakkabı tamirciliği gibi el becerisi gerektiren meslekler ise yok olmakla karşı karşıya kalıyor. Özellikle Çin`den gelen düşük kaliteli ve ucuz ayakkabılar yüzünden vatandaşların artık eskiyen ayakkabılarını tamir etmekle uğraşmaması ayakkabı tamircilerin işini bitirme noktasına getirmiş durumda.
Tüketim çılgınlığına adeta meydan okuyan Batman`daki ayakkabı tamircileri, eski günlerin özlemini çekiyor. Ayakkabı tamircileri, özellikle Çin`den gelen düşük kaliteli ve ucuz ayakkabılar nedeniyle tamircilik sektörünün bitme noktasına geldiğini söylediler.
Çarşı Mahallesinde yaklaşık 20 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan evli ve iki çocuk babası olan Mesut Önen, vatandaşların deforme olan ayakkabılarını tamir ettirmek yerine ucuz olduğu için yenisini almayı tercih ettiklerine dikkat çekti.
“Eskiden müşteri kuyrukta bekledi”
Ayakkabı tamirciliğin baba mesleği olduğunu hatırlatan Önen, “20 yıldır tamircilik mesleğiyle uğraşıyorum. Artık eskisi gibi ayakkabı tamirciliği karın doyurmuyor. Bu meslek sayesinde babam kendisine ev, araba aldı ve emekli oldu. Eskiden müşteri kuyrukta bekliyordu ama şimdi işimiz yarı yarıya düştü. Çin malı ayakkabılar işimizi çok etkiliyor. Vatandaş ucuz ayakkabı aldığı zaman gelip yanımızda ayakkabısı için 10 liralık bir astar takmıyor. Haliyle bu da işimizi olumsuz etkiliyor. Bölgede yaşanan olaylarda bizleri etkiledi. Olaylar yüzünden malzeme bulmakta güçlük çekiyoruz. Yaşanan bu sıkıntılardan dolayı mağdur oluyoruz.
“Eskisi gibi işimiz olmuyor”
SSK Caddesi üzerinde yaklaşık 25 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan bir başka esnaf Sait Yükselten ise özellikle son yıllarda giderek artan Çin malı düşük kaliteli ve ucuz ayakkabıların, el emeği ayakkabılara tercih edildiğini ifade etti.
Piyasadan ucuz ayakkabı bulabilen vatandaşların artık eskiyen ayakkabılarını tamir etmediğini vurgulayan Yükselten, “Yaklaşık 25 yıldır ayakkabı tamirciliği mesleğiyle uğraşıyorum. Batı illerinde ayakkabı tamirciliği mesleği gayet iyidir. Batıdaki insanlar tamir gerektiği zaman ayakkabısını tamirciye götürüp yapıyor. Batman`da eskisi gibi işimiz olmuyor. Buradaki insanlar, ucuz ayakkabı alıyor ve deforme olan ayakkabısını tamir ettirmeden çöpe atıyorlar. Şu anda işimiz yüzde 30`lara kadar düşmüş durumdadır. Sadece karnımız doyuyor, bir birikim elde edemiyoruz. Olaylardan da etkilendik. Genelde okul sezonunda az da olsa işlerimiz açılıyor, onun haricinde pek eskisi gibi işlerimiz olmuyor.” ifadelerini kullandı.
Ucuz ayakkabı satıcılığı yapan 8. Cadde esnaflarından Ercan Güzel, halkın ucuz ayakkabılara talebinin çok fazla olduğunu dile getirdi. (M. Fatih Akgül- İLKHA)