Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yarın Mardin'e yapacağı ziyaretin hazırlıkları devam ediyor. Davutoğlu, AKM`de düzenlenecek konferans programının ardından Yeşilli`ye geçerek belediye başkanlığını ziyaret edeceği kaydedildi.

Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir`den yapılan çalışmalar hakkında brifing alacak olan Başbakan Ahmet Davutoğlu, burada onuruna verilecek öğle yemeğinin ardından Midyat`a geçeceği öğrenildi.

Midyat`ta yapılacak AK Parti İl Danışma Toplantısı`na katılacak olan Başbakan Davutoğlu`nun daha sonra kentten ayrılması bekleniyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, ayrıca Acil Eylem Planı`nı açıklayacak. STK temsilci ve başkanları, beklentilerini İlke Haber Ajansı`na açıkladılar.

DOST-DER: Kürtlerin gasp edilen hakları hemen verilmelidir

Kürt halkının bütün meşru haklarını hemen şimdi verilmesi gerektiğinin altını çizen Dost-Der Genel Sekreteri Muhammed Arasan, “Nasıl ki 1924'te 2. Meclis döneminde tek taraflı olarak Kürtlerin bütün hakları gasp edildiyse, kimlikleri inkâr ve İslami haklarını gasp ettiyse, şimdide tek taraflı bir iade beyanıyla Devlet bu hakları iade edebilir. Bu konuda hiçbir engel yoktur.” dedi. “Sorunun temeline inmek lazım” diyen Arasan, “Kürt sorunu ulusalcı, laik uygulamaların bir sonucudur. Kürt sorunu ayrı PKK sorunu ayrıdır.” dedi.

“Genel af yerine ceza indirimi”

Genel bir af yerine Turgut Özal'ın 1991 yılında yaptığı gibi ceza indirimine gidilebileceğini kaydeden Arasan, “Şuanda birçok insanlar 1992 yılından beri cezaevindedirler. Bakıyorsunuz ki üzerinden 20 yıl geçmiş ama fert hala cezaevinde bulunuyor. Bu insanın ömrü cezaevinde geçti. Devlet kendisine yönelik işlenen suçları af etmezken, vatandaşın vatandaşa işlediği suçları af ediyor. Bu da aslında büyük bir çelişkidir.” diye konuştu.

MGY-C: İslami eğitimi öne çıkaracak projelerle gelmelidirler

Başbakan`ın Ahmet Davutoğlu`nun yarınki Mardin ziyaretini değerlendiren Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Abdulkadir Üründü, Başbakan Davutoğlu`nun Mardin`e özel bir hayranlığının, Mardinlilere de özel bir sevgisinin var olduğunu dile getirerek, “Dolayısıyla; program yoğunluğuna karşın Davutoğlu`nun her fırsat bulduğunda Mardin`e, Diyarbakır`a geliyor olmasını sevindiricidir. Ancak biliyorsunuz, bölgede malum gelişmelerden dolayı insanların üzerinde bir tedirginlik, bir kaygı havası almış gidiyor. Devletin ve devlet yetkililerinin böylesi dönemlerde milletin cesaretine cesaret katacak, yaşam hevesini arttıracak, her türlü sosyal ve ekonomik beklentilerine cevap verebilecek mesajlar vermesi Mardinlilerin temel beklentisini oluşturmaktadır.” dedi.

Halk çukur siyasetini doğru bulmuyor

Bölge halkının tamamına yakını son zamanlarda gelişen çukur, barikat siyasetini doğru bulmadığını ve desteklemediğini kaydeden Üründü, “Bunu artık herkes biliyor. Bu anlamda da vatandaş açık bir şekilde barikatların çukurların yanında olmadığını gösterdi. Devletin bu durumda vatandaşına sıcak yüzünü gösterecek çalışmaların içerisinde olması gerekiyor. Devlet, devletin yönetim kademesinde bulunan hükümetin bölge illerine; ekonomik başta olmak üzere; Sosyal, Psikolojik, Sağlık, Eğitim ve özellikle de İslami eğitimi öne çıkaracak projelerle gelmesi gerektiğini düşünüyorum. İslami eğitim; gelecek nesilleri için hayati önem taşıyor.” diye konuştu.

BARO: Herkese hitap edecek net bir yol haritası

Mardin Barosu Başkanı Çelebi Aras, Başbakan`ın hükümet planını Mardin`de açıklayacak olması genelde tüm Türkiye`de özelde bölgede huzur ve barış ortamının daimi olarak sağlanmasına ilişkin umutları yeniden yeşerttiğini belirtti. Aras, “Bölge ekonomik anlamda bu süreçten çok etkilenmiş olsa da; ekonomik sıkıntıların giderilmesinin ötesinde bölge halkının temel beklentisinin sürece dair bu karamsar belirsizliği ortadan kaldıracak ve huzur ile barış ortamını daimi olarak tesis edecek herkese hitap edecek net bir yol haritası olduğunu düşünüyorum.” dedi.

MÜSİAD: Önleyici tedbirlerin alınmalı

MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Nurettin Kasap, olayların diğer ilçelere yayılmaması için önleyici tedbirlerin alınması gerektiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü; “SGK vergilerin ertelenmesi istiyoruz. Muhacirlere kira yardımı ve istihdam imkânı sağlanmalıdır. Habur sınır kapısının kapanmaması için önlem alınmalıdır. Emek yoğun sektörlerin desteklenmelidir. Kentsel çalışmalarda Yerel Firmaların desteklenmelidir. Kalkınma Ajansı bütçesinin arttırılması ve desteğin özel sektöre ağırlıklı olmalıdır.”

MESACİD-DER: Şehirlerin imarından çok daha önemlisi insanın ihyasıdır

Mescid-i Aksa Cami Eğitim ve Kültür Derneği (MESACİD-DER) Başkanı Şirin Ersan, “Şehirlerin imarından çok daha önemlisi insanın ihyasıdır. Çünkü insan ihya edilmeden imar edilen şehri gün gelir ihya edilmeyen insan yine yıkar. Bölgemiz için medreselerin geçmişteki rolü yine ve gecikmeden verilmeli gerekli destek verilmelidir. Bölge halkının İslam`a katkıları ve iz bırakan şahsiyetleri örneklenmelidir. Yeni Anayasa`da ana dilde eğitim ve Kürt kimliğine yer verilmelidir.” dedi.

ÖNDER: Mardin ziyaretini anlamlı buluyorum

Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun Mardin ziyaretinin anlamlı bulduğunu kaydeden Önder İmam Hatipliler Derneği Başkanı Mehmet Timurağaoğlu,  Yeni Eylem Planı`nın bölgeye huzur getirmesinin temenni etti.

MTDF: Elektrik sorununa çözüme kavuşturulmalı

Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu (MTDF) Başkanı Şerif Öter de taleplerini şu şekilde sıraladı; “Hendeklere yönelik yapılan operasyonlar sonucu zarar gören insanlarımızın mağduriyetlerin giderilmesi için gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılması en büyük beklentimizdir. Evleri yıkılan veya güvenlik nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanlara yeni yerler yapılıncaya kadar ev kirası ve diğer yaşam ihtiyaçlarının karşılanmalıdır. İşyeri zarar gören veya kapatmak zorunda kalan esnaflarımızın varsa banka kredi borçları durum normale dönünceye kadar faiz uygulanmadan ertelenmelidir. Bölgenin temel geçim kaynağı olan tarımın sulama ihtiyacında kullanılan ve TEDAŞ`ın özelleştirilmesiyle başlayan elektrik sorununa çözüm bulunmalıdır.”

 OHAK-DER: Yeni Kürt sosyolojisi iyi okunmalı

Ortadoğu Halklarının Birliğini Koruma, Kalkındırma ve Strateji Araştırmalar Merkezi (OHAK-DER) Başkanı Burhan Hedbi,Hükümetin veya hükümete bilgi veren birey, STK, kurumların 2002`den sonra gelişen-oluşan yeni Kürt sosyolojisini iyi okuması gerektiğini söyledi.

GATOB: Rezervasyonlar durma noktasına geldi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Turizm ve Otel İşletmeciler Birliği Başkanı Hüseyin Aslan da, Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde rezervasyonların durma noktasına geldiğini belirterek, “Bölgede turizmin tekrar hareketlenmesi yolu ise huzur, güven ve istikrardan geçiyor bu arada bölge turizmcisinin hükümette ve bölge halkına ciddi görevler düşmekteyiz.” dedi.

MARDOT: Turizmciyi zor günler bekliyor

Mardin Turizmciler ve Otelciler Derneği (MARDOT) Başkanı Özgür Güngör ise şunları söyledi; “2014 yılından bu yana, özellikle 6-8 Ekim olayları olarak bilinen ve Kobani`nin yansıması olarak nitelendirilen olaylar; kentin adeta bir numaralı gelir kaynağı olan turizm sektörünü aşılması güç bir kriz içerisine sokmuştur. Bu kriz bütün kent ekonomisini olumsuz etkilemiş, turizmin istihdam yolu ile bölge ekonomisini ve halkı çok büyük zarara uğratmıştır. Mardin`de turizmciler adeta bir kaos ortamına girmiş ve pek çok işletme kapanmış durumdadır. Geçtiğimiz turizm sezonunda Mardin`e gelmeyi planlayan birçok ziyaretçi yaşanan olaylar nedeniyle tatil planlarını iptal etmiş, birçok turizm işletmesi sezonu zararla ve erken kapatmak zorunda kalmıştır. Mevcut durumda yapılan rezervasyonlara bakıldığında da önümüzdeki turizm sezonunda turizmciyi zor günlerin beklediği görülmektedir. Mardin`in içinde bulunulan bu krizden en az kayıpla çıkması ve yaşanan olayların yıkıcı etkisinin en aza indirilmesi için aşağıda belirtilen önerilerin ivedilikle karara bağlanarak uygulamaya geçirilmesi kent ekonomisi için büyük önem arz etmektedir.

Önerileri

1- İş-Kur`un gerek eğitim gerekse personel istihdam etme noktasında desteği sağlanmalıdır. Turizm sektöründe istihdam edilen ancak sektörde yaşanan daralma nedeniyle işsiz kalan sektör çalışanlarının İŞKUR`un TYÇP (Toplum Yararına Çalışma Programları) kapsamında turizm işletmelerinde işlerine devam etmeleri sağlanmalıdır. Aksi durumda tamamen boş konumda bulunan konaklama ve yiyecek-içecek işletmeleri istihdam ettikleri elemanların işlerine son vermek zorunda kalacaklardır ki bu durumu kent ekonomisi ve sektör çalışanları için çok daha kötü günler anlamına gelecektir. İşlerine devamı sağlanan çalışanlar bu süre zarfında mesleki eğitime de tabi tutularak bir kriz ortamının yıkıcı etkileri en aza indirilebilir.

2- Kamu kurum ve kuruluşları ile mesleki kurum ve kuruluşlarının personellerine yönelik düzenledikleri eğitim toplantıları, kongre, sempozyum ve seminer gibi toplantı ve etkinliklerin Mardin`de düzenlenmesi için çağrı yapılmalı/davet edilmelidir. Bu önlem ile sadece konaklama işletmelerine değil, şehrin can damarlarını oluşturan esnaf ve zanaatkârına da destek sağlanmış olacaktır.

3- Tanıtım çalışmaları kapsamında TravellTurkey İzmir, EMITT İstanbul, gibi yurt içi fuarlara; kosgeb, valilik ve Dika`nın desteği sağlanırken, yurtdışı fuarlara katılım için de bu kurumların desteği sağlanmalıdır. Süreklilik kazanan kriz ortamında yatırımcı ve işletmecilerin bu süreyi, reklam, tanıtım ve personel eğitim ile geçirmesi Mardin şehrinin gelecek için beklenti ve umutlarının yükselmesini, sektör bileşenlerinin moral ve motivasyonlarının artmasını sağlayacaktır.

4- Kentteki turizm yatırımcı ve işletmecilerinin halen devam etmekte olan kerdi borçlarının ertelenmesi sadece bu kişiler için değil kentte bu işletmeler ile doğrudan ekonomik ilişki içerisinde olan diğer kişi ve işletmecileri de rahatlatacaktır. Böylesi bir kriz ortamında turizmcilerin bankalara olan kredi ödemelerinin ertelenmesi aynı zamanda bölge ekonomisi için de zaruridir. .

5- Şehirdeki turizm işlemecilerinin bir yıldan uzun bir süredir iş yapamayıp, kapanma noktasına gelmiş olması nedeniyle mevcut işlerini sürdürebilmeleri için ihtiyaç duydukları nakit akışı için kendilerine yeni faizsiz veya düşük faizli kredi imkanları sunulmalıdır.

6- Krizdeki turizm işletmelerine elektrik kullanım ücretlerinde indirim sağlanmalıdır.

7- KOSGEB, DİKA ve GAP İdaresi gibi kurumların sektöre yatırım ve desteklerinin arttırılması sağlanmalıdır. Bu kurumlar aynı zamanda turizm sektörünün yeniden inşası için daha aktif görev ve sorumluluk almalı, işleri yavaşlatan gereksiz bürokratik uygulamalar asgariye indirilmelidir. Bu kurumlar arasında özellikle DİKA`nın bu güne kadarki performansı bölgedeki diğer kalkınma ajansları ile (hitap ettikleri kitle, bütçe, kullanılan ve kullanılmayan kaynaklar) karşılaştırılarak çalışanlar ve yönetimin performansı yeni bir değerlendirmeye tabi tutulmalı gerektiğinde yapısal radikal değişikliklere gidilmelidir.

8- Kamu (valilik, belediye, üniversite) desteğiyle Mardin`de turizm hareketliliğini arttıracak aktiviteler organize edilmelidir. Örneğin; Kentte organize edilecek “Mardin Gastronomi Günleri” kapsamında düzenlenecek üniversiteler arası takım yarışmaları, ulusal ve yerel yemek yarışmaları aynı çerçevede düzenlenecek konser, sergi gibi etkinlikler yöre halkını terör psikolojisinden uzaklaştıracağı gibi şehir ekonomisini de yeniden canlandıracaktır.” (M. Salih Keskin – İLKHA)