Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa ve başkanlık sistemi ile ilgili olarak 81 ilde konferanslar yapılacağını, halkın kanaatinin alınacağını belirterek düzenlemenin referanduma da götürüleceğini söyledi. Erdoğan, yeni anayasanın sadece başkanlık sistemine indirgenmemesi gerektiğini kaydetti.

Erdoğan, Şili`de Hürriyet`ten Vahap Munyar`a yaptığı açıklamada yeni anayasa çalışmalarını değerlendirdi. Yeni anayasa ve başkanlık sistemi ile ilgili olarak referanduma götürülmesi halinde olumlu sonuçlanacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın yeni anayasa ve başkanlık sistemi hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Anayasa değişikliğinin içinde bir başkanlık sistemi diyelim. Olayı sadece başkanlık sistemine indirgemeyelim. Ortada yamalı bohça gibi bir Anayasa var. Bu anayasayı A`dan Z`ye pırıl pırıl hale getirmemiz lazım. Sivil toplum örgütleri bu işin içerisinde, yeni anayasa değişikliği için çalışmalar yapıyor. Kim katkı verebilecekse, bu işe tüm kesimleri katalım, ortaya efradını cami ağyarını mani bir eser çıksın. Biz ön çalışmaları yaptıktan sonra, referandum noktasında Parlamento`dan geçtikten sonra bir arama konferansı yapalım. 81 vilayette arama konferansı yapılır, bu arama konferansıyla halkın kanaatlerini de alırız. 330`u sağladıktan sonra da, bunu referanduma sunarız. Referanduma götürülmesi halinde de milletten bu işin olurunun çıkacağına inanıyorum. Biz bunu iki kere yaptık, milletimiz ikisinde de arkamızda durdu. Halkın üzerinde en fazla yoğunlaştığı konu, yeni anayasa ve bunun içerisinde başkanlık sistemi. Sistemi sorguluyor şu anda vatandaş, şu an yüzde 55 yüzde 60 aralığında, henüz işin başında bu noktadaysa, halk bilinçlendikçe bu oran çok daha yukarı çıkacaktır.”