Doğruhaber / Dış Haber Servisi
 
Güney Sudan`ın Sudan`dan ayrılması için mücadele veren Sudan Halk Cephesini başta Mısır olmak üzere birçok arap ülkesi desteklemiştir. Yıllarca süren bu mücadeleden Sudan`a sahip çıkması gereken arap ülkeleri maalesef Sudan`ın bölünmesine yardımcı olmuştur. Şimdi ise Sudan`dan ayrılan bu devlet, kendisini destekleyen arap ülkeleri yerine israille çok yakın ilişkiler kuruyor.
 
israil, Güney Sudan`a stratejik ortak olarak bakıyor. israil kendisine yakın olan Afrika halklarını burada toplamayı hesap ediyor. Böylece göreceli olarak az olan nüfusunun olumsuzluklarını gidermeye çalışıyor. Şu anda israilde bulunan on binlerce Afrikalının Güney Sudan`a yerleştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı haberleri geliyor.  Bu şekilde israil siyaseten kendisine bağlı, ekonomik olarak külfeti az olan bir yapının oluşmasını hedefliyor.
 
Öte yandan israil Güney Sudan`da Nil nehri üzerinde barajlar inşa etmek suretiyle Mısır ve Sudan`ı susuz bırakmaya çalışıyor. Bu şekilde ilerde su kozuyla Sudan ve Mısır`ın kendisine karşı ciddi bir tavır göstermesini engellemeyi hesap ediyor.
Arapların, özellikle de Mısır`ın ne düşündüğü ve nasıl bir hamle!! yapacağı merakla bekleniyor.