YYÜ Veteriner Hekimler Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Van Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Lokman Aslan, şap hastalığın önüne geçilmesi için şap aşısının yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Konuya ilgili konuşan YYÜ Veteriner Hekimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Lokman Aslan, hayvan hastalıklarının ağır maddi kayıplara neden olduğunu belirterek, Tarım İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde Ziraat Odaları, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Kırmızı Et Üreticileri Birliği ile Veteriner Hekimleri Odası’nın bir araya gelip bu işi kökten çözmesi gerektiğini söyledi.

Aslan, “Ekim ayının başlarında şap salgını başladı. Bu şap hastalığı 15-20 gün sürdü, ama daha sonra ikinci bir dalga şeklinde aralık ayında tekrar ortaya çıktı. Bu hastalıktan dolayı tedbir amaçlı hayvan pazarı kapatıldı. Tarım İl Müdürlüğü tarafından da aşılama işlemleri başlatıldı ve hastalığa karşı aşı üretilip, hayvanlara uygulandı. Son günlerde hayvan pazarının durmasıyla et tüketimin yavaşlamasından sonra hastalıktan nadir odaklar kaldı diyebiliriz. Fakat artık bu şap hastalığıyla mücadele edilmelidir. Çünkü viral bir hastalık ve belirli dönemlerde tekrar patlak verebilir.” dedi.

“Üreticiler bilinçlenmelidir”

Yanlış ve kulaktan duyma bilgilerden dolayı hayvan sahiplerinin aşılama yaptırmadığını vurgulayan Aslan, “Şap hastalığı noktasında özellikle üreticiler bilinçlenmelidir. Bu hastalık hakkında ne gibi eksiklerimiz var? Şeklinde bilinçlendirmeyi attırmalıyız. Bu konuda öncelikle aşı noktasında eksiklerimiz var. Bu aşılamalar yapılırken devlet tarafından yapılması için beklenmelidir. Yalnız hayvan sahiplerinin, hayvanlarını aşılatmaya izin vermediği yönünde şikâyetler gelmektedir. Bunun sebebi de şap aşısı yapıldığı zaman, hayvanların zayıflayacağı, gebe hayvanların yavru atacağı gibi yanlış bilgilerden dolayı aşılama yaptırmıyorlar. Bu noktada hayvan sahiplerine önerim, kesinlikle Tarım İl Müdürlüğü’ne müracaat edip şap aslını yaptırsınlar. Eğer bu imkânı alamazlarsa kendi menfaatleri için serbest veteriner hekime gidip aşıları yaptırsınlar.” diye konuştu.

“Programlı aşılama tarihlerini vatandaşlarımızla paylaşacağız”

Van Veteriner Hekimler Odası olarak, bundan sonra hayvan hastalıkları noktasında vatandaşı bilgilendireceklerini ifade eden Aslan, “Yöremizde hayvan sahipleri aşılamayı çok iyi takip etmelidir. Öncelikle veteriner hekimlerin de aşıyı satmaları yasak olduğu için, aşıyı kendilerinin yapması gerekiyor. Hayvan sahibi iğneyi elden götürdüğü için soğuk zincir bozulmuş oluyor. Veteriner hekimler soğuk zincir bozulmadan aşılamayı kendisi yapıp, Tarım İl Müdürlüğü’ne bilgi vermelidir. Bu işlemler tekrarlandığı zaman şap hastalığında azalma olacak ve eğer hayvan şap hastalığına yakalanmış ise hastalığı daha az zayiatlarla atlatacaktır. Bundan dolayı biz Veteriner Hekimler Odası olarak, bundan sonra her şap aşısı döneminde programlı aşılama tarihlerini vatandaşlarımızla paylaşacağız. Bu noktada hayvan sahiplerine şap aşılarının yapılması gerektiğini kendilerine bildireceğiz. Eğer hayvan sahipleri şap aslını yapacak hekim bulmaz ise odamıza müracaat ederlerse bizler onlara veteriner hekim ve aşıyı temin etme noktasında kolaylık sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

“Bir araya gelinmeli”

Aslan son olarak birliklerin Tarım İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde bir araya gelerek maddi kayıpların önüne geçebileceğine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı: “Şap hastalığını yeni atlatmış bulunmaktayız. Hastalığın tekrar patlak vermemesi için hayvan sahibi büyükbaş hayvanının ayak bakımlarına dikkat etmelidir, çünkü ayaklarında problem olabilir ve yahut vitamin eksikliğinden dolayı direncini toplayabilmesi için, yem katkı malzemelerine dikkat etmelidir. Pazarlara giderlerken de dezenfeksiyon işletmelerine dikkat etmelidir. Tarım İl Müdürlüğü’nün aşı programlarına özen göstermeliler. Bu konuda hayvan sahipleri yalnız şap hastalığına değil, tüm hastalıklara karşı devletin yaptıracağı aşılara müsaade etmeliler. Yalnız bunun haricinde programlı olmayan bazı enfeksiyon hastalıkları var. O hastalıklara karşı da aşılandığı zaman hayvanlardan dolayı ekonomik kayıplar azalacaktır. Bu noktada Tarım İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde Ziraat Odaları, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği ve Veteriner Hekimleri Birliği bir araya gelip bu işi kökten halletme ise daha çok zayiatlar ortaya çıkacaktır. Fakat bu koordinasyon sağlanıp, aşılar düzenli yapılırsa hiçbir problem kalmayacaktır.”  (Yılmaz Sönmez- İLKHA)