Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yönetmeliğine göre kâğıt işçilerinden kâğıt alan lisanslı firmalara 140 bin TL`ye kadar para cezası uygulanabilecek. Yönetmeliğin firmalardan çok kendilerini olumsuz etkilediğini söylen kâğıt toplayıcıları, yetkililere yönetmeliğin düzeltilmesi çağrısında bulundu.

Alınlarının teriyle ve kimsenin hakkını gasp etmeden para kazanmaya çalıştıklarını belirten işçiler, mağduriyetlerini dile getirdi.

Şanlıurfa`nın Siverek ilçesinden Ankara`ya atık kağıt toplamaya geldiğini söyleyen Mahsun Eskimiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kararlarını tepki gösterdi. Eskimiş, “Fabrikalar kağıtlarımızı almıyor ve bize siz kaçak çalışıyorsunuz diyorlar. Biz günde yaklaşık olarak 10 ile 15 km arasında yol gezerek kağıt topluyoruz biz ekmek paramızın peşindeyiz. Biz bu yasağa itiraz ediyoruz buna bir çözüm bulmasını işitiyoruz.” diye konuştu.

Bu yasaktan dolayı mağdur edildiklerini söyleyen Siverekli Abdullah Taş ise şöyle konuştu: “Topladığımız kâğıt atıklarını fabrikalara götürüyoruz. Fabrikalar, kâğıtlarımızı yasak olduğu için almıyorlar. Bazı özel lisanslı firmalar bize kâğıtlarınızı getirin diyorlar. Onlar da fırsattan istifade ederek kâğıtlarımızı ucuz almak istiyorlar. Topladığımız kâğıtları onlara ucuz fiyata verirsek kazancımız kalmaz.” ifadelerini kullandı.

Taş, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bize ‘Fabrikada çalışarak elinizde makbuzunuz olsun.` diyor. Bu firmalar ise kâğıtlarımızı ucuz almak istiyor. Bakanlık bizleri bu firmalara kurban etmesin. Herkes istediği yere topladığı kâğıtları satabilsin.” diye konuştu.  (Ramazan Şefkatlı- İLKHA)