Zorunlu trafik sigortalarına gelen zammın çoğu kesimi etkilediği gibi özellikle ticari araç işletmelerini de olumsuz yönde etkilediğini belirten Batman Şoförler ve Otomobiller Esnaf Odası Başkanı Mehmet Raşit Yaşar, sigorta zamlarından en çok ticari taksi, minibüs ve kamyoncuların etkilendiğini söyledi.
Poliçe yenilemek isteyen araç sahiplerinin bir önceki yıla göre yüzde 400`ü geçen bir oranda zammı görünce ne yapacağını şaşırdığını belirten Yaşar, zorunlu trafik sigortalarına gelen zammın çoğu kesimi çileden çıkarttığını vurguladı.
“Bölgede bir çifte standart uygulandı”
Sigorta konusunda bölgede yıllarca bir çifte standart uygulandığını ifade eden Yaşar, “2015 yılında bölgemizde bazı illerde farklı uygulamaya geçilmişti. Biz bunu defalarca yetkililere bildirdik. Bölgede bir çifte standart uygulandığı yönünde gerekli yerlere bilgi sunduk. Ama zorunlu trafik sigortaları özel şirketler olduklarından dolayı hükümetin herhangi bir müdahalesi olmayacağı yönünde cevaplar aldık. 2016 yılı itibarıyla ise Türkiye genelinde zorunlu trafik uygulamalarında ücret katlanarak yükseldi.” dedi.
“Kasko ve zorunlu trafik sigortası mutlaka birleştirilmesi gerekir”
Geçen yıla göre Batman`da trafik sigortasının yüzde 400`ü geçtiğini söyleyen Yaşar, “Batman`da daha önce bir araç trafik sigortası 300 TL iken şu anda bin 300 civarındadır. Ülke geneline yayıldığı zaman bu defa insanlar daha yeni duyarlılık göstermeye başladı. Zorunlu trafik sigortası tüm araç sahiplerini özellikle ticari araçları zor durumda bırakmıştır. Ticari araçlar içerisinde de ticari taksi, minibüs ve kamyonet sahiplerini etkilemiştir. Umut ediyoruz ki yetkililer tarafından zorunlu trafik sigortasının fiyatları düşürülür. Sigortaların devlet eliyle ve tek sigorta şekliyle yapılmasını istiyoruz. Kasko ve zorunlu trafik sigortası mutlaka birleştirilmesi gerekir.” şeklinde konuştu.
“Esnaf zorlukların içinde boğuşmaktadır”
Bölgenin ekonomik zorluklar içinde olduğunu belirten Yaşar, hükümete mektup şeklinde sunmayı düşündükleri, tüm esnafın var olan borçlarının en az 6 ay ertelenmesi hususunda bir teklifleri olacağını söyledi. Yaşar, sözlerine şöyle devam etti: “Hükümet bu teklifimizi nasıl değerlendirecek bilmiyoruz. Hemşehrimiz olan Mehmet Şimşek`e durumu iletmeyi düşünüyoruz. Sigorta ve ödemeler konusunda olsun umut ediyoruz ki bir netlik kazanacaktır. Gerçekten bölge esnafı isyandadır. Esnaf zorlukların içinde boğuşmaktadır. Esnafın bu isyanına hükümetten mutlaka bir duyarlılık bekliyoruz.”
“Sigorta ödenmezse, faiziyle beraber tahsil edilecek”
Tepki için kontak kapatmanın sorunları çözmeyeceğini vurgulayan Yaşar, “Batman`da sorunların giderilmesi için daha önce kontak kapatma gibi çalışmalarımız oldu. Kontak kapatmakla somut bir şey elde edilmeyeceği yönünde kanaate vardık. Çünkü bu zorunlu trafik sigortasıdır. Biz esnafımıza sigortayı yaptırmayın dediğimiz zaman sigorta acentaları vatandaşa ceza uygulayarak, faiziyle beraber tekrar ücret tahsil edilecek. Vatandaşı daha fazla zor duruma koymamak için kontak kapatma eylemini Batman olarak yapmamayı, ama genel olarak federasyonumuz ile beraber olursa Türkiye genelinde kamuoyuna sesimizi duyurabileceğimiz, hükümeti harekete geçirme noktasında bir çalınmamız olmasını istiyoruz.” dedi.
“Esnaf hükümete yük olmadan, esnafın önü açılmalı”
Zorunlu trafik sigortasındaki artışın devam etmesi takdirde esnafın biteceğini kaydeden Yaşar, “Bizdeki esnaflar küçük esnaftır. Küçük esnaflar kendi kendini idame eden insanlardırlar. Bir ticari taksi sahibi aracının geliriyle tüm ev ihtiyacını karşılıyor. Ücretlerin artmasıyla beraber esnaflar bu işi yapamayacak duruma gelecekler ve işi terk ettikleri zaman da işsizler ordusuna katılacaklar bu da hükümete ikinci bir yük olacaktır. Bizim temennimiz esnaflarımız hükümete yük olmadan esnafların önü açılması ve günü birlik idamelerini yapabilmeleridir.” diye ifade etti.
Zamanında batı illerine göre kentte uygulanan sigorta tarifelerinin yüksek olması nedeniyle 72 plakalı araçların az olduğuna dikkat çeken Yaşar, “Batman`da şu an 72 plakalı araç 42 bin 700 civarındadır. Batman`daki araçların yüzde 60`ı yabancı plakalıdır. Bunun sebebi de geçmişte diğer illerde trafik sigortasının ucuz olduğundan dolayı vatandaş yabancı plakalar tercih etmeye başladı. Bu durum düzeltilirse inanıyorum ki Batmanlı araç sahipleri araçlarını 72 olarak çevirir ve bu sayı 42 bin değil 80 binlere dayanır.” ifadelerini kullandı. (M. Sait Çelik – İLKHA)