Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyyüp Değer, bölgedeki eğitim sorunları hakkında açıklamalarda bulundu. Bölgedeki eğitimde kanayan bir yara haline gelen öğretmen açığının devam ettiğine dikkat çeken Değer, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi maalesef öğretmenlerin staj görüp tecrübe kazandıktan sonra batıya doğru gittikleri bir basamak olarak düşünülmektedir.” dedi.

“Mardin`de 2 bin 400 öğretmen açığı var”

Mardin`de halen 2 bine yakın öğretmen açığının bulunduğuna işaret eden Değer, “Bununla beraber yarıyıl tatilinde özür durumuna bağlı olarak da 400 civarında öğretmen il dışına gidecektir. Toplamda 2 bin 400 civarında öğretmen açığı bulunan Mardin`de kaliteli ve sürekli bir eğitimden söz etmek mümkün değildir. Çeşitli branşlarda çalıştırılan ücretli öğretmenlerin büyük bir kısmı KPSS ye hazırlık nedeniyle birinci yarıyıl sonu itibariyle görevden ayrılmakta, bu nedenle özellikle kırsal kesimlerde ücretli öğretmen temininde bile büyük Sıkıntılar ile karşılaşılmaktadır. Şubat ayında 30.000 öğretmen atanacak ancak, Milli Eğitim Bakanlığı`nın yeni atanacak öğretmenleri 4 ay boyunca derse sokmayıp tecrübeli bir öğretmenin yanında staj gördürecek olması iyi bir uygulama olmakla birlikte aynı zamanda bölgedeki öğretmen açığını daha da derinleştirecektir.” diye konuştu.

“Telefi eğitimi olumlu ancak yetersizdir”

Bölgede devam eden çatışma sürecinden sivil halkın yanında öğrencilerinden çok etkilendiğini kaydeden Değer, aylardır eğitimden mahrum kalan öğrencilerin sömestr tatilinde telafi eğitimine alındıklarını, yeterli olmasa da olumlu bir çalışma olduğunu söyledi. Değer, “Ancak öğretmen açığının sürekli artması ve bölgedeki çatışma süreci eğitime ket vurmaya ve Mardin`in eğitimdeki başarısını daha da diplere götürecektir.” dedi.

“Sınıf öğretmenlerinin sesine kulak verin”

Öğretmen açığının en fazla olduğu branşlardan birinin sınıf öğretmenli olduğunu aktaran Değer, sözlerini şöyle sürdürdü; “Eğitimin temel taşı olan ilkokulda öğretmen açığının bu denli fazla olması ve her branştan ücretli öğretmenin sınıf öğretmenliği yapması ve bir eğitim öğretim yılında en az 2-3 defa öğretmen değişimi çocuklarımızın temel eğitimini derinden sarsmaktadır. Sendikamıza, atanamayan sınıf öğretmenleri binlerce mesaj atmaktadırlar.

Gelin onların sesine kulak verelim; Türkiye`deki ilkokullarda şu an en az 16 binden fazla sınıf öğretmeni açığı bulunmaktadır. MEB yine bu sayıda ücretli öğretmen çalıştırmaktadır. Sadece doğuda ilkokullarda 13 binden fazla ücretli sınıf öğretmen çalışmaktadır. Bu ücretli öğretmenlerin yarısından fazlası sınıf öğretmeni branşında değildir. Bu sebeple şubat ayında ataması gerçekleştirilecek olan 30 bin öğretmen atamasında sınıf öğretmenlerine pozitif bir ayrımcılık yapılmalı ilkokullarımızda sürekli öğretmen değişimi ve ücretli öğretmenlik uygulamasından vazgeçilmelidir. Bölgemizdeki eğitim tablosu iç açıcı görünmüyor. Milli Eğitim Bakanlığı`nın bu konuya bir an önce el atması gerekmektedir. Ancak bulunan çözümler geçici olmamalı eğitimdeki en önemli ilkelerden olan “ Süreklilik” ilkesine uygun kalıcı çözümler üretmelidir.” (M. Salih Keskin – İLKHA)