Bursa Sürücü Kursları Dernek Başkanı Murat Aydın, bu yıl ehliyet sınavında ilk defa yer alacak "trafik adabı” sorularının, kolaylığı dolayısıyla sürücü adaylarına sınavda puan açısından avantaj sağlayacağını söyledi.

Aydın, geçen yılın aralık ayında yürürlüğe giren Sürücü Kursları Yönetmeliği'ndeki değişikliklerle sürücü kursları direksiyon ve teorik eğitiminde bazı düzenlemelere gidildiğini anımsattı.

Derslere "trafik adabı"nın da eklendiğini belirten Aydın, "Daha önceki yönetmelikte bizim teorik derslerimizin toplam sayısı 32 saatti. Bunun içinde motor dersleri de vardı. Yeni yönetmelikte motorla ilgili sorular çıkarıldı. Onun yerine 4 saatte anlatılacak trafik adabı dersi ilave edilmiş oldu. Kurumlarımız sürücü adaylarına bu dersi anlattılar ve ilk defa 13 Şubat`ta yapılacak ehliyet sınavında sürücülerimiz bu sorulara cevap verecek" dedi.

"ADAP SORULARI AVANTAJ SAĞLAYACAK"

Adaylara, teorik sınavda 50 soru sorulduğunu aktaran Aydın, "Bu sınavda 6 soru trafik adabı konularından çıkacak. Bu 6 sorunun değerlendirilmesi olan 12 puan, adayın lehine olduğunu düşünüyoruz. Çok kolay bir ders olduğu için 12 puanın kursiyer açısından bir avantaj sağlayacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Trafik adabı dersinde, adabımuaşeret, sorumluluk, yardımlaşma, hoşgörü, nezaket, saygı ve sabır gibi konu başlıklarının ele alındığını belirten Aydın, ayrıca kurslarda makas atmak, arabada sesli müzik dinlemek, araçtan çöp atmak gibi konuların da işlendiğini ifade etti.

"LEVYESİ OLAN DEĞİL SAYGILI OLAN..."

Aydın, kurs eğitmenlerinin "adabımuaşeret" başlıklı ders notlarını ehliyet sınavına gireceklere anlatmaya başladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Meşhur örneklerden biridir, kavşak olarak birleşen 4 yollu bir yerde, 4 araç olduğunu ve geçiş hakkının kime ait olduğunu sürücü adaylarına sorardık. Adaylar bize çoğunlukla, 'levyesi olan geçer' cevabını verirdi. Bundan, daha saygılı olan şıkkına doğru evrilmeye geçeceğiz. Trafik adabı dersi şu anda trafikte şikayet etmiş olduğumuz hal, tutum ve davranışların gelecekte olmaması için yapılmış bir ön çalışma. Diliyoruz ki gelecek 10 yıl içerisinde bu dersi alıp trafiğe çıkmış olan sürücülerimiz, istenilen tutum ve davranışları sergiler ve bugün şikayet etmiş olduğumuz davranışları minimuma indirmiş oluruz."